Șefii cu salarii uriașe care controlează companiile de stat sunt presați să își reducă salariile, după ce mai mulți miniștri, dar și vicepremierul Dragoș Anastasiu le-au bătut obrazul. În vizor sunt cei care câștigă mai mult decât președintele României, adică peste 27.000 de lei.

Cine sunt șefii de la stat cu salarii „beton” 

Alexandru Simu este director la Compania CFR Infrastructură. Cea mai recentă declarație de avere arată că acesta este plătit cu aproape 36.000 de lei lunar. Simu a ajuns în fruntea companiei responsabile de întreținerea căii ferate în mandatul lui Sorin Grindeanu și este considerat un protejat al acestuia. El este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu, procurorii DNA acuză faptul că a fost numit ilegal la conducerea companiei.

Câștigă mai mult decât președintele țării și George Niculescu, președintele ANRE. Șeful instituției care se ocupă de reglementările în energie a câștigat potrivit declarației de avere din 2024, în jur de 46.000 de lei lunar.

Faptul că la ANRE se câștigă bine o confirmă și vicepreședintele Mircea Man care a încasat într-un an peste 700.000 de lei, adică undeva la 59.000 de lei pe lună. 

Printre cei mai scumpi angajați ai statului se numără și Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. A încasat în 2023 un salariu de peste un milion de lei, adică în jur de 90.000 de lei pe lună. Salarii impresionante au și viceguvernatorii de la Banca Națională a României.

Traian Halalai, șeful Exim Bank, cel care a intrat pe lista neagră a lui Ilie Bolojan are un salariu de 119.000 de lei, adică 24.000 de euro. Acesta face parte și dintr-un comitet din cadrul băncii și își mai rotunjește veniturile cu încă 4.000 de euro lunar. Este șef la EximBank din noiembrie 2012, iar Ilie Bolojan a anunțat că va începe procedura de demitere în cazul său.

Cosmin Ghiță este șeful companiei Nuclearelectrica. Cea mai recentă declarație de avere arată că este remunerat 70.000 de lei lunar. Compania se află în subordinea Ministerului Energiei și este listată la Bursa de Valori București.

Șefii de la stat, puși să își strângă cureaua

Miercuri seară, vicepremierul Dragoş Anastasiu a făcut apel la şefii instituţiilor de la stat care obţin venituri peste cel al preşedintelui României să renunţe voluntar la o parte din aceşti bani.

El a precizat că unii dintre șefii companiilor de stat au contracte „betonate” şi că nu se poate face în prima fază mare lucru pentru a le fi diminuate veniturile.

„Pentru că sunt contractele betonate, se pot face voluntar… Ăsta este un apel pe care îl fac acum către toţi cei care câştigă peste preşedintele României, să renunţe la un procent din veniturile lor până la sfârşitul anului viitor, voluntar, într-o proporţie oarecare. N-ai ce să faci din punct de vedere legal. Deci primul apel este către voluntariat în spiritul solidarităţii cu pensionarii cărora li s-a micşorat pensia, cu elevii care nu o să mai primească burse, cu mamele care din indemnizaţia de concediu vor plăti CASS. Să plătească şi cei care nu pot fi atinşi prin lege sau prin contracte, pentru că sunt beton. Să vină voluntar. Să spună, domnule, eu sunt de acord să am salariul mai mic până la sfârşitul anul viitor”, a declarat Dragoş Anastasiu.

Directorul unei companii de stat și-a redus voluntar salariul cu peste 35.000 de lei

Directorul Incertrans și-a redus din proprie inițiativă salariul de la 53.910 lei la 14.000 lei, a anunțat joi seară ministrul Economiei, Radu Miruță. 

„Hai, că se poate! Insistența și presiunea publică dau roade: directorul Incertrans, cel pe care de o săptămână îl dau exemplu cu un salariu de 53.910 lei, tocmai mi-a comunicat că și-a redus din proprie inițiativă salariul la 14.000 lei. Cine-i următorul care alege drumul ușor și o face înainte să ajung eu cu procedura birocratică la