Donald Trump va începe procesul de alegere a unui cabinet şi de selectare a altor oficiali de rang înalt ai administraţiei sale în următoarele săptămâni, după victoria în alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie. Reuters prezintă o listă cu principalii candidaţi pentru unele dintre posturile-cheie care vizează apărarea, serviciile de informaţii, diplomaţia, comerţul, imigraţia şi elaborarea politicilor economice. Pentru unele posturi, există chiar o competiţie între oamenii lui Trump ca să le obţină.
SCOTT BESSENT, potenţial secretar al Trezoreriei
Bessent, un consilier economic-cheie al lui Trump, este considerat un candidat de top pentru funcţia de secretar al Trezoreriei. Un investitor de lungă durată în fonduri speculative care a predat la Universitatea Yale timp de mai mulţi ani, Bessent are o relaţie foarte apropiată cu preşedintele ales.
Deşi Bessent a favorizat mult timp politicile de „laissez-faire” care au fost populare în Partidul Republican înainte de Trump, el a vorbit, de asemenea, despre utilizarea de către Trump a tarifelor ca instrument de negociere şi a lăudat filosofia economică a preşedintelui ales, care se bazează pe un scepticism atât faţă de reglementări, cât şi faţă de comerţul internaţional.
JOHN PAULSON, potenţial secretar al Trezoreriei
Paulson, un manager miliardar de fonduri speculative şi donator major al lui Trump, este un alt candidat de top pentru funcţia de secretar al Trezoreriei. Finanţatorul de lungă durată a declarat asociaţilor că ar fi interesat de această funcţie. Susţinător îndelungat al reducerilor fiscale şi al dereglementării, profilul lui Paulson este în mare parte similar cu cel al altor potenţiali membri ai echipei economice a lui Trump. El a susţinut public tarifele specifice ca instrument de asigurare a securităţii naţionale a SUA şi de combatere a practicilor comerciale neloiale din străinătate.
O strângere de fonduri găzduită de Paulson în luna aprilie a adunat peste 50 de milioane de dolari pentru fostul preşedinte.
LARRY KUDLOW, potenţial secretar al Trezoreriei
Larry Kudlow, personalitate de la FOX Business Network, care a fost director al Consiliului Economic Naţional în cea mai mare parte a primului mandat al lui Trump, are şanse să devină secretar al Trezoreriei şi ar avea probabil ocazia să ocupe un post separat axat pe economie, dacă este interesat.
Deşi, în particular, este sceptic cu privire la tarifele extinse, există în mod public puţină diferenţiere între politicile susţinute de Kudlow şi cele ale preşedintelui ales.
ROBERT LIGHTHIZER, potenţial secretar al Trezoreriei
Lighthizer, un loialist care a fost reprezentantul lui Trump pentru comerţ pe durata întregului mandat al preşedintelui de atunci, va fi aproape sigur invitat înapoi. Deşi Bessent şi Paulson au probabil şanse mai mari de a deveni secretar al Trezoreriei, Lighthizer are şi el o şansă şi ar putea să îşi reia vechiul rol dacă este interesat.
Ca şi Trump, Lighthizer este un sceptic în materie de comerţ şi un adept ferm al tarifelor. El a fost una dintre figurile principale în războiul comercial al lui Trump cu China şi în renegocierea Acordului nord-american de liber schimb, sau NAFTA, cu Mexicul şi Canada în timpul primului mandat al lui Trump.
HOWARD LUTNICK, potenţial secretar al Trezoreriei
Co-preşedinte al efortului de tranziţie al lui Trump şi director executiv de lungă durată al firmei de servicii financiare Cantor Fitzgerald, Lutnick este în cursă pentru funcţia de secretar al Trezoreriei.
Un new-yorkez bombastic ca şi Trump, Lutnick a lăudat constant politicile economice ale preşedintelui ales, inclusiv utilizarea de către acesta a tarifelor.
Uneori, el a emis opinii elaborate şi fără prejudecăţi cu privire la politicile care vor fi adoptate în cel de-al doilea mandat al lui Trump. Unii aliaţi ai lui Trump s-au plâns în privat că el s-a prezentat prea des ca vorbind în numele campaniei.
