Guvernul Trump şi Boeing au ajuns la o înţelegere prin care să renunţe la urmăririle penale ale constructorului de avioane, în urma a două accidente sângeroase ale aeronavei de tip Boeing 737 MAX în 2018 şi 2019, potrivit unui document depus vineri la dosar, relatează AFP.

Acest acord este o evoluţie majoră în favoarea grupului cu baza la Arlington, în Virginia, care, în cazul în care un judecător va valida acordul, va scăpa de un proces care este prevăzut să înceapă la 23 iunie.

În cadrul acestei tranzacţii, Boeing recunoaşte că a încercat ”să obstrucţioneze şi împiedice” activitatea Autorităţii americane de reglementare a Aviaţei Civile (FAA).

Întreprinderea urmează să plătească 1,1 miliarde de dolari – inclusiv 444,5 milioane pentru a alimenta un fond de indemninzare a rudelor victimelor, creditat în virtutea unui prim acord încheiat în 2021.

Soldul constă într-o amendă în valoare de 244 de milioane de dolari şi o anvelopă de 455 de milioane de dolari destinată unei consolidări a programelor interne de securitat, calitate şi conformare ale societăţii originare din Seattle, în statul Washington.

Această procedură priveşte accidentele a două avioane de tip Boeing 737 MAX 8 – unul aparţinând companiei Lion Air, în octombrie 2018, celălalt Ethiopian Arilines, în 2019.

Guvernul american acuza Boeing de faptul că nu a comunicat FAA aspecte tehnice ale software-ului de stabilizare a zborului avionului MCAS.

Defecţiuni ale MCAS şi o lipsă de formare a piloţilor în acest program se află la originea celor două accidente aviatice.

La începutul lui 2024, după un icident în timpul zborului, în ianuarie, la bordul unui avionde tip Boeing 737 MAX 9, în nord-vestul Statelor Unite, autorităţile au denunţat acordul din 2021.

”PESTE 110 VICTIME”

Guvernul şi Boeing s-au înţeles într-un nou document, care a fost respins la începutul lui decembrie de către judecătorul federal Reed O’Connor, asupra unor elemente de formă şi nu de fond.

Magistratul a provocat o surpriză, în martie, şi a stabilit o dată a procesului la sfârşitul lui iunie, exercitând astfel presiuni asupra părţilor, care au sfârşit prin a se pune de acord, potrivit documentului depus vineri.

În documentul depus vineri la dosar, Guvernul american anunţă că s-a întâlnit, în prealabil, cu familii ale victimelor, cărora le-a spus ce intenţii are.

În urma acestor întâlniri, rude şi avocaţi ai ”peste 110 victime” au anunţat că s-au declarat în favoarea acestui acord sau unei soluţii care să evite un proces ori să nu se opună acordului.

Însă alte familii nu au fost de acord şi şi-au exprimat vineri nemulţumirea.

”Sunt complet şocată de decizia Departamentului Justiţiei de a nu da Boeing în judecată, în pofida tuturor elemntelor pe care le-am produs, care arată josnicia şi minciunile Boeing”, a declarat Catherine Berther, care şi-a pierdut fiica, Camille, în accidentul Ethiopian Airlines.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version