Turcia a cerut în mod oficial să se alăture grupului BRICS al națiunilor cu piețe emergente, încercând să își consolideze influența globală și să creeze noi legături dincolo de aliații săi occidentali tradiționali, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, citate de Bloomberg.
Administrația președintelui Recep Tayyip Erdogan consideră că centrul de greutate geopolitic se îndepărtează de economiile dezvoltate, potrivit acestor persoane, care au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu sunt autorizate să comenteze.
Noul impuls diplomatic al țării reflectă aspirațiile acesteia de a cultiva legături cu toate părțile implicate într-o lume multipolară, îndeplinindu-și în același timp obligațiile de membru-cheie al NATO, au declarat aceștia.
Aflată la granița dintre Europa și Asia, Turcia a depus o cerere de aderare la BRICS în urmă cu câteva luni, pe fondul frustrării legate de lipsa de progrese în încercarea sa de zeci de ani de a adera la UE, au adăugat aceștia. Candidatura este, de asemenea, parțial un rezultat al disensiunilor cu ceilalți membri NATO, după ce Turcia a menținut legături strânse cu Rusia în urma invaziei Ucrainei în 2022, au adăugat persoanele. Ministerul de Externe și președinția Turciei au refuzat să comenteze.
„Turcia poate deveni o țară puternică, prosperă, prestigioasă și eficientă dacă își îmbunătățește simultan relațiile cu Estul și Vestul”, a declarat Erdogan la Istanbul în weekend. „Orice altă metodă decât aceasta nu va aduce beneficii Turciei, ci îi va face rău”.
Gruparea BRICS, denumită după Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, include unele dintre cele mai mari economii emergente. Aceasta a primit patru noi membri la începutul acestui an, când Iranul, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Egiptul au intrat în rândurile sale. Arabia Saudită a fost invitată să adere, deși regatul nu a făcut încă acest lucru.
Extinderea grupului ar putea fi discutată în cadrul unui summit care va avea loc la Kazan, în Rusia, în perioada 22-24 octombrie, au declarat persoanele respective. Malaezia, Thailanda și Azerbaidjan, aliat apropiat al Turciei, se numără printre alte țări care doresc să adere.
BRICS se prezintă ca o alternativă la ceea ce membrii săi consideră a fi instituții dominate de Occident, precum Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional. Noii membri pot avea acces la finanțare prin intermediul băncii sale de dezvoltare, precum și la extinderea relațiilor lor politice și comerciale.
Partidul Justiției și Dezvoltării al lui Erdogan, aflat la putere, acuză de mult timp națiunile occidentale că împiedică aspirațiile Turciei de a avea o industrie de apărare autosuficientă și o economie puternică. Președintele a solicitat în mod repetat o revizuire a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite pentru a lărgi numărul celor cinci membri permanenți și și-a exprimat interesul de a adera la Organizația de Cooperare de la Shanghai, înființată de Rusia și China ca rival al NATO.
„Nu trebuie să alegem între Uniunea Europeană și Organizația de Cooperare de la Shanghai, așa cum susțin unii oameni”, a declarat Erdogan. „Dimpotrivă, trebuie să ne dezvoltăm relațiile atât cu aceste organizații, cât și cu alte organizații, pe o bază de win-win (fiecare are de câștigat – n.red.)”.
Expansiunea BRICS a fost determinată în mare măsură de China, care încearcă să își sporească influența globală prin curtarea națiunilor aliate în mod tradițional cu SUA.
Turcia poartă discuții pentru a adera la UE încă din 2005, dar a întâmpinat o serie de obstacole, inclusiv ceea ce blocul comunitar descrie drept deficiențele democratice ale țării.
Turcia consideră că aderarea la BRICS ar putea ajuta țara să îmbunătățească cooperarea economică cu Rusia și China și să devină un canal comercial între UE și Asia. Turcia dorește să devină un centru pentru exporturile de gaze din Rusia și Asia Centrală, au declarat persoanele respective.
Administrația Erdogan a încercat să atragă investiții din partea producătorilor chinezi de automobile electrice, care ar putea profita de uniunea vamală a Turciei cu UE pentru a-și spori accesul pe piață.
„BRICS este o organizație care sporește diversitatea de abordări, identități și politici în sistemul economic global”, a declarat ministrul turc de externe, Hakan Fidan, după ce a participat la o reuniune a miniștrilor de externe BRICS în iunie.
Cu toate acestea, Turcia face eforturi paralele pentru a revigora negocierile de aderare cu UE. Aceasta rămâne „o țintă strategică”, a declarat Fidan săptămâna trecută, după ce a participat la discuții informale cu omologii din UE pentru prima dată în ultimii cinci ani.
Editor : A.C.