RICHARD GRENELL, potenţial consilier pentru securitate naţională
Grenell se numără printre cei mai apropiaţi consilieri de politică externă ai lui Trump. În timpul primului mandat de patru ani al preşedintelui ales, el a fost director interimar al serviciilor naţionale de informaţii şi ambasador al SUA în Germania. Când Trump s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în septembrie, Grenell a participat la întâlnirea privată.
Relaţiile private ale lui Grenell cu liderii străini şi personalitatea sa adesea caustică au făcut din el centrul mai multor controverse, fapt care ar putea face ca un alt proces de confirmare din partea Senatului să fie o provocare, în funcţie de componenţa camerei superioare. De aceea, el este considerat unul dintre principalii candidaţi pentru funcţia de consilier pe probleme de securitate naţională, care nu necesită confirmarea Senatului, dar o funcţie confirmată de Senat nu este exclusă.
Printre politicile pentru care a pledat se numără crearea unei zone autonome în estul Ucrainei pentru a pune capăt războiului de acolo, o poziţie pe care Kievul o consideră inacceptabilă.
ROBERT O’BRIEN, potenţial secretar de stat
O’Brien, al patrulea şi ultimul consilier pe probleme de securitate naţională al lui Trump în timpul primului său mandat, menţine o relaţie strânsă cu fostul preşedinte, iar cei doi vorbesc adesea despre probleme de securitate naţională.
Este posibil să candideze pentru funcţia de secretar de stat sau pentru alte funcţii de top în domeniul politicii externe şi al securităţii naţionale. El a menţinut contacte strânse cu liderii străini de când Trump a părăsit funcţia, întâlnindu-se cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu în Israel în luna mai.
Opiniile sale sunt ceva mai radicale decât ale unora dintre consilierii lui Trump. De exemplu, a fost mai favorabil ajutorului militar pentru Ucraina decât mulţi dintre contemporanii săi republicani şi este un susţinător al interzicerii TikTok în Statele Unite.
BILL HAGERTY, potenţial secretar de stat
Senator american din Tennessee, care a lucrat la eforturile de tranziţie ale lui Trump în 2016, Hagerty este considerat un candidat de top pentru funcţia de secretar de stat. Acesta a menţinut relaţii solide cu practic toate facţiunile Partidului Republican şi ar putea fi probabil confirmat cu uşurinţă în Senat
A fost ambasador al SUA în Japonia în prima administraţie Trump, într-o perioadă în care preşedintele şi-a lăudat relaţia caldă cu prim-ministrul de atunci, Shinzo Abe.
Politicile lui Hagerty sunt în mare parte în concordanţă cu cele ale lui Trump. La începutul anului, el a votat împotriva unui pachet major de ajutor militar pentru Ucraina.
MARCO RUBIO, potenţial secretar de stat
Rubio, senator american de Florida şi candidat republican la alegerile prezidenţiale din 2016, este, de asemenea, unul dintre principalii candidaţi la funcţia de secretar de stat, ale cărui politici sunt foarte apropiate de cele ale lui Trump. La fel ca Hagerty, el a fost unul dintre candidaţii la funcţia de vicepreşedinte al lui Trump în 2024.
Rubio a fost mult timp implicat în politica externă în Senat, în special în ceea ce priveşte America Latină, şi are relaţii solide în întregul partid.
MIKE WALTZ, potenţial secretar al apărării
Fost membru al Beretelor Verzi ale armatei, în prezent congresman din Florida, Waltz s-a impus ca unul dintre cei mai importanţi inamici ai Chinei din Camera Reprezentanţilor. Printre diferitele proiecte de lege legate de China pe care le-a co-sponsorizat se numără măsuri menite să reducă dependenţa SUA de mineralele esenţiale extrase din China.
Waltz vorbeşte cu Trump şi este considerat un candidat serios pentru funcţia de secretar al apărării.
MIKE POMPEO, potenţial secretar al apărării
Pompeo, care a fost director al CIA şi secretar de stat în timpul primului mandat al lui Trump, este considerat unul dintre principalii candidaţi pentru funcţia de secretar al apărării, dar ar putea ocupa diverse funcţii în domeniul securităţii naţionale, al serviciilor de informaţii sau al diplomaţiei.
