Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, afirmă că nevalidarea primului tur al alegerilor prezidenţiale înainte de alegerile din această duminică dă naştere la scenarii care induc tensiuni în societate şi pot influenţa rezultatul alegerilor parlamentare. Potrivit lui, decizia CCR de renumărare a voturilor s-ar putea să fie una bună, dacă există elemente în acest sens, „dar cum au dat-o, nu sună bine”.
„Eu nu am date ca să spun că nu a fost corect (votul – n.r.). Ni s-a comunicat pentru prima dată repede, deci pentru prima dată sistemul de scanare a funcţionat bine. Vă rog să vă gândiţi cum se numărau voturile pe la locale, se stăteau cu saci două, trei zile, oamenii erau terminaţi, aşteptând să predea votul”, a răspuns Ilie Bolojan vineri, la Europa Liberă, întrebat dacă dacă turul întâi al alegerilor prezidenţiale a fost unul corect, potrivit News.ro.
El a adăugat că nevalidarea rezultatelor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale dă naştere la scenarii care induc tensiuni în societate.
„Fiind reprezentanţi de la toate partidele în aceste birouri electorale, ar trebui – şi aşa se cuvine într-o ţară – să se facă fără suspiciuni, să se facă corect. Problema pe care o avem este că într-adevăr e foarte puţin probabil, este imposibil practic să se termine numărătoarea până astăzi la prânz. Deci este evident că chiar dacă este o şedinţă a Curţii, ea nu va putea să ia o decizie având în vedere că nu au primit rezultatele renumărătorii. Dacă vor interveni alte elemente sau nu, nu am de unde să ştiu. Ideea este însă că această, să spunem, nevalidare înainte de parlamentare dă naştere la tot felul de scenarii, dacă se va întâmpla într-un fel, dacă se va întâmpla altfel, care, din păcate, induc în societate nişte tensiuni şi care pot avea o influenţă şi asupra alegerilor parlamentare”, a mai spus preşedintele interimar al PNL.
Întrebat de ce Curtea Constituţională a decis renumărarea voturilor, Ilie Bolojan a răspuns: „Eu nu am elemente juridice care au stat la baza acestei decizii şi, în general, am evitat să fac comentarii pe fond la decizii juridice, pentru că ştiţi, pe de o parte, spunem: respectaţi deciziile justiţiei, pe de altă parte: comentaţi-le, vedeţi despre ce este vorba. Dar foarte deschis discutând această decizie juridică care, în termenul în care a fost dată, nu poate fi respectată, e clar că e o decizie care a generat confuzie şi discuţii şi nu poţi să-i spui că e o decizie bună. Pe fond, s-ar putea să fie o decizie bună dacă au elemente, dar cum au dat-o, nu sună bine”.
Editor : B.P.