Virusul Papiloma Uman (HPV) reprezintă cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală la nivel mondial și este responsabil pentru aproximativ 5% din cazurile de cancer atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților. Pentru a preveni infecția și complicațiile asociate, a fost dezvoltat vaccinul HPV, care oferă protecție împotriva principalelor tulpini cu risc oncogen. În prezent, vaccinul HPV nu este disponibil gratuit pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 19 și 26 de ani, deoarece protocoalele medicale în vigoare nu au fost încă actualizate. Medicii de familie estimează că această revizuire va avea loc în jurul lunii septembrie 2025, moment în care vaccinul va putea fi prescris și administrat gratuit în cabinetele specializate.

În România, vaccinarea gratuită împotriva infecției cu HPV (Virusul Papiloma Uman) a fost extinsă pentru toate fetele și băieții cu vârste între 11 și 26 de ani, printr-o lege adoptată în mai 2025 și promulgată în iunie 2025. Această măsură face parte dintr-un efort național de prevenire a cancerului de col uterin și altor afecțiuni asociate HPV.

Vaccinarea HPV în România

În acest moment în România, vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV se poate face în regim compensat astfel:

  • 100% pentru fete şi băieţi cu vârsta între 11 și 18 ani (19 ani neîmpliniți). Pe baza unei reţete compensate eliberată de medici de toate specialitățile, aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate.

Legea vaccinării gratuite anti-HPV la fete şi băieţi până la 26 de ani a fost promulgată la jumătatea anului 2025

„Screening şi vaccinare împotriva infecţiei cu HPV, în vederea reducerii incidenţei cancerului de col uterin şi a altor afecţiuni asociate acestui virus, se asigură gratuit pentru fetele şi băieţii cu vârsta cuprinsă între 11 şi 26 de ani, în cadrul Programului Naţional de Vaccinare”, prevede legea.

Actul normativ are ca obiect de reglementare extinderea accesului la vaccinarea anti-HPV pentru toate categoriile de vârstă recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi de Centrul Naţional de Vaccinologie, contribuind astfel la reducerea semnificativă a incidenţei cancerului de col uterin şi a altor afecţiuni asociate HPV, precum şi creşterea acoperirii vaccinale prin compensarea integrală a vaccinului pentru adolescenţi şi tineri.

  • Reducere 50% pentru femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani. Pe baza unei reţete compensate eliberată de medici de toate specialitățile, aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate.

Când va fi disponibil gratuit vaccinul HPV în România pentru persoanele cu vârsta între 19 și 26 de ani

„Deși modificările legislative care extind eligibilitatea pentru vaccinarea gratuită HPV au fost publicate, în prezent protocoalele de aplicare nu au fost încă actualizate, ceea ce ne împiedică pe noi, medicii de familie, să eliberăm vaccinul în mod gratuit pentru pacienții cu vârsta între 19 și 26 de ani.

Concret, pe baza acestor protocoale se actualizează și programele în care noi lucrăm. Fără ele, nu putem elibera vaccinul în regim gratuit, chiar dacă legislația permite. Actualizarea protocoalelor este așteptată în luna septembrie, conform informațiilor disponibile până în acest moment.”, a declarat pentru Digi24 doctor Mihnea Stroe, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Ce este HPV

HPV (Virusul Papiloma Uman) este responsabil pentru cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală la nivel mondial și este implicat în apariția a aproximativ 5% dintre toate cazurile de cancer la femei și bărbați. La femei, cancerul de col uterin reprezintă al treilea cel mai frecvent tip de cancer, după cancerul de sân și cel colorectal.

În prezent, sunt cunoscute peste 200 de tulpini de HPV. Majoritatea provoacă leziuni benigne, cum ar fi verucile (negii) la nivelul pielii. Aproximativ 40 de tipuri infectează mucoasele (cervicală, orală, anală etc.) și pot afecta atât femeile, cât și bărbații.

Este important de menționat că simpla infecție cu HPV nu duce automat la cancer. Însă, infecțiile persistente cu anumite tulpini cu risc oncogen pot cauza modificări celulare (displazii) care, în timp, pot evolua în leziuni precanceroase și, ulterior, în cancer. Acest proces este lent și adesea asimptomatic în fazele incipiente.

 Cum se transmite infecția cu HPV

  • HPV se răspândește prin contact direct piele pe piele.

Infecția cu HPV (Virusul Papiloma Uman) se transmite prin contact direct piele pe piele, în special în timpul contactului intim. De aceea, utilizarea prezervativului nu oferă o protecție completă împotriva virusului. Acesta poate infecta zone ale pielii care nu sunt acoperite.

  • În cazuri rare, HPV poate fi transmis de la mamă la nou-născut, în timpul nașterii.

De cele mai multe ori, persoanele infectate nu prezintă semne sau simptome, ceea ce face ca virusul să fie transmis cu ușurință, fără ca purtătorul să știe că este infectat.

În majoritatea cazurilor, infecția cu HPV dispare de la sine. Aproximativ 90% dintre infecții se elimină în decurs de doi ani, fără tratament. Totuși, anumite tulpini ale virusului pot persista și pot cauza probleme grave de sănătate, precum veruci genitale sau mai multe tipuri de cancer, atât la femei, cât și la bărbați.

Share.
Exit mobile version