Deşi a cochetat cu ideea de a fi contracandidat al lui Trump la alegerile primare republicane, Pompeo nu a apăsat niciodată pe trăgaci, iar acum este din nou în relaţii de prietenie cu preşedintele ales, după o perioadă de răciere a relaţiilor.
Printre aliaţii apropiaţi ai lui Trump, el se remarcă ca fiind probabil cel mai aprig apărător al Ucrainei, o poziţie care îl pune în dezacord cu majoritatea figurilor de rang înalt din tabăra şefului său.
TOM COTTON, potenţial secretar al apărării
Ofiţer de armată cu studii la Harvard College şi la Harvard Law School, devenit senator american de Arkansas, Cotton este apreciat de donatorii lui Trump şi este un candidat serios pentru funcţia de secretar al apărării. La fel ca Hagerty, el a apărut ca unul dintre candidaţii la funcţia de vicepreşedinte al lui Trump în ultimele săptămâni ale procesului de selecţie, în iunie şi iulie.
Cotton reprezintă aripa dură a Partidului Republican, susţinând în mod constant ajutorul militar pentru Ucraina.
KEITH KELLOGG, potenţial candidat pentru posturi în domeniul securităţii naţionale
General-locotenent în retragere care a ocupat funcţia de şef de cabinet al Consiliului Naţional de Securitate sub conducerea lui Trump, Kellogg este pe placul lui Trump şi este un candidat pentru mai multe posturi legate de securitatea naţională, deşi nu este clar unde ar putea ajunge.
În timpul campaniei, acesta i-a prezentat lui Trump un plan pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care prevedea, printre altele, forţarea ambelor părţi să se aşeze la masa negocierilor şi neincluderea Ucrainei în NATO pentru viitorul apropiat.
TOM HOMAN, potenţial secretar pentru securitate internă
Homan, care a ocupat funcţia de director interimar al Serviciului de Imigrări şi Control Vamal timp de un an şi jumătate în timpul primului mandat al lui Trump, este un candidat la funcţia de secretar al securităţii interne. Trump a făcut din reprimarea imigraţiei ilegale elementul central al campaniei sale, promiţând deportări în masă.
Trump l-a lăudat frecvent pe Homan în timpul campaniei, iar Homan s-a deplasat deseori pentru a-şi aduna susţinătorii. În timpul primului mandat al lui Trump, Homan a fost unul dintre principalii susţinători ai controversatei politici a administraţiei privind separarea copiilor, în cadrul căreia copiii imigranţilor care au intrat ilegal în ţară au fost reţinuţi separat de părinţii lor.
CHAD WOLF, potenţial secretar pentru securitate internă
Wolf, care a fost secretar interimar al securităţii interne în administraţia Trump timp de aproximativ 14 luni, ar putea avea o şansă de a se întoarce la DHS.
Wolf a pus în aplicare cu loialitate politicile stricte ale lui Trump în materie de imigraţie şi a desfăşurat agenţi federali în Portland, Oregon, pentru a controla protestele din timpul revoltelor care au urmat uciderii lui George Floyd, un bărbat de culoare, de către un poliţist alb.
S-ar putea să aibă câteva schelete în dulap, din punctul de vedere al lui Trump. El a demisionat pe 11 ianuarie 2021, la doar câteva zile după atacul din 6 ianuarie de la Capitoliul SUA, or Trump şi-a exprimat reticenţa cu privire la aducerea înapoi a celor care au demisionat în ultimele zile ale mandatului său.
Cu toate acestea, Wolf a citat controversa juridică din jurul numirii sale ca secretar al DHS – şi nu atacul de la Capitoliu – atunci când a demisionat. Mai mulţi judecători au decis că numirea sa de către Trump, care a ocolit efectiv Senatul, a fost ilegală.
MARK GREEN, potenţial secretar al securităţii interne
Fost chirurg al forţelor aeriene, actual preşedinte al Comisiei pentru Securitate Internă din Camera Reprezentanţilor, Green este considerat de unii aliaţi ai lui Trump de la Washington drept un candidat bun pentru postul de conducere de la DHS. Susţinătorii îl descriu drept un fidel al lui Trump şi un adept al liniei dure în materie de imigraţie care are, de asemenea, o experienţă legislativă semnificativă.
