Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să se întoarcă la masa negocierilor şi să încheie un acord esenţial privind mineralele, care să recunoască valoarea ajutorului pe care SUA l-a oferit ţării în lupta sa împotriva Rusiei, a declarat joi Mike Waltz, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională, relatează Reuters. La rândul său, Axios scrie că administraţia Trump ar oferi Kievului un proiect „îmbunătăţit”, după ce în primă instanţă s-a lovit de un răspuns. Preşedintele Ucrainei a anunţat joi seara, după discuţii cu trimisul lui Donald Trump, Keith Kellogg, că este pregătit să încheie un acord „de investiţii şi securitate” cu preşedintele Statelor Unite.
Zelenski a respins miercuri propunerea SUA de a garanta 500 de miliarde de dolari în bogăţii minerale din partea Ucrainei pentru a rambursa astfel Washingtonului ajutorul din timpul războiului. Zelenski a argumentat că Statele Unite nu au furnizat nici pe departe această sumă până acum şi nici nu au oferit garanţii de securitate specifice în acordul propus.
Ucraina deţine depozite uriaşe de elemente critice şi minerale, inclusiv litiu şi titan, precum şi rezerve considerabile de cărbune, gaz, petrol şi uraniu, resurse în valoare de triliarde de dolari.
„Le-am prezentat ucrainenilor o oportunitate incredibilă şi istorică”, a declarat Waltz, adăugând că acordul ar fi „de druată” şi „cea mai bună” garanţie de securitate la care ar putea spera Ucraina.
Comentariile lui Waltz în cadrul briefingului de presă de la Casa Albă au venit la scurt timp după încheierea întâlnirii lui Zelenski, la Kiev, cu Kellogg, trimisul special al lui Donald Trump, în urma căreia liderul ucrainean a anunţat că este gata să încheie un „acord de investiţii şi securitate” cu SUA pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Întâlnirea, a spus Zelenski, a fost „productivă”.
Întâlnirea cu Kellogg a fost de mare importanţă pentru Kiev, având în vedere că oficialii se bazează pe trimisul special pentru a transmite nevoile Kievului la Washington. Într-o postare distribuită pe X, preşedintele ucrainean a declarat că el şi trimisul special al SUA au avut „o conversaţie detaliată” despre situaţia de pe câmpul de luptă, despre eliberarea prizonierilor de război şi despre „garanţii de securitate eficiente”. El a adăugat: „Ucraina este pregătită pentru un acord puternic, eficient, de investiţii şi securitate cu preşedintele Statelor Unite”.
I had a productive meeting with @SPE_Kellogg—a good discussion, many important details. I am grateful to the United States for all the assistance and bipartisan support for Ukraine and the Ukrainian people.
It’s important for us—and for the entire free world—that American… pic.twitter.com/LH2vNGVGFQ
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 20, 2025
Ulterior, în discursul către compatrioţi de joi seară, Zelenski a declarat că a vorbit cu liderii Canadei, Finlandei, Norvegiei şi Africii de Sud.
AXIOS: TRUMP A OFERIT UCRAINEI UN ACORD „ÎMBUNĂTĂŢIT”
Administraţia Trump a oferit Ucrainei un proiect „îmbunătăţit” pentru un acord privind mineralele între cele două ţări, după ce preşedintele Volodimir Zelenski l-a înfuriat pe preşedintele Trump respingând oferta sa iniţială, au declarat pentru Axios un oficial ucrainean, un oficial american şi trei surse avizate.
Neînţelegerea iniţială cu privire la minerale a contribuit la declanşarea unei crize mai ample în relaţiile americano-ucrainene în această săptămână, Trump denunţându-l pe Zelenski drept un „dictator” care a ales războiul cu Rusia, iar Zelenski acuzându-l pe Trump că înghite „dezinformarea” rusă.
Potrivit Axios, surse din ambele părţi spun acum că o înţelegere pare mai probabilă. O sursă avizată a declarat că mai mulţi consilieri ai lui Zelenski l-au încurajat să semneze propunerea actualizată pentru a evita o nouă ciocnire cu Donald Trump şi pentru a-i permite preşedintelui american să justifice sprijinul SUA pentru Ucraina. „Au existat îmbunătăţiri semnificative în proiectul recent şi acesta este în conformitate cu legislaţia ucraineană”, a precizat sursa Axios.
