Pe lângă posturile de la Senat, Coaliția mai promite și alte tăieri. Printre cele vizate sunt consiliile de administrație ale companiilor de stat, dar și posturile de secretar de stat, care ar putea fi reduse chiar la mai puțin de jumătate față decât sunt acum.

Există aproximativ 120 de secretari de stat. Ar putea să fie înjumătățit numărul sau chiar să scadă până la 53 sau 55 de secretari de stat, potrivit propunerii care se află pe masa coaliției de guvernare. Este o reformă pe care au tot promis-o guvernanții. Ani la rând au cuprins-o în programele de guvernare, dar nu au dus-o până la capăt.

Din 2010, când o reformă a posturilor de secretari de stat a redus numărul la doar 50, numărul acestora a continuat să crească. Este un post destul de râvnit în rândul acestor angajați, pentru că de cele mai multe ori este o funcție politică bine plătită. Salariul poate să ajungă chiar până la 19.000 lei, sumă brută, la care se adaugă și sporuri.

Miercuri, Ilie Bolojan, întrebat care ar fi numărul tăierilor în rândul secretarilor de stat, a spus că ar putea să fie tăiate cu 20%. Diferă variantele prezentate de cei de la guvernare.

De asemenea sunt vizate și posturile membrilor din consiliile de administrație ale companiilor de stat. Este o problemă care a fost ridicată de mai multe ori în spațiul public. Cel puțin la finalul anului trecut membri din diferite consilii de administrație și-au mărit salariile.

De asemenea, și în privința sub-prefecților ar urma să fie luată o decizie. În județele care au sub 500.000 de locuitori, ar trebui să nu mai existe doi subprefecți, ci unul singur.

Nu e prima oară când sunt anunțate astfel de restructurări. Aproape 200 de posturi ar urma să fie tăiate la Senat, potrivit lui Ilie Bolojan.

1,3 milioane de angajați la stat

În noiembrie 2024, existau peste 1,3 milioane de angajați la stat. În noiembrie 2020 erau 1,25 milioane, în 2021 – 1,26 milioane, în 2022 – 1,28 milioane, în noiembrie 2023 – 1,29 milioane. În anii aceștia au fost blocate angajările la stat. Iar angajările s-au făcut doar prin derogări de la miniștrii și premier.

Numărul bugetarilor în 4 – 5 ani a crescut cu 56.000.

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat miercuri că Biroul Permanent al camerei parlamentare a aprobat două memorandumuri „care urmăresc îmbunătățirea activității Senatului” în câteva direcții. El s-a referit la reducerea personalului și eficientizarea acestuia, îmbunătățirea procesului legislativ, tăierea de cheltuieli cu flota de mașini și combustibil și „eliminarea sinecurilor”. Liberalul susține reducerea numărului de angajați de la Senat de la 796 la 618.

Editor : A.C.

Share.
Exit mobile version