Câte ore de somn sunt necesare pentru persoanele de peste 38 de ani. Cei care dorm prea mult pot avea probleme grave de sănătate

Există ființe în lume care nu dorm niciodată. Acestea sunt întâlnite la fiecare pas, de multe fără să le remarcăm, și fac parte din poveștile copilăriei noastre. Puțini știau însă că există aspecte nebănuite despre modul lor de funcționare. 

Ce ființe din lume nu dorm niciodată. Se găsesc în jurul nostru și am trecut cu vederea comportamentul lor

Specialiștii au descoperit mai bine de 20.000 de specii ale acestor ființe, care dincolo de calitățile lor speciale, au uimit pe toată lumea cu faptul că nu dorm niciodată.

Cunoscute pentru faptul că sunt „harnice”, furnicile ascund numeroase aspecte inedite despre stilul lor de viață.

Cunoscute pe Pământ de peste 100 de milioane de ani, furnicile au evoluat și au reușit să se adapteze mereu la mediul lor, pe măsură ce viața pe Terra s-a modificat.

Printre cele mai cunoscute specii de furnici se remarcă cele negre și roșii, dar și furnicile albe ori termitele.

Rude ale albinelor și viespilor, furnicile au și ele un organ în formă de ac în zona abdomenului.

Ele sunt ființe sociabile, care trăiesc în grupuri denumite colonii, unde activitatea este organizată cu multă strictețe.

Nu degeaba ele se regăsesc inclusiv în fabulele copilăriei noastre, precum „Greierele și furnica”.

Motivul pentru care furnicile nu dorm niciodată

Cunoscute în cultura populară drept cele mai harnice ființe, furnicile ascund un detaliu nebănuit. Acestea nu dorm, de fapt, niciodată.

Cel puțin nu în modul în care noi, oamenii, privim somnul.

Furnicile au o perioadă de odihnă, susțin specialiștii, însă aceasta se aseamănă mai degrabă cu hibernarea temporară.

Potrivit Science Focus, aceste insecte își scad temperatura corpului și își reduc rata metabolismului pentru a reduce consumul de energie pe perioada hibernării.

Furnicile pot apela la această perioadă de hibernare temporară chiar și pe o durată mai mare de timp, ce poate fi extinsă în timpul iernii sau în momentele cu secetă.

De asemenea, cercetătorii au mai observat că, asemenea oamenilor, furnicile obișnuiesc să se întindă în zorii zilei pentru a se dezmorți.

Chiar dacă pare bizar, furnicile se odihnesc și ele în felul lor, fiind observate aceste perioade de hibernare prin faptul că insectele rămân nemișcate.

Aceste momente din an se caracterizează însă prin reducerea tonusului și a sensibilității la stimuli în cazul furnicilor.

Pentru că acestea insecte nu beneficiază de un sistem nervos complex, precum cel al oamenilor, de exemplu, ele nu au nevoie de somn și nici nu visează.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Cele mai recente știri
Știri similare