Bulgaria renunță la un acord de vânzare a două dintre reactoarele sale nucleare de fabricație rusă pe care Ucraina le dorea pentru extinderea centralei nucleare de la Hmelnîțkîi, informează Forbes Bulgaria, scrie Kyiv Independent.

Mișcarea reprezintă o răsturnare de situație într-un acord care a fost dezbătut din 2023 și a fost aprobat de legislativul ucrainean la începutul acestui an.

Atanas Zafirov, viceprim-ministru al Bulgariei și președinte al Partidului Socialist Bulgar (BSP), aflat la coguvernare, a anunțat vestea, susținând că Sofia trebuie să își dezvolte capacitățile de energie nucleară, în special pe fondul creșterii prețurilor la electricitate.

Partidul GERB al lui Boyko Borisov, care a susținut inițial vânzarea în 2023, a susținut de asemenea anularea acordului.

Citește și

Shell va explora gaze și petrol în Marea Neagră pentru Bulgaria, care vrea să-și reducă dependența de Rusia

Parlamentul ucrainean a aprobat în februarie achiziționarea reactoarelor VVER-1000 mai vechi din Bulgaria și a altor echipamente pentru Unitățile 3 și 4 ale centralei nucleare din vestul Ucrainei, în ciuda unor critici puternice.

În timp ce Ucraina trebuie să își extindă capacitatea de producție de energie nucleară în contextul atacurilor rusești asupra rețelei electrice, unii parlamentari au criticat acordul, susținând că reactoarele sunt învechite și costisitoare. Parlamentul s-a chinuit mult timp să adopte legea, ceea ce a determinat Bulgaria să prelungească termenul pentru încheierea acordului până în martie.

Energia nucleară este esențială pentru susținerea rețelei energetice a Ucrainei, acoperind mai mult de jumătate din consumul de energie electrică al țării. Atacurile rusești cu rachete și drone au provocat pagube devastatoare capacității de producție termică și hidroelectrică a Ucrainei, necesitând perioade de închidere de urgență.

Centrala Hmelnîțkîi, una dintre cele trei centrale nucleare operaționale rămase în teritoriile controlate de Ucraina, este în curs de extindere pentru a compensa pierderea centralei nucleare Zaporojie, aflată în prezent sub ocupație rusă.

Decizia de a anula acordul ar fi fost precedată de dezacorduri privind prețul. În timp ce Ucraina intenționa să aloce 600 de milioane de dolari pentru reactoare, Bulgaria a solicitat o sumă suplimentară de 100 de milioane de dolari, a declarat deputatul ucrainean Andrii Zhupanyn.

Editor : S.S.

Share.
Exit mobile version