Potrivit proiectului de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) în cuantum de 10% va fi reținută din pensiile care depășesc suma de 3.000 de lei lunar. Calculul cotizației se aplică doar asupra diferenței dintre pensie și acest prag, iar măsura vizează atât drepturile din sistemul public, cât și pe cele din sistemul privat.
Proiectul Guvernului vizează stabilizarea finanțelor publice prin limitarea cheltuielilor permanente și implementarea unor măsuri fiscale și bugetare specifice.
Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS), de 10%, aplicată asupra pensiilor care depăşesc 3.000 de lei
Potrivit documentului Guvernului: „Se propune eliminarea facilității de exceptare de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, pentru partea ce depășeste suma lunară de 3.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie. În cazul veniturilor din pensii, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate o reprezintă partea ce depăşeste suma lunară de 3.000 de lei.
Exemplu de calcul pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), aplicabil unui contribuabil care obține venituri din pensii în cuantum de 5.000 lei lunar: Contribuția CASS, în cotă de 10%, se aplică la partea de venit care depășește plafonul neimpozabil de 3.000 lei/lună. Astfel:
Se determină baza de calcul: 5.000 lei – 3.000 lei = 2.000 lei. Se aplică cota de 10% asupra bazei: 2.000 lei × 10% = 200 lei. Prin urmare, pensionarul va încasa, după reținerea contribuției CASS, 4.800 lei net/lunar.
Se actualizează softul informatic al Casei Naționale de Pensii Publice
„Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) lucrează în prezent la actualizarea softului informatic necesar pentru aplicarea contribuției la asigurările sociale de sănătate (CASS), care va fi reținută exclusiv din pensiile ce depășesc pragul de 3.000 de lei.
Sumele (pensiile) aferente lunii august sunt deja calculate, întrucât ele sunt procesate în avans, în tranșe. În plus, este necesară pregătirea taloanelor de pensie, iar acest proces impune utilizarea unui program informatic astfel încât să fie aplicată corect noua formula de calcul.”, a explicat pentru Digi24 Cristiana Dumitrescu, director executiv la Casa De Pensii A Municipiului Bucuresti.
Aproape trei milioane de pensionari nu vor plăti impozitul de 10%, inclus în primul pachet de măsuri al Guvernului
„Dacă avem acest prag la 3.000 lei, aproape 3 milioane de pensionari nu plătesc niciun leu la CASS. (Sunt 2,9 milioane de pensionari care au pensii de până în 3.000 de lei). Dar dacă am fi reușit să ținem pragul de aplicare a CASS-ului la 4.000 lei, mai erau 790.000 de oameni, aproape 800.000 de oameni care nu ar fi plătit această taxă și pentru care povara asta fiscală n-ar mai fi existat.”, a explicat ministrul muncii Florin Manole.
În România, conform datelor din iunie 2025, 1.782.518 pensionari au pensii lunare mai mari de 3.000 lei și vor fi afectați de reținerea contribuției CASS de 10%. (Sursa: CNPP Indicatori statistici).
Se propune ca plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), datorată de persoanele fizice, să se aplice în toate situațiile în care se exercită opțiunea, începând cu data de 1 august 2025.
CASS asupra tuturor categoriilor de pensie care depăşesc 3.000 de lei, inclusiv pensii private
Tot în Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare este menționat: „Tinând seama de necesitatea asigurării resurselor bugetare necesare Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, se impune intervenția legislativă în sensul eliminării unor excepții de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate şi a reglementării obligației privind plata acestei contribuții de către persoanele fizice care obțin venituri din pensii.
Astfel, se propune: instituirea unui mecanism de colectare a contribuției de asigurări sociale de sănătate de la persoanele fizice care realizează venituri din pensii peste un anumit plafon, indiferent de categoria de pensie de care beneficiază, respectiv:
- pensie bazată pe contribuția la sistemul public de pensii reglementat de Legea nr. 360/2023 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare;
- pensie prevăzută de legi speciale (pensie de serviciu);
- pensie rezultată ca urmare a aderării şi contribuției la un sistem de pensii administrate privat;
- sau la sisteme de pensii facultative.
Măsura fiscală se aplică în mod coerent şi unitar tuturor categoriilor de pensionari, cu respectarea principiilor fiscalității privind justețea impunerii şi echitatea fiscală, potrivit căruia impozitele şi taxele reglementate se bazează pe asigurarea ca sarcina fiscală a fiecărui contribuabil este stabilită pe baza puterii contributive, respectiv în funcție de mărimea veniturilor sau a proprietăților acestuia.”
Citește și: Ce reglementări fiscale sunt prevăzute pentru taxa pe valoare adăugată (TVA)