Campania electorală pentru alegerile locale parţiale care vor fi organizate în data de 4 mai pentru preşedintele Consiliului Judeţean Bihor şi pentru primari din 19 localităţi din ţară începe sâmbătă, urmând să se încheie pe 3 mai, la ora 7:00.
Locuitorii judeţului Bihor sunt chemaţi pe 4 mai la urne, odată cu desfăşurarea scrutinului prezidenţial, pentru a-şi alege preşedintele Consiliului Judeţean. Locul a rămas vacant după ce Ilie Bolojan a câştigat, la scrutinul din 1 decembrie 2024, un mandat de senator şi şi-a dat demisia de la şefia CJ, scrie Agerpres.
Localităţile în care vor avea loc alegeri locale parţiale pentru primari sunt:
- Comuna Sopot (Dolj)
- Comuna Căbeşti (Bihor)
- Comuna Rieni (Bihor)
- Comuna Avrămeni (Botoşani)
- Comuna Coşula (Botoşani)
- Oraşul Oţelu Roşu (Caraş-Severin)
- Comuna Lăpuşnicel (Caraş-Severin)
- Comuna Valea Ierii (Cluj)
- Comuna Limanu (Constanţa)
- Comuna Gura Ocniţei (Dâmboviţa)
- Comuna Buturugeni (Giurgiu)
- Comuna Heleşteni (Iaşi)
- Oraşul Ulmeni (Maramureş)
- Comuna Iancu Jianu (Olt)
- Comuna Mihăeşti (Olt)
- Oraşul Buşteni (Prahova)
- Comuna Secăria (Prahova)
- Municipiul Zalău (Sălaj)
- Comuna Drăgăneşti-Vlaşca (Teleorman)
Votarea la alegerile locale parţiale începe duminică, 4 mai, la ora 7:00, şi se încheie la ora 21:00.
Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul constituţional până cel mai târziu la ora 23:59.
Cetăţenii cu drept de vot din localităţile unde au loc alegeri parţiale vor primi, pe lângă buletinul cu numele celor 11 candidaţi intraţi în cursa pentru Cotroceni, şi pe cel pentru primari sau cei din Bihor pe cel pentru şefia CJ. Câştigă alegerile candidatul care obţine cele mai multe voturi.
Materialele de propagandă autorizate
Potrivit prevederilor legale, în campanie, este considerat material de propagandă electorală orice material scris, audio sau video, care îndeplineşte următoarele condiţii: se referă în mod direct la un candidat sau partid politic care participă la alegeri, clar identificat; este utilizat în perioada 19 aprilie – 3 mai, ora 7:00; are obiectiv electoral şi se adresează publicului larg; depăşeşte limitele activităţii jurnalistice de informare a publicului.
În campania electorală, pot fi utilizate numai următoarele tipuri de materiale de propagandă electorală:
- afişe electorale cu dimensiuni de cel mult 500 mm o latură şi 350 mm cealaltă latură; afişele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală vor avea 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură;
- materiale de propagandă electorală audio sau video difuzate de mass-media audiovizuală;
- publicitate în presa scrisă;
- materiale de propagandă electorală online;
- broşuri, pliante şi alte materiale tipărite din aceeaşi categorie.
Prin materiale tipărite din aceeaşi categorie cu broşurile şi pliantele se înţelege materialele tipărite pe suport hârtie, precum calendare sau fluturaşi.
Următoarele tipuri de acţiuni şi materiale de propagandă electorală nu pot fi finanţate în campanie:
- utilizarea vehiculelor inscripţionate sau colantate cu sloganuri de campanie, imagini ale candidaţilor, precum şi orice alte referiri la competitorii electorali;
- utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staţionar;
- spectacole, serbări, focuri de artificii etc;
- bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă.
Competitorilor electorali le este interzisă, în campanie, efectuarea de cheltuieli în legătură cu oferirea, darea sau distribuirea către alegători, în mod direct sau indirect, a măştilor, dezinfectanţilor, odorizantelor auto, pixurilor, cănilor, ceasurilor, tricourilor, jachetelor, gecilor, a impermeabilelor, pelerinelor, vestelor, şepcilor, căciulilor, fularelor, sacoşelor, pungilor, umbrelelor, găleţilor, brichetelor, chibriturilor, produselor alimentare şi alcoolice, a ţigărilor şi a altor produse din tutun, calendarelor bisericeşti şi a altor asemenea produse, precum şi a oricăror alte bunuri oferite cu scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat.
Alegerile parțiale au loc în aceleași secții de votare cu prezidențialele
La secţiile de votare din localităţile în care se organizează alegeri locale parţiale, operaţiunile electorale se desfăşoară în acelaşi interval de timp ca alegerile prezidenţiale, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea „Votat”, pe buletine de vot separate, prezenţa la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin.
La secţiile de votare constituite în localităţile în care sunt organizate alegeri locale parţiale, alegătorii pot opta să îşi exercite dreptul constituţional numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutinuri.
Primarii vor asigura urne distincte pentru fiecare tip de buletin de vot, inscripţionate corespunzător, şi se va folosi o singură urnă specială pentru ambele scrutinuri.
Totodată, Sistemul informatic privind monitorizarea prezenţei la vot şi prevenirea votului ilegal trebuie să permită evidenţierea distinctă a prezenţei la vot pentru alegerile locale parţiale şi pentru alegerile prezidenţiale.
În cadrul procesului de consemnare a rezultatelor, membrii biroului electoral vor proceda, în primă fază, la desigilarea tuturor urnelor de vot şi a urnei speciale în vederea aranjării buletinelor de vot pe categorii. Introducerea buletinului de vot în altă urnă decât cea aferentă acestuia nu atrage anularea lui.
Editor : B.E.