Liderul chinez Xi Jinping afirmă că „bullying-ul” și „hegemonismul” nu fac decât să se întoarcă împotriva celor care le practică, într-o referire subtilă la Statele Unite. Declarația vine la o zi după ce s-a ajuns la o înțelegere temporară în războiul comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii, informează CNN.

Xi a ales să transmită acest mesaj, care poziționează China ca lider global și apărător al comerțului liber, într-un summit al oficialilor din America Latină și Caraibe, inclusiv președinții din Brazilia, Columbia și Chile, în Beijing, marți. 

„Nu există câștigători în războaiele tarifare sau în războaiele comerciale. Bullying-ul sau hegemonismul duc doar la autoizolare”, a spus Xi, reiterând o avertizare pe care a făcut-o pe parcursul disputei comerciale cu președintele american Donald Trump.

„Schimbări mari, nevăzute într-un secol, se accelerează, iar unitatea și cooperarea între națiuni sunt indispensabile”, a adăugat acesta.

SUA și China au anunțat că vor reduce drastic tarifele

Discursul lui Xi vine la o zi după ce SUA și China au anunțat că vor reduce drastic tarifele reciproce asupra bunurilor pentru o perioadă inițială de 90 de zile, într-o surprinzătoare răsturnare a situației, care a dezescaladat un război comercial dureros și a stimulat piețele financiare globale.

În timp ce Casa Albă salută pauza tarifară ca pe o victorie pentru Statele Unite și o dovadă a „expertizei de neegalat a lui Trump în negocierea unor acorduri care aduc beneficii poporului american,” comentatorii chinezi și mass-media de stat sărbătoresc acordul ca pe „o mare victorie” pentru China și o confirmare a poziției ferme a Beijingului.

„Aceasta arată că măsurile contrare ferme și poziția hotărâtă a Chinei au fost extrem de eficiente”, a scris Yuyuan Tantian, un cont de social media afiliat cu postul de televiziune de stat CCTV, pe Weibo. „Măsurile de represalii au avut un impact semnificativ asupra SUA, determinând guvernul acestora să reducă tarifele la niveluri de bază după discuții.”

Ce prevede acordul SUA-China

Acordul comercial încheiat în weekend anunță că SUA vor reduce temporar tarifele totale asupra bunurilor chinezești de la 145% la 30%, în timp ce China va scădea taxele asupra importurilor americane de la 125% la 10%, conform declarației comune.

Tarifele de 20% impuse de Trump pe substanțele legate de fentanil asupra Chinei, aplicate în februarie și martie, vor rămâne în vigoare, la fel și măsurile de contracarare ale Chinei împotriva SUA pentru aceste taxe. În cadrul acordului, China va suspenda sau anula și măsurile sale non-tarifare impuse asupra SUA din 2 aprilie.

De asemenea, SUA va reduce „tariful de minimis” asupra pachetelor mici din China de la 120% la 54%, începând cu 14 mai, menținând însă opțiunea de taxă fixă de 100 USD, conform unui decret executiv emis de Casa Albă luni.

O „mare victorie” pentru China

„Aceasta este o mare victorie pentru angajamentul Chinei față de principiile de egalitate și respect reciproc”, a scris Hu Xijin, fostul editor al Global Times, pe Weibo. El a numit acordul „o victorie pentru regulile comerțului internațional și ordinea globală dreaptă,” adăugând că „stabilește un exemplu și este destinat să inspire alte țări să-și apere propriile drepturi.”

Wang Yiwei, director al Institutului pentru Afaceri Internaționale de la Universitatea Renmin din Beijing, a spus că poziția fermă a Chinei a fost o chestiune de principiu în ceea ce privește susținerea principiilor multilaterale și de comerț liber ale Organizației Mondiale a Comerțului. „Este ceva la care China trebuie să rămână fermă. Dacă nici China nu poate să-și mențină poziția, nu ar însemna că întreaga lume trebuie să ceară mila SUA?” a spus acesta.

Dar China a demonstrat și flexibilitate în a ajunge la masa negocierilor, a spus Wang, în loc să insiste asupra cerinței sale ca SUA să elimine toate tarifele unilaterale înainte de orice discuție. Acordul le-a oferit ambelor părți timp, a adăugat el.

„Pentru că legăturile economice și comerciale dintre China și SUA sunt atât de adânc înrădăcinate, ambele părți simt durerea. Așadar, ideea este de a ușura tensiunile deocamdată și de a împinge problema pe termen mai lung pentru a rezolva diferențele complexe și adânc înrădăcinate treptat,” a spus acesta. „Este ca și cum am trece de la terapia de șoc originală la o abordare de tratament treptat.”

Xi jură „solidaritate” cu America Latină și Caraibe

Timp de săptămâni, China a rezistat presiunii SUA și a lansat o ofensivă diplomatică pentru a se prezenta ca un susținător al comerțului global, mobilizând țările să respingă ceea ce numește „bullying-ul SUA”. Marți, Xi a continuat această presiune, în ciuda acordului comercial, jurând să întărească „solidaritatea” cu America Latină și Caraibe, la ceremonia de deschidere a celei de-a patra întâlniri ministeriale a Forumului China-CELAC. Evenimentul a fost fondat în 2014 pentru a întări influența Chinei în America Latină și Caraibe și pentru a provoca dominația tradițională a Americii în regiune. CELAC reprezintă Comunitatea Statelor din America Latină și Caraibe.

„China și țările din America Latină și Caraibe sunt membri importanți ai Sudului Global. Independența și autonomia sunt tradițiile noastre glorioase. Dezvoltarea și revitalizarea sunt drepturile noastre inerente. Și dreptatea și corectitudinea sunt aspirațiile noastre comune,” a spus Xi. „China este pregătită să se alăture partenerilor din America Latină și Caraibe,” a adăugat el.

Liderul chinez a promis, de asemenea, acordarea unor linii de credit în valoare de 66 de miliarde de yuani (9,2 miliarde de dolari) țărilor CELAC pentru a sprijini dezvoltarea lor. Liniile de credit vor fi denominate în yuani, o mișcare care face parte din eforturile mai ample de a populariza moneda chineză în regiune.

Țările din America Latină sunt printre cei mai mari parteneri comerciali ai Beijingului. Anul trecut, China a fost principala destinație pentru soia din Brazilia, reprezentând mai mult de 73% din exporturile totale ale țării.

Editor : M.I.

Share.
Exit mobile version