În ciuda conținutului de zahăr sau calorii, consumul moderat de ciocolată neagră poate avea beneficii asupra sănătății organismului. Este diferită față de alte tipuri de ciocolată datorită procentajului mare de cacao, de regulă între 50 și 90%, iar asta îi conferă o concentrație ridicată de antioxidanți și nutrienți.

Ciocolata cu un conținut ridicat de cacao este bogată în nutrienți, antioxidanți și minerale. Potrivit specialiștilor, cu cât procentajul de cacao este mai mare, cu atât ciocolata conține mai mulți antioxidanți benefici, numiți flavonoizi, și mai puțin zahăr.

Informații nutriționale despre ciocolata neagră

La bază, ciocolata cu lapte și ciocolata neagră au ingrediente similare precum unt de cacao, zahăr și solide de cacao însă, diferența principală dintre cele două tipuri de ciocolată constă în procesul de solide de cacao. Ciocolata neagră poate conține între 50% și 90% solide de cacao, în timp ce ciocolata cu lapte poate conține între 10% și 50%.

Potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA), o tabletă de ciocolată neagră (100 gr), între 70 și 85% cacao, poate conține (în funcție de fiecare tip de produs în parte) până la:

  •  600 de calorii;
  • 43 gr de grăsimi;
  • 20.2 mg sodiu;
  • 3 mg colesterol;
  • 11 gr fibre;
  • 7,9 g proteine;
  • 12 mg fier;
  • 720 mg potasaiu;
  • 73,7 mg calciu;
  • 30 gr zahăr.

Ce beneficii are consumul de ciocolată neagră

Bogată în antioxidanți

Flavanolii sunt un grup de molecule, care aparțin clasei chimice mai mari de flavonoide (compuși bioactivi). Se găsesc în plante precum arborele de cacao, iar aceste plante produc boabele de cacao utilizate pentru fabricarea ciocolatei.

Potrivit studiilor (Biblioteca Națională de Medicină a Statelor Unite), flavanolii sunt din abundență în boabele de cacao, care sunt fermentate și prăjite, rezultând ceea ce noi numim boabe de cacao procesate. Din acestea se obțin și solidele de cacao.

Ciocolata neagră conține de până la trei ori mai multe solide de cacao bogate în flavanoli comparativ cu ciocolata cu lapte.

Consumul de ciocolată neagră menține inima sănătoasă

Flavanolii influențează producție de oxid nitric, care relaxează vasele de sânge și îmbunătățește circulația. La rândul său, acest proces ajută și la reducerea tensiunii arteriale.

Ciocolata neagră este bogată în compuși organici activi biologic, care funcționează ca antioxidanți. Printre aceștia se numără polifenolii, flavanolii și catechinele (compuși organici care se regăsesc în compoziția taninurilor și care au rol antioxidant).

Potrivit unui studiu efectuat, consumul de cacao și ciocolata neagră au o activitate antioxidantă mai mare, precum și un conținut mai ridicat de polifenoli și flavanoli decât orice alte fructe testate, inclusiv afinele și fructele de acai.

Îmbunătățește funcționarea creierului

Potrivit studiilor, un consum ridicat de cacao bogată în flavanoli poate îmbunătăți fluxul sanguin către creier la tinerii adulți. Acest lucru ar putea explica de ce consumul zilnic de cacao pare să îmbunătățească atenția, concentrarea și memoria.

În plus, cacao conține substanțe stimulante, precum cofeina și teobromina, ingrediente adjuvante pentru îmbunătățirea funcției cerebrale pe termen scurt.

Îmbunătățește diversitatea microbiotei intestinale

Ciocolata neagră are în compoziție compuși prebiotici, benefici pentru sănătatea intestinală. Aceștia hrănesc bacteriile bune din tractul digestiv, contribuind la creșterea diversității microbiotei intestinale.

În ciuda beneficiilor majore pentru sănătate, ciocolata neagră este bogată în calorii, iar o parte dintre acestea provin din grăsimi. De asemenea, are în compoziție și zaharuri adăugate. Din acest motiv, consumul excesiv poate duce la creșterea în greutate sau la dereglarea echilibrului glicemiei, mai ales pentru persoanele diagnosticate cu diabet.

Potrivit nutriționiștilor, porția recomandată de ciocolată neagră este între 30 și 60 de grame, aproximativ trei pătrățele subțiri de ciocolată din tabletă. Chiar dacă reprezintă o alternativă mai sănătoasă decât alte tipuri de deserturi, ciocolata neagră nu este indicată pentru consum zilnic, ci ocazional.

Acest articol nu înlocuiește sfaturile unui medic specialist. Orice recomandare de consum trebuie să vină din partea unei persoane autorizate.

Editor : C.S.

Share.
Exit mobile version