Consultantul politic Bogdan Teodorescu a vorbit, în exclusivitate la Digi24, despre demisia lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României. În opinia sa, acum sunt două partide care ar beneficia de acest lucru „o perioadă de timp”, referindu-se la izolaționiști și la USR.

„În principiu, putem spune că victoria care, mă rog, plecarea lui Iohannis este o victorie a celor care au pornit moțiunea, deci izolaționiștii, dar este și un punct pentru USR, care și el, într-o formă sau alta, a mers pe acest demers. Deci, avem două partide care ar putea să beneficieze de acest lucru pe o perioadă de timp”, a spus Bogdan Teodorescu.

„Întrebarea este – plecarea lui Iohannis stinge subiectul, sau aprinde subiectul? Problema care rezultă din tot ceea ce s-a întâmplat în momentul de față este că domnul Iohannis și-a lungit prea mult șederea și a creat o punte discursivă extrem de utilă celor din zona suveranistă și a celor de la USR, pe care aceștia sigur n-o vor abandona. E de văzut însă dacă această temă mai rămâne sau nu mai rămâne pe agenda cetățeanului. Deci dacă cetățeanul se va simți mobilizat de o discuție în continuare despre faptul că Iohannis a demisionat în urma demersurilor lor, sau o va lăsa așa cum este acum, și peste 5 zile nu va mai fi un subiect. Acesta este un lucru pe care trebuie să-l vedem”, a subliniat consultantul politic.

„Acest guvern nu este respins de propriul său electorat, așa cum era respins Iohannis” 

Întrebat dacă după decizia lui Iohannis de a demisiona ar putea urma „cutremure” mai mari, spre exemplu riscul de a pleca și Guvernul în acest moment, consultatul politic a răspuns că acest lucru se poate întâmpla.

„Majoritatea parlamentară pare a fi destul de solidă. Pare! Dacă există vreo trădare din vreun grup parlamentar care vrea să dea jos Guvernul, se poate întâmpla, numai că riscul la care se gândesc parlamentarii este care ar putea duce la anticipate, și numai ce de-abia s-au așezat în scaune. Ceea ce mă face să cred că, deși ipoteza pe care dumneavoastră o enunțați este viabilă, s-ar putea să nu fie neapărat ușor de pus în practică, fiindcă nu cred că e vreun parlamentar din arcul guvernamental care dorește o nouă confruntare cu electoratul, ținând seama că măcar după sondaje, cât mai putem crede din ele, scorul pe care îl vor obține va fi mai mic decât cel pe care-l obținut în decembrie.

Deci, putem să ne așteptăm la o tentativă, dar nu știu dacă ne putem aștepta chiar la un cutremur. Și mai e un aspect – în timp ce o bună parte din populația României, chiar din zona proeuropeană, considera că prelungirea mandatului domnului Iohannis este nejustificată, n-avem aceeași reacție și din perspectiva existenței acestui guvern. Adică, acest guvern nu este respins de propriul său electorat, așa cum era respins Iohannis. Probabil că vom asista la o continuitate a guvernului cu tentativa partidelor la care faceți referire de a-l zgudui și de a obține anticipate, oarecum sau, mă rog, cutremure politice în aria de acoperire a viitoarei campanii electorală”, a mai spus Teodorescu.

Lucrul care mie mi se pare din nou foarte important în momentul de față, este de văzut dacă cetățeanul român este interesat de continuarea epopeii, sau se va orienta pe alte probleme pe care le are, de ordin material social, economic și așa mai departe.

În ceea ce privește comentariul lui Nicușor Dan pe o rețea socială, cu privire la demisia președintelui, în care spune că „ Iohannis a plecat, nemulțumirile oamenilor față de clasa politică rămân”, Bogdan Teodorescu spune că primarul general „joacă și el ca toată lumea”. „Deci, până și Crin Antonescu, toată lumea joacă cartea anti-sistemului. Nici nu mai știi cine e sistemul. Toată lumea este anti-sistem în România, fiindcă s-au prins că lucrul ăsta merge, toată lumea este independentă în România, mai puțin doamna Lasconi, care nu știu dacă mai candidează. Domnul Nicușor Dan asta vrea să facă. Vrea să ia voturi de la domnul Georgescu. De fapt, toată lumea vrea să ia voturi de acolo. Fiindcă domnul Georgescu, pe lângă, mă rog, inițiativele pe care le pomeneați, aduce oameni în piață, boicotează supermarketurile și așa mai departe, spune și o sumedenie de lucruri ciudate”, a adăugat consultantul politic.

„Și atunci, o parte din electoratul său este, hai să zicem, dubitativ, mai pe margine. Cei trei candidați – Crin Antonescu, Nicușor Dan și eventual Victor Ponta, toți vânează acel electorat, spunând lucruri în consonanță cu ce spune Georgescu, dar la un moment dat depărtându-se de el. Deci «clasa politică e devină». Nicușor Dan din ce clasă politică este? La fel și Crin Antonescu, la fel și Ponta. Toți acești oameni joacă anti-sistem, fiindcă este cartea la modă. Sistemul a fost Iohannis, și a plecat!”, a conchis acesta.

Editor : Liviu Cojan

Share.
Exit mobile version