Oamenii de știință chinezi au dezvăluit un plan de a construi o stație solară uriașă în spațiu, care ar putea colecta într-un an mai multă energie decât întreaga cantitate de petrol ce poate fi extrasă de pe Pământ. Proiectul va fi realizat cu ajutorul rachetelor de mare capacitate și ar putea revoluționa producția de energie la nivel global, potrivit Live Science.
Proiectul, al cărui componente vor fi lansate într-o orbită geostaționară deasupra Pământului folosind rachete, și care va transmite energie continuu înapoi pe Pământ prin unde micro, a fost denumit „un alt proiect al barajului Trei Defileuri deasupra Pământului”.
Barajul Trei Defileuri, situat în mijlocul râului Yangtze din centrul Chinei, este cel mai mare proiect hidroenergetic din lume și generează 100 de miliarde de kilowați/oră de electricitate în fiecare an.
Potrivit unui om de știință al NASA, barajul este atât de mare încât, dacă ar fi complet umplut, masa apei conținute ar prelungi zilele Pământului cu 0,06 microsecunde.
Noul proiect, potrivit lui Long Lehao, principalul designer al rachetelor Long March ale Chinei, ar fi „la fel de semnificativ ca mutarea barajului Trei Defileuri pe o orbită geostaționară la 36.000 km deasupra Pământului.”
„Acesta este un proiect incredibil” a adăugat Long în timpul unei prelegeri din octombrie organizată de Academia Chineză de Științe (CAS), așa cum a raportat South China Morning Post.
„Energia colectată într-un an ar fi echivalentă cu întreaga cantitate de petrol ce poate fi extrasă de pe Pământ”, a completat el.
În ciuda progreselor recente în reducerea costurilor și îmbunătățirea eficienței energiei solare, tehnologia încă se confruntă cu unele limitări fundamentale, precum acoperirea intermitentă a norilor și majoritatea atmosferei care absoarbe radiația solară înainte ca aceasta să ajungă la sol.
Oamenii de știință au propus mai multe tehnologii de Energie Solară Bazată pe Spațiu (SBSP), care ar colecta și transmite continuu energie de la lumina solară în spațiu, unde este de zece ori mai intensă decât la suprafața Pământului. Însă, construirea unui astfel de sistem gigantic ar necesita multe lansări, ceea ce a făcut ca majoritatea propunerilor să nu se materializeze.
Pentru a depăși această provocare, Long și echipa sa lucrează la dezvoltarea rachetei reutilizabile Long March-9 (CZ-9), care va avea o capacitate de ridicare de cel puțin 150 de tone (136 de tone metrice).
Pe lângă utilizarea pentru sateliți, racheta va fi esențială pentru planurile Chinei de a ajunge pe Lună, acolo unde se dorește construcția unei baze internaționale de cercetare până în 2035.
China nu este singura națiune care are în vedere construirea unor sateliți solari. Companiile americane Lockheed Martin și Northrop Grumman, Agenția Spațială Europeană și agenția spațială japoneză JAXA au investigat, de asemenea, această tehnologie, iar JAXA a programat lansarea unui mic satelit demonstrativ în acest an pentru a evalua fezabilitatea acesteia.
Editor : Ș.A.