Green a fost nominalizat de Trump în timpul primului său mandat pentru a ocupa funcţia de secretar al armatei, dar şi-a retras numele pe măsură ce declaraţiile din trecut, care au fost considerate pe scară largă ca fiind transfobe şi islamofobe, au atras mai multă atenţie.
JOHN RATCLIFFE, potenţial procuror general
Fost congresman şi procuror care a fost director al serviciilor naţionale de informaţii în ultimul an de mandat al lui Trump, Ratcliffe este văzut ca un potenţial procuror general, deşi ar putea, de asemenea, să ocupe un post separat în domeniul securităţii naţionale sau al serviciilor de informaţii.
Aliaţii preşedintelui ales îl văd pe Ratcliffe ca pe un fidel al lui Trump care ar putea obţine probabil confirmarea Senatului. Cu toate acestea, în perioada în care a fost director al serviciilor naţionale de informaţii, Ratcliffe a contrazis adesea evaluările funcţionarilor publici de carieră, atrăgând critici din partea democraţilor, care au afirmat că a politizat rolul.
MIKE LEE, potenţial procuror general
Senator american de Utah, Lee este considerat un alt candidat de top pentru funcţia de procuror general. Deşi fostul procuror a refuzat să voteze pentru Trump în timpul alegerilor din 2016, ulterior a devenit un aliat neclintit şi a devenit un fel de erou intelectual printre unele facţiuni ale lumii Trump.
Lee a fost o figură-cheie în încercările lui Trump şi ale aliaţilor săi de a anula pierderea alegerilor din 2020 în faţa democratului Joe Biden şi a răspândit teorii ale conspiraţiei nefondate cu privire la atacul din 6 ianuarie de la Capitoliu.
SUSIE WILES, potenţial şef de cabinet
Unul dintre cei doi co-manageri de campanie ai lui Trump, Wiles este considerată favorită la şefia personalului lui Trump de la Casa Albă.
Deşi opiniile sale politice specifice sunt oarecum neclare, ea este creditată cu conducerea unei campanii de succes şi eficiente. Susţinătorii ei speră că va insufla un sentiment de ordine şi disciplină care a lipsit adesea în timpul primului mandat al lui Trump, când pe la Casa Albă au trecut prin mai mulţi şefi de cabinet.
BROOKE ROLLINS, potenţial şef de cabinet
Fost director interimar al Consiliului de politică internă al lui Trump, Rollins este, de asemenea, o candidată la funcţia de şef de cabinet.
Trump are o relaţie personală apropiată cu Rollins şi o complimentează adesea în cadru privat.
În general, ea a fost considerată unul dintre consilierii mai moderaţi ai lui Trump în timpul mandatului. Printre alte politici pe care le-a susţinut în timpul primului mandat al lui Trump s-au numărat reforme ale justiţiei penale care au redus pedepsele cu închisoarea pentru unele infracţiuni relativ minore.
KASH PATEL, potenţial candidat pentru posturi în domeniul securităţii naţionale
Fost membru al personalului republican din Camera Reprezentanţilor, care a ocupat diverse funcţii de rang înalt în cadrul comunităţilor de apărare şi de informaţii în timpul primului mandat al lui Trump, Patel a apărut frecvent în campanie pentru a obţine sprijin pentru candidatul Trump.
Unii aliaţi ai lui Trump ar dori ca Patel, considerat cel mai credicios om al lui Trump, să fie numit director al CIA. Cu toate acestea, orice post care necesită confirmarea Senatului poate fi o provocare.
Patel a intrat în polemici de-a lungul carierei sale. Într-un interviu acordat anul trecut lui Steve Bannon, aliat al lui Trump, acesta a promis că va „ataca” politicienii şi jurnaliştii percepuţi ca fiind duşmani ai preşedintelui ales. În timpul primului mandat al lui Trump, Patel a atras animozitatea unor oficiali mai experimentaţi din domeniul securităţii naţionale, care îl considerau volatil şi prea dornic să îi facă pe plac preşedintelui de atunci.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.