Curtea Constituțională a validat, luni, primul tur al alegerilor prezidențiale, a anunțat președintele instituției, Marian Enache, care a subliniat că turul doi al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 8 decembrie, între Călin Georgescu și Elena Lasconi. 

Primele declarații ale Elenei Lasconi

ACTUALIZARE 20.00: Elena Lasconi a declarat că românii trebuie să rămână uniți pentru ca Rusia să fie ținută departe de țara noastră și că își propune să fie un președinte care să unească pe toți cetățenii.

Candidata USR la prezidențiale a mai spus că a avut deja discuții cu câțiva lideri privind susținerea în turul doi, iar mâine va sta de vorbă cu PSD. Ea consideră că liderii politici ar trebui să își asume un guvern de uniune națională pro-european format din PSD, PNL, USR și UDMR, iar premierul poate fi tehnocrat sau chiar social-democrat.

Reacția lui Marcel Ciolacu

ACTUALIZARE 19.30: Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a refuzat, în prima sa reacție după ce CCR a validat primul tur al alegerilor prezidențiale, să facă o recomandare de vot pentru al doilea tur de scrutin. „Oamenii vor decide singuri ce este mai bine pentru România în 8 decembrie”, a afirmat Ciolacu.

El a fost întrebat în repetate rânduri de jurnaliști pe cine susține PSD în al doilea tur al alegerilor sau ce recomandare de vot va face, însă, de fiecare dată a refuzat să numească un candidat sau să sugereze pe cine va susține.

Știrea inițială:

Într-o declarație de presă, președintele CCR a anunțat că:

  • Curtea a decis în unanimitate respingerea contestației lui Cristian Teheș
  • CCR a decis în unanimitate confirmarea și validarea rezultatului primului tur al alegerilor prezidențiale. Turul al doilea de scrutin, între Călin Georgescu și Elena Lasconi, va fi în 8 decembrie

„Curtea a sesizat că voturile din diaspora nu au fost constestate și ca urmare a constatat că nu se mai impune renumărarea acestora. (…) Chiar dacă au fost constatate unele diferenţe între candidaţi, dar nu rezultă ca fiind provenite din fraude de natură să modifice rezultatul, ele sunt considerate doar posibile erori materiale în numărarea voturilor exprimate, fără relevanţă în stabilirea rezultatelor”, a mai spus președintele CCR, judecătorul Marian Enache.

Precizarea lui vine după ce Biroul Electoral Central a trimis CCR situația privind renumărarea voturilor pentru turul întâi al alegerilor prezidențiale, însă fără aproximativ 640.000 de voturi din diaspora.

CCR a cerut, joia trecută, BEC renumărarea voturilor valabil exprimate şi a celor nule, după ce a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României din data de 24 noiembrie, formulată de candidatul Partidului Național Conservator Român Cristian Vasile Terheş.

Terheș a susținut că mai multe voturi au fost mutate de la Ludovic Orban, care s-a retras din cursă, la candidata USR Elena Lasconi, ea intrând în turul al doilea împreună cu Călin Georgescu. Totuși, în cele trei secții semnalate de el în contestația sa, nu a fost vorba de fraudă, ci de erori rectificate în procesele verbale finale, iar concluzia a fost că Elena Lasconi a rămas cu același număr de voturi.

Șeful Autorității Electorale Permanente Toni Greblă a spus, luni la Digi24, că nu există diferențe semnificative după renumărarea voturilor de la alegerile prezidențiale, primul tur. Săptămâna trecută, el a explicat că, în eventualitatea în care CCR va decide anularea primului tur al alegerilor prezidențiale, românii vor fi chemați din nou la urne, pentru primul tur al alegerilor, în data de 15 decembrie, urmând ca al doilea tur să fie organizat pe 29 decembrie.

Pe 29 noiembrie ar fi trebuit să înceapă campania electorală pentru al doilea tur de scrutin, care este programat pe 8 decembrie.

Share.
Exit mobile version