Elevii care au finalizat clasa a VIII-a își depun dosarele de înscriere la școlile în care au fost admiși, în perioada 24 – 29 iulie, conform rezultatelor repartizării computerizate. Licee precum Colegiul Național „Sfântul Sava”, „Gheorghe Lazăr”, „Tudor Vianu” sau Colegiul „Spiru Haret” se află constant în topul preferințelor candidaților datorită exigenței academice și rezultatelor remarcabile la examenele naționale. Inspectoratele școlare au publicat broșura de admitere la liceu pentru anul școlar 2025-2026, care conține toate informațiile relevante privind mediile de admitere și numărul de locuri disponibile pentru fiecare specializare și unitate de învățământ.
Conform calendarului stabilit de Ministerul Educației, a doua etapă de admitere la liceu rezervată elevilor din seria curentă, precum și celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor în anul școlar 2025 – 2026, se desfășoară în perioada 1 – 19 august.
Ce urmează după repartizarea computerizată
După afișarea rezultatelor repartizării computerizate, elevii care au fost admiși trebuie să își confirme locul obținut prin depunerea dosarului de înscriere la liceu. Procesul de depunere se desfășoară în perioada 24 -29 iulie 2025, conform calendarului stabilit de Ministerul Educației.
- Marți, 29 iulie: unitățile de învățământ liceal transmit situația locurilor rămase disponibile în urma neînscrierii candidaților repartizați în această etapă;
- În intervalul 30 iulie – 1 august 2025: comisia județeană de admitere sau cea a municipiului București soluționează situațiile speciale apărute după repartizarea computerizată.
Ultima medie de admitere pentru cele mai bune licee din București
Potrivit broșurii de admitere în învățământul liceal, învățământul profesional și învățământul dual, publicată pe site-ul Inspectoratului școlar București, pentru anul școlar 2025-2026, în primele licee din București mediile de admitere au fost:
- Colegiul Național „Sfântul Sava”: 9,67 ultima medie de admitere pentru specializarea Matematică-Informatică; 9,72 ultima medie de admitere pentru specializarea Științe ale Naturii; 9,52 ultima medie de admitere pentru specializarea Filologie;
- Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”: 9,62 ultima medie de admitere pentru specializare Matematică-Informatică; 9,70 ultima medie de admitere pentru specializarea Matematică-informatică – bilingv limba germană;
- Colegiul Național „I.L Caragiale”: 9,40 ultima media de admitere pentru specializarea Matematică-Informatică; 9,60 specializarea Matematică-Informatică-bilingv limba engleză; 9,48 specializarea Științe al Naturii; 9,17 specializarea Filologie.
- Colegiul Național „Spiru Haret”: 9,72 ultima medie de admitere specializarea Matematică-Informatică; 9,67 ultima medie de admitere specializarea Științe ale Naturii; 9.42, ultima medie de admitere specializarea Filologie, intensiv franceză; 9,50 ultima medie de admitere specializarea Științe Sociale, intensive limba engleză.
- Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”: 9.85 ultima medie de admitere specializarea Matematică-Informatică; 9,80 specializarea Științe ale Naturii; 9,57 specializarea Filologie; 9,65 specializarea Științe ale Naturii.
- Colegiul Național „George Coșbuc”: 9,52 ultima medie de admitere pentru specializarea Matematică-Informatică bilingv limba engleză; 9,52 ultima medie de admitere pentru specializarea Științe ale Naturii bilnigv limba engleză; 9,40 ultima medie de admitere pentru specializarea Științe Sociale bilingv limba engleză; 9,22 ultima medie de admitere pentru specializarea Filologie bilingv limba engleză.
- Colegiul Național „Aurel Voicu”: 8,42 ultima medie de admitere pentru specializarea Matematică-Informatică; 8,30 ultima medie de admitere specializarea Științe ale Naturii; 8,17 ultima medie de admitere pentru specializarea Filologie.
- Colegiul Național „Ion Neculce”: 9,07 ultima medie de admitere pentru specializarea Matematică-Informatică; 9,1 ultima medie de admitere pentru specializarea Științe ale Naturii.
- Colegiul Național „Mihai Viteazul”: 9,32 ultima medie de admitere specializarea Matematică-Informatică, 1 intensiv informatică, 2 intensiv limba engleză; 9,45 ultima medie de admitere specializarea Științe ale Naturii.
