Guvernatorul democrat al Californiei, Gavin Newsom, a anunţat că statul său „a depăşit oficial Japonia pentru a deveni a patra cea mai mare economie a lumii”.
Această estimare se bazează pe cele mai recente date publicate de Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi de Biroul de Analiză Economică (BEA) al Departamentului Comerţului din SUA, după cum informează BBC.
Cu 4 100 de miliarde de dolari în 2024, PIB-ul Californiei s-ar situa acum în urma celui al Statelor Unite (29 180 de miliarde de dolari), al Chinei (18 740 de miliarde de dolari) şi al Germaniei (4 650 de miliarde de dolari). Statul american, care a înregistrat o creştere mai rapidă decât cele trei ţări din faţa sa, se remarcă în special în sectorul divertismentului şi al inovaţiei tehnologice de ultimă oră. „California nu doar că ţine pasul cu lumea, ci stabileşte ritmul”, spune Gavin Newsom.
Fox News loves to say that CA is doomed.
The truth is – CA’s economy has continued to outperform the nation.
We were just named the fourth largest economy in the WORLD – outpacing Japan.
Our growth rate last year outpaced the U.S., China, and Germany.
Our state population… pic.twitter.com/SVRIMp3rNr
— Gavin Newsom (@GavinNewsom) April 24, 2025
Aceste cifre sunt doar relative: California este doar un stat şi nu figurează în clasamentul mondial al puteriilor economice. Cu toate acestea, în cadrul Statelor Unite, California rămâne de departe prima putere.
Ca şi Germania, Japonia este o putere industrială şi exportatoare, dar acest statut este în declin. În plus, consumul intern este în prezent subminat de inflaţie, de declinul demografic accelerat al arhipelagului şi de productivitatea scăzută cronică.
Până în 2023, Japonia şi-a pierdut deja titlul simbolic de a treia putere economică mondială în favoarea Germaniei, în mare parte din cauza scăderii yenului. PIB-ul nominal al Japoniei în 2023 era de aproximativ 4 200 de miliarde de dolari, comparativ cu aproximativ 4 500 de miliarde de dolari pentru Germania. Conform celor mai recente cifre publicate, PIB-ul nominal al Japoniei a atins un vârf de 4010 miliarde de dolari, cu puţin mai puţin decât California.
Confruntat cu diferitele măsuri luate de Donald Trump de la revenirea sa la Casa Albă, inclusiv tarifele vamale, Gavin Newsom şi-a exprimat totuşi îngrijorarea. ”În timp ce sărbătorim acest succes, progresul nostru este ameninţat de politicile tarifare iresponsabile ale actualei administraţii federale”, a declarat el. ”Economia Californiei este sângele ţării şi trebuie să fie protejată”.
La începutul lunii aprilie, preşedintele SUA a impus tarife de până la 20 % asupra produselor europene, în cadrul aşa-numitelor sale tarife „reciproce”, care afectează toate ţările din lume în diferite grade. El a revenit apoi la o „rată minimă” de 10%, pe care a declarat-o ca fiind nenegociabilă, amânând aplicarea tarifelor dincolo de această limită cu 90% pentru a da timp negocierilor să ajungă la o concluzie.
Donald Trump a decis, de asemenea, să impună suprataxe de 145% asupra anumitor produse importate din China.
Ca represalii, Beijingul a impus suprataxe de 125% asupra mărfurilor provenite din Statele Unite.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.