Patru femei din Marea Britanie care susțin că au fost abuzate sexual de influencerul Andrew Tate au cerut SUA să nu intervină în cazul acestuia în România. Femeile s-au declarat „extrem de îngrijorate” de informațiile potrivit cărora oficiali americani au cerut României să relaxeze restricțiile de călătorie împotriva lui Tate și a fratelui său, Tristan Tate, care au dublă cetățenie, britanică și americană, relatează BBC.

Avocatul Matthew Jury, care reprezintă cele patru presupuse victime, a declarat pentru BBC că acestea sunt „absolut nedumerite de ce administrația Trump a decis să intervină în acest fel”.

Tate, în vârstă de 38 de ani, și fratele său au fost arestați în România în urmă cu trei ani și sunt judecați pentru acuzații de viol, trafic de minori și spălare de bani, pe care le neagă.

Separat, frații sunt căutați de poliție în Marea Britanie pentru acuzații de viol și trafic de persoane, pe care le neagă, de asemenea. Extrădarea lor în Regatul Unit va fi soluționată după finalizarea cazului din România.

Ziarul Financial Times a raportat pentru prima dată că oficialii americani au adus cazul în discuție cu guvernul român săptămâna trecută, iar subiectul a fost reluat de emisarul lui Trump, Richard Grenell, la sfârșitul săptămânii.

O sursă a declarat ziarului că a fost făcută o solicitare din partea SUA de a returna pașapoartele fraților, astfel încât aceștia să poată călători în timp ce așteaptă finalizarea procesului penal împotriva lor.

Citește și:

Ciolacu: SUA nu făcut nicio solicitare către România în legătură cu frații Tate

Frații Tate au în prezent interdicție de a părăsi România, deși nu mai sunt în arest la domiciliu.

Ministrul român de Externe, Emil Hurezeanu, a confirmat pentru Euronews că Grenell i-a adus în discuție cazul fraților Tate și că Grenell a spus că este „interesat de soarta fraților Tate”. Ministrul a negat că ar fi vorba de presiuni din partea americanilor.

Un purtător de cuvânt al ministrului român de externe a declarat pentru Financial Times: „Instanțele românești sunt independente și funcționează pe baza legii, există un proces corect”.

Potrivit ziarului, Grenell a declarat că nu a avut nicio „conversație substanțială” cu Hurezeanu, dar a adăugat: „Îi sprijin pe frații Tate, după cum reiese din tweet-urile mele disponibile public”.

Departamentul de Stat al SUA a fost contactat de BBC pentru comentarii.

Frații Tate au un sprijin larg pe rețelele sociale de dreapta și l-au susținut pe Trump în timpul campaniei electorale din SUA.

Avocatul Jury a declarat: „Este foarte clar din postările și declarațiile publice ale membrilor administrației Trump din social media că există o mare susținere pentru Tate. Fie nu știu, fie nu le pasă de natura acuzațiilor și cât de grave sunt acestea”, a declarat el pentru BBC Newsnight.

El a spus că femeile pe care le-a reprezentat au fost „absolut distruse”.

„Să-l vezi pe cel mai puternic om din lume susținându-l pe presupusul lor agresor este incredibil de traumatizant… este un fel de gazare”.

El a calificat acțiunile SUA drept o „ingerință gravă în dreptul clientelor mele la un proces echitabil și la o procedură corectă”.

Jury le reprezintă pe cele patru femei într-un proces civil împotriva Tate la Înalta Curte din Regatul Unit, după ce procuratura a decis să nu le instrumenteze cazul. Frații Tate neagă acuzațiile.

Procesul civil este separat de acuzațiile penale care sunt în prezent investigate de poliția britanică.

În declarația lor, cele patru femei au adăugat: „Sperăm că autoritățile române și britanice vor fi lăsate în pace să își facă treaba”.

Conservatorul Robert Jenrick a avertizat, de asemenea, SUA să nu intervină, afirmând că frații Tate „trebuie să se confrunte cu sistemul nostru de justiție”.

„Niciun obstacol nu ar trebui să fie pus în calea autorităților britanice. Guvernul trebuie să clarifice acest lucru omologilor americani”.

Tate este un misogin autodescris și a fost anterior interzis de pe platformele de social media pentru exprimarea acestor opinii.

Fost kickboxer, el a câștigat milioane de adepți online și locuiește în România de mai mulți ani, după ce anterior a fost stabilit în Regatul Unit.

Editor : B.E.

Share.
Exit mobile version