„Captura”, debutul în lungmetraj de ficţiune al regizorului Adi Voicu, prezintă publicului o experienţă provocatoare ce va putea fi văzută în cinematografe din 15 noiembrie.
Atunci când protestatarii invadează centrul Bucureştiului, sentimentul eliberării din propria captivitate, îl determină pe Sami să ia contact direct cu realitatea. Prezent în spatele camerei de filmat, el devine victima jandarmilor care tocmai au eliberat Piaţa Universităţii. Tranziţia neaşteptată de la senzaţia de siguranţă din spatele camerei la realitatea dură, îl face să-şi schimbe radical percepţia asupra propriului univers.
„Captura” este o adevărată călătorie iniţiatică, o coborâre în infern, unde spectatorul trăieşte abuzul de putere sub multiplele sale forme: de la constrângerile unui sistem fragil până la degradarea individului sub greutatea presiunilor interioare şi ale realităţii în care este aruncat cu brutalitate.
În 2012, participând la o demonstraţie, regizorul a trăit pe propria piele abuzul de putere al autorităţilor. Urcat într-o dubă a jandarmeriei, acesta a trecut printr-un adevărat calvar, o experienţă care avea să-i marcheze perspectiva şi să devină sursa de inspiraţie pentru „Captura”. Filmul reconstituie fragmente din acea realitate, transpunând pe ecran intensitatea şi dramatismul confruntării directe cu un sistem abuziv.
Aparatul de filmat devine martorul tăcut, dar neiertător, dezvăluind realitatea necosmetizată în toată brutalitatea ei. Într-un stil aproape documentar, filmul reuşeşte să capteze fiecare nuanţă a acţiunii, violenţei şi vulnerabilităţii, aducând spectatorul în mijlocul unei poveşti intense şi cutremurătoare.
„Captura porneşte de la experienţa mea personală, pe care am recontextualizat-o în plan ficţional, încercând să nu alterez informaţia iniţială. Sunt extrem de curios de reacţia publicului în sala de cinema, expus în faţa unui material necosmetizat în care acţiunea, violenţa şi nuditatea sunt prezente într-o formă reinterpretată. Filmul vorbeşte despre abuzul de putere, fie că e vorba de un sistem de gândire, sistem politic sau unul de apărare. Pe parcursul filmului spectatorul va putea să observe din diferite unghiuri ideea de abuz, parcurgând această odisee împreună cu personajele, trăind senzaţia că este în poveste, ceea ce oferă o cu totul altă experienţă decât să te afli la distanţă ca un simplu privitor”, declara Adi Voicu.
Din distribuţie fac parte actorii: Yann Verburgh, Nicoleta Lefter, Simona Măicănescu, Cezar Antal, Corneliu Ulici, Mihaela Rădescu, Răzvan ‘Krem’ Alexe, Pavel Ulici, Ciprian Chiricheş, Flavia Hojda, Simona Dabija, Ilie Bumbac, Marius Cordoş, Rolando Matsangos, Iulian Burciu, Ştefan Mihai, Marius Călugăriţa, Daniel Haralambie, Costin Cambir, Maria Mălcică, Vlad Pavel, Silviu Debu, Codrin Boldea, Valentin Terente, Tudor Morar, Ana-Maria Ivan, Marian Râlea, Ionuţ Brancu, Sorin Dobrin.
Scenariul şi regia îi aprţin lui Adi Voicu, directorul de imagine al filmului este Krum Rodriguez, montajul este semnat de Ciprian Cimpoi, iar producătorul filmului este Marcian Lazăr.
Filmul „Captura” este produs de Axel Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi co-produs de Contrast Films. Distribuitorul national al filmului este Sindbad Film.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.