„Aceasta este o negociere. Iar într-o negociere, negociezi. Ucraina doreşte să negocieze în legătură cu mineralele, aşa că vorbim despre asta”, a declarat un oficial al Casei Albe.
Ideea unui parteneriat economic între Ucraina şi SUA a fost evocată iniţial în septembrie anul trecut chiar de Zelenski, în timpul unei întâlniri cu Trump la New York.
Săptămâna trecută, cu trei ore înainte ca secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, să sosească la Kiev pentru o întâlnire cu Zelenski, ambasadorul SUA a prezentat un proiect de acord de cooperare privind exploatarea minelor. Potrivit a două surse care au citit proiectul original, proiectul de acord prevedea că 50% din veniturile rezultate vor fi acordate SUA, că acordul se va afla sub jurisdicţia unui tribunal din New York şi că acordul va prevala asupra oricăror alte acorduri comerciale ale Ucrainei.
În timpul întâlnirii lor, Bessent i-a spus lui Zelenski că Trump insistă să îl semneze imediat. Zelenski i-a spus lui Bessent că nu poate semna un acord pe care abia îl primise.
Ucrainenii au fost, de asemenea, dezamăgiţi de faptul că proiectul american nu includea nicio garanţie de securitate pentru Ucraina şi de faptul că le era impus într-un moment în care Kievul fusese, de asemenea, exclus de la discuţiile dintre SUA şi Rusia de la Riad cu privire la viitorul Ucrainei.
Ucrainenii şi întreaga lume au fost, de asemenea, surprinşi când Trump a început să îl atace public pe Zelenski, inclusiv cu privire la propunerea pentru minerale. „Scott Bessent chiar a mers acolo şi a fost tratat destul de grosolan pentru că, în esenţă, i-au spus „nu””, a declarat Trump reporterilor, miercuri. „S-a întors cu mâna goală. Nu au vrut să semneze documentul”, a dezvăluit Trump.
Câteva zile mai târziu, când Zelenski s-a întâlnit cu vicepreşedintele JD Vance şi cu secretarul de stat Marco Rubio la Munchen, aceştia i-au prezentat un proiect de memorandum de înţelegere mai puţin constrângător privind exploatarea minelor, a declarat un oficial ucrainean. Zelenski le-a spus lui Vance şi Rubio că nu poate semna, deoarece un astfel de acord trebuie să fie aprobat de parlament, conform Constituţiei ucrainene.
„Aceasta a fost o noutate pentru noi pe care echipa lui Zelenski nu ne-a spus-o niciodată înainte de acea întâlnire”, a declarat un oficial al administraţiei Trump. „Nu părea că a fost de bună-credinţă”, a comentat oficialul.
Poziţia lui Zelenski cu privire la afacerea cu minerale a fost una dintre problemele care l-au frustrat pe Trump şi pe alţi înalţi oficiali americani şi a exacerbat tensiunile existente cu privire la întâlnirea SUA-Rusia din Arabia Saudită, spun oficialii americani şi ucraineni. „Există o mulţime de frustrări. Vicepreşedintele Vance a fost foarte frustrat la plecarea de la Conferinţa de securitate de la München. Se alătură preşedintelui (care este frustrat)”, a declarat Waltz, joi, pentru Fox News.
„Am propus ca SUA să co-investească cu Ucraina în economia şi resursele sale naturale şi să devină un partener în viitor al Ucrainei. Aceasta este cea mai bună garanţie de securitate la care pot spera. Mai mult decât un alt palet de muniţie”, a comentat Waltz. „De ce suntem presaţi şi vorbim de rău în presă? Este inacceptabil. Ei trebuie să o lase mai moale. Priviţi cu atenţie şi semnaţi acest acord”, a spus Waltz la Fox News..
Trump confirmase miercuri seara că încearcă să „resusciteze” acordul privind mineralele. Un oficial ucrainean, un oficial american şi două surse avizate au declarat pentru Axios că în ultimele zile negocierile au continuat, SUA prezentând Ucrainei o versiune actualizată care aborda unele dintre preocupările lui Zelenski. O altă sursă a declarat că unele articole care i-au îngrijorat pe ucraineni – inclusiv faptul că acordul se afla sub jurisdicţia instanţei din New York – au fost eliminate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.