Franța își intensifică producția de bombe Hammer, pe care Ucraina le-a folosit pentru a distruge ținte militare rusești. Compania franceză Safran Electronics & Defense a declarat pentru Business Insider că va crește producția de muniție AASM Hammer cu peste 40% în acest an.

O purtătoare de cuvânt a companiei a declarat pentru BI că se așteaptă să producă 1.200 de bombe AASM în 2025, față de 830 în 2024, iar compania intenționează să meargă mai departe. Purtătoarea de cuvânt a adăugat că „intenționăm să dublăm acest ritm în următorii ani, dacă vom primi comenzi”.

Nu este clar câte bombe vor ajunge la armata ucraineană. Purtătoarea de cuvânt a declarat că nu poate oferi detalii în acest sens, dar a adăugat: „Pot confirma că bombele AASM sunt testate în luptă și utilizate în Ucraina”.

Hammer este o armă aer-sol cu un kit de ghidare și propulsie care transformă munițiile în bombe ghidate cu precizie, capabile să efectueze lovituri în adâncime și misiuni de sprijin aerian apropiat.

Acestea au fost montate pe avioanele mai vechi din era sovietică ale Ucrainei, iar imaginile au arătat că ar fi lovit trupele ruse și centrele de drone. Ucraina a declarat, de asemenea, că le-a folosit pentru a lovi un centru de control din Rusia.

Safran a declarat că Hammer are o rază de acțiune de peste 70 de kilometri.

Proiectilele Hammer sunt un tip de bombă cu planare, o armă pe care Ucraina a adoptat-o din ce în ce mai mult pe parcursul războiului, după ce Rusia le-a folosit cu efect devastator.

Bombele planante sunt, de obicei, muniții mai vechi care au fost transformate în arme ghidate cu precizie, greu de interceptat. De asemenea, sunt semnificativ mai ieftine decât multe alte tipuri de armament, ceea ce înseamnă că pot fi produse în serie cu ușurință.

Ucraina a utilizat din ce în ce mai mult bombe cu planare, inclusiv cele fabricate pe plan intern.

Safran a adaptat bombele Hammer astfel încât să poată fi utilizate cu avioanele MiG-29 și Su-25 ale Ucrainei.

Nu este clar câte bombe Hammer a primit Ucraina până în prezent, dar ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, a declarat în ianuarie 2024 că Franța va livra 50 de bombe pe lună către armata Kievului.

Creșterea producției Safran survine în contextul în care companiile europene de apărare caută să-și sporească producția, pe măsură ce țările europene își măresc ajutorul acordat Ucrainei și propriile cheltuieli pentru apărare.

Cheltuielile totale ale Europei pentru apărare au crescut vertiginos de la începutul invaziei rusești în Ucraina, în februarie 2022, multe țări temându-se că Rusia ar putea ataca și alte zone ale continentului.

Liderii europeni au avertizat că sunt necesare măsuri suplimentare, inclusiv creșterea comenzilor și modificarea normelor care ar putea împiedica industria de apărare să-și intensifice producția.

Unele companii europene din domeniul apărării au declarat că au nevoie de comenzi mai mari pentru a avea încrederea necesară pentru a face investiții considerabile, cum ar fi noi instalații de producție, care le-ar permite să-și crească producția pe o perioadă de mai mulți ani.

Editor : B.E.

Share.
Exit mobile version