China a furnizat informații militare în timp real Pakistanului în timpul confruntărilor armate cu India din luna mai, a declarat vineri adjunctul șefului armatei indiene, generalul-locotenent Rahul Singh, potrivit Reuters. Oficialul a cerut modernizarea urgentă a sistemelor de apărare aeriană ale Indiei, în contextul celui mai grav conflict din ultimele decenii între cele două state vecine, ambele puteri nucleare.

Conflictul de patru zile, soldat cu zeci de victime, a fost declanșat de un atac asupra unor turiști hinduși în regiunea Cașmir, aflată sub control indian. New Delhi a acuzat Islamabadul pentru incidentul din aprilie, în timp ce Pakistanul a negat orice implicare. Confruntările au inclus utilizarea de rachete, drone și foc de artilerie, până la încheierea unui armistițiu în luna mai.

Potrivit generalului Singh, India s-a confruntat, de fapt, cu doi adversari: Pakistanul, care a fost „fața vizibilă” a conflictului, și China, care a oferit „tot sprijinul posibil”. Oficialul militar a declarat că, în timpul discuțiilor la nivel de directori ai operațiunilor militare, partea pakistaneză părea să aibă acces la pozițiile-cheie ale armatei indiene. „Pakistanul ne-a transmis că știe că un anumit vector important este pregătit de acțiune. Informația venea în timp real din China”, a susținut Singh, fără a oferi detalii despre modul în care India a aflat acest lucru.

Ministerele Apărării și de Externe ale Chinei, precum și armata pakistaneză, nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii venite din partea Reuters.

Relațiile dintre India și China sunt tensionate de la confruntările de la graniță din 2020, dar începuseră să se detensioneze în octombrie anul trecut, când cele două țări au convenit retragerea unor trupe. Deși anterior India a afirmat că nu are dovezi clare de ajutor direct din partea Chinei către Pakistan în timpul conflictului, generalul Singh ridică acum semne de întrebare serioase.

În ceea ce privește posibila furnizare de imagini din satelit sau informații radar în timp real, șeful statului major al apărării din India a declarat anterior că astfel de date sunt disponibile comercial și ar fi putut fi cumpărate inclusiv de la Beijing.

Oficialii pakistanezi au negat în trecut sprijinul activ al Chinei, dar nu au comentat dacă au primit sau nu informații de tip radar sau imagini satelitare în timpul luptelor.

Beijingul, care a salutat încetarea focului, a oferit sprijin economic constant Pakistanului în ultimul deceniu, iar după armistițiu, ministrul chinez de Externe a reafirmat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Islamabadului.

Pe lângă China, Turcia a oferit și ea un sprijin semnificativ Pakistanului în timpul conflictului, potrivit generalului Singh. Ankara ar fi livrat drone Bayraktar și alte echipamente, precum și personal instruit. În urma acestor informații, în India au apărut apeluri la boicotarea produselor turcești și chiar a vacanțelor în această țară. Ministerul turc al Apărării nu a comentat informațiile până la momentul redactării știrii, potrivit sursei citate. 

Editor : C.S.

Share.
Exit mobile version