În fiecare an, milioane de oameni din toate colțurile lumii, inclusiv din România, celebrează sărbătoarea de Halloween. Este evenimentul pentru care se aleg cele mai spectaculoase costume și machiaje, dar și ziua în care se urmează mai multe tradiții și obiceiuri. În 2024, sărbătoarea pică joi, 31 octombrie. Care este cel mai cunoscut obicei de Halloween.

Data tradițională pentru celebrarea sărbătorii de Halloween este ultima zi a lunii octombrie, însă poate varia în funcție de obiceiurile fiecărei țări. Spre exemplu, în Suedia se sărbătorește Halloween în prima sâmbătă din luna noimebrie.

Care este istoria sărbătorii de Halloween

Halloween este o sărbătoare de origine celtică (celții reprezintă un grup de popoare indo-europene din antichitate, care se aflau în Europa de Vest și Centrală, care se caracterizează prin folosirea limbilor celtice și alte asemănări culturale) care s-a răspândit în Statele Unite ale Americii începând cu secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi.

De-a lungul timpului, sărbătoarea a fost influențată de mai multe culturi. În Imperiul Roman, evenimentul asemănător cu cel de Halloween din zilele noastre era denumit „Ziua Pomonă”. La celtici, evenimentul era transformat într-un adevărat festival care purta denumirea de „Samhain”, iar la creștini denumirea, pe vremuri, era de „Sărbătoarea Tuturor Sfinților”.

Sărbătoarea lunii octombrie era cel mai des asociată cu festivalul celtic „Samhain” (o veche sărbătoare păgână considerată a fi Anul Nou Celtic), iar numele provine din iralndeza veche, care se traduce prin „sfârșitul verii”.

Vechii celți erau de părere că granița dintre lumea asta și cea de dincolo se „slăbește” în ziua festivalului Samhain și în acest fel spiritele rele și cele bune pot să o traverseze. Mai târziu, odată cu răspândirea noii religii creștine în Europa, în 835, Biserica Romano-Catolică a transformat ziua de 1 Noiembrie într-o sărbătoare creștină în care erau celebrați toți sfinții, mai exact „Ziua Tuturor Sfinților” sau „Hallowmas” ori „All Hallows”.

Sărbătoarea și festivalul au fost celebrate timp de mai multe secole în Iranda și Scoția, iar obiceiurile s-au transmis rapid, în special de către imigranții irlandezi și scoțieni care au ajuns în America de Nord și au început să răspândească ideile unei sărbători anuale.

De unde provine denumirea de Halloween

Originea sărbătorii cunoscute astăzi drept Halloween provine din denumirile „All-Hallows-Even” (evening), mai exact „noaptea de dinainte” de All Hallows. Până în secolul al XX-lea, sărbătoarea era scrisă „Hallowe’en”.

Sintagma “All Hallows” apare în engleza veche (ealra hālgena mæssedæg, „sărbătoarea tuturor sfinților”),.

Conform Oxford English Dictionary (ediția a doua) de la Oxford University Press, “All-Hallows-Even” a fost tradusă drept „Ajunul Zilei Tuturor Sfinților”.

În jurul anului 1773, scoțieni au încercat mai multe denumiri, combinând cuvintele, care să se rezume la evenimentul din 31 octombrie și, potrivit poetului scoțian Robert Burns, termenul Halloween, așa cum îl știm astăzi, a fost numit în poemul său în anul 1796.

Tradiții și obiceiuri de Halloween

Halloween este unul dintre cele mai așteptate evenimente ale lunii octombrie, datorită tradițiilor și obiceiurilor care au evoluat de-a lungul timpului și au ajuns să fie astăzi adaptate și reinterpretate în funcție de regiune și cultură. Dacă, în trecut, sărbătoarea populară avea în vedere pomenirea celor plecați dintre noi, mai târziu, oamenii au folosit acest prilej și drept o ocazie de a scăpa de teama de necunoscut și de moarte, dar într-un mod diferit, prin intermediul jocurilor, costumelor, ritualurilor și petrecerilor.

Culorile specifice sărbătorii de Halloween sunt negru și portocaliu

Explicația a fost spusă și de Lisa Morton, autoarea cărții „Trick or Treat: o Istorie a Halloween-ului”, care transmite că portocaliul este o culoare caldă, care amintește de focurile de tabără de pe vremuri și de recolta de toamnă. Pe de altă parte, negrul simbolizează moartea/întunericul și este asociat cu noaptea și necunoscutul.

Printre cele mai cunoscute obiceiuri și tradiții amintim:

Costume, măști și petreceri tematice de Halloween

Orice persoană care alege să participe la un eveniment organizat de Halloween trebuie să se deghizeze într-un personaj sau obiecte purtând costum, machiaj sau accesorii tematice. Pe vremuri, se purtau doar costume înfricoșătoare de monștri, diavoli sau vrăjitoare, însă pe parcursul timpului vestimentația a fost completată și de costume inspirate din personaje fictive, celebrități contemporante sau prințese.

Obiceiul de a purta diferite costumații de Halloween are origini în credințele și miturile străvechi. Pe atunci, oamenii credeau că dacă poartă costume înfricoșătoare alungă spiritele rele.

Sculptarea dovlecilor de Halloween

Sculptarea dovlecilor în formă de felinare denumiți și „Jack-o’-lanterns” este o altă tradiție a sărbătorii de Halloween respectată de tot mai mulți oameni. Legenda acestui obicei provine de la un mit irlandez care îl descrie pe un tânăr, Stingy Jack Olantern, un personaj mitic, care obișnuia să le facă diferite farse oamenilor.

Potrivit legendei, pentru că a păcălit prea mulți oameni, Jack a fost condamnat de către Diavol să trăiască toată viața cu un felinar în mână, făcut dintr-o gulie scobită în care era un tăciune aprins cu foc din Iad.

Se pregătesc cele mai multe rețete culinare pe bază de dovleac

Pentru petrecerile de Halloween se pregătesc preparate culinare din recolta toamnei, în special din dovleac, mere, nuci sau struguri.

Trick or Treat de Halloween – tradus astăzi prin: „ne dați ori nu de dați”https://www.digi24.ro/”păcăleală sau dulciuri”

Este un obicei urmat în special de copii în ziua de Halloween. Aceștia se costumează în diferite personaje amuzante, merg din casă în casă și întreabă: „Trick or Treat?” așteptând să primească dulciuri. Dacă nu primesc dulciuri, atunci vor face o farsă persoanei la care au ajuns în fața casei.

Acest obicei provine tot dintre legende veche, din credințele celtice, în care se spunea că spiritele rele sunt alungate dacă le  oferi dulciuri.

Colindatul de Halloween

Asemănător cu „trick or treat”, dar de data asta obiceiul constă în grupuri de oameni de toate vârstele, care merg din casă în casă, cântă, spun glume și așteaptă la schimb dulciuri sau bani.

Superstiții de Halloween

Sărbătoarea de Halloween este încărcată de superstiții, multe dintre ele fiind înfricoșătoare și sunt legate de evenimente supranaturale. Superstițiile nu au fost dovedite, ci sunt doar mituri/povești transmise de la o generație la alta. Printre cele mai cunoscute mituri de Halloween sunt:

  • Potrivit superstițiilor vremii, în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie, spiritele rele și bune traversează granița din lumea noastră și cea de dincolo.
  • Se crede că, în noaptea de Halloween, oglinzile arată fantome și nu este indicat să privești într-una în acea noapte.
  • Dacă un liliac zboară în apropierea casei, în noaptea de Halloween, se spune că acesta este un semn că un spirit rău este în apropiere.
  • Întâlnirea cu o pisică neagră în noaptea de Halloween este considerat semn de ghinion.
  • O altă superstiție de Halloween este că, dacă participi la o cină nu este bine să vorbești, altfel vei încuraja spiritele rele să se apropie de masă.
  • Pe vremuri se credea că, persoanele născute în noaptea de Halloween aveau menirea să vadă și să vorbească cu spiritele.

Editor : C.S.

Share.
Exit mobile version