- Colegiul Național „Gheorghe Șincai”: 9.32 ultima medie de admitere specializarea Filologie; 9,42 ultima medie de admitere specializarea Matematică-Informatică; 9, 45 ultima medie de admitere specializarea Științe ale Naturii.
- Colegiul Național „Matei Basarab”: 9.27 ultima medie de admitere pentru specializarea Filologie; 9,42 ultima medie de admitere pentru specializarea Matematică-Informatică, 1 intensiv limba engleză, 2 intensiv informatică; 9,42 ultima medie de admitere pentru specializarea Științe ale Naturii.
Citește și descarcă broșura de admitere în învățământul liceal, professional și dual pentru anul școlar 2025-2026
Preferințele elevilor pentru liceu în anul școlar 2024-2025
Potrivit raportului întocmit de Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE), în anul școlar 2024-2025, printre preferințele elevilor din București au fost:
- Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”;
- Colegiul Național „Gheorghe Șincai”;
- Colegiul Național „I.L Caragiale”;
- Liceul Teoretic, „Alexandru Ioan Cuza”;
- Colegiul Național „Spiru Haret”;
- Colegiul Național „Sfântu Sava”, la egalitate cu Colegiul Național Matei Basarab
- Colegiul Național „Iulia Hașdeu”;
- Colegiul Național „Matei Basarab”;
- Colegiul Național „Grigore Moisil”;
- Colegiul Național „Bilingv George Coșbuc”.
- Primele 5 Licee și Colegii Filieră Vocațională
- Colegiul Național „Elena Cuza”;
- Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”;
- Liceul cu Program Sportiv „Mircea Eliade”;
- Colegiul Național de Muzică „George Enescu”
- Colegiul Național de Arte „Dinu Lipati”
Studiul a fost realizat în anul şcolar 2024-2025 și este reprezentativ la nivelul Capitalei, fiind aplicat pentru întreaga populaţie şcolară aflată la finalul ciclului gimnazial.
A doua etapă de admitere la liceu
- 1 august 2025: Afișarea centrului de admitere, a situației locurilor rămase libere, inclusiv a celor destinate candidaților rromi, precum și a celor destinate candidaților cu CES, a locului de desfășurare și a graficului probelor de aptitudini sau de verificare a cunoștințelor de limbă modernă ori maternă;
- 4 august 2025: Înscrierea candidaților pentru probele de aptitudini sau probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, inclusiv a candidaților pe locurile speciale pentru rromi și a candidaților pentru locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă;
- 5 – 6 august 2025: Desfășurarea probelor de aptitudini sau a probelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă;
- 7 – 8 august 2025: Afișarea rezultatelor la probele de aptitudini și la probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă și rezolvarea eventualelor contestații;
În perioada 11 – 13 august 2025 se primesc cererilor de înscriere pentru candidații care:
- au fost repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen;
- au fost respinși la liceele/clasele care au organizat probe de aptitudini;
- au susținut probe de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau de limbă maternă în etapa a doua;
- nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată în prima etapă de admitere, dar, din diferite motive, nu au fost repartizați computerizat, inclusiv a candidaților pe locurile speciale pentru rromi și a candidaților pentru locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masa;
- nu au susținut evaluarea națională. (absolvenții clasei a VIII-a).
18 -19 august 2025: Repartizarea candidaților din etapa a doua, de către comisia de admitere județeană/a municipiului București
19 august 2025: Transmiterea către Centrul național de admitere a rezultatelor repartizării prin confirmarea încheierii operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată.
Admiterea candidaților pentru învățământul seral
- 24 – 25, 28 – 29 iulie 2025: Înscrierea la învățământul seral a candidaților din seriile anterioare care împlinesc vârsta de 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2025 – 2026;
- 30 iulie – 1 august 2025: Repartizarea candidaților din seriile anterioare care împlinesc vârsta de 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2025 – 2026 pe locurile de la învățământul seral.
Admiterea candidaților pentru învățământul cu frecvență redusă
- 24 – 25, 28 – 29 iulie 2025: Înscrierea la învățământul cu frecvență redusă a candidaților din seriile anterioare care împlinesc vârsta de 20 ani până la data de 31 august 2025 inclusiv;
- 30 iulie – 1 august 2025: Repartizarea candidaților din seriile anterioare care împlinesc vârsta de 20 ani până la data de 31 august 2025 inclusiv pe locurile pentru învățământul cu frecvență redusă. (sursa: Edu.ro)
Editor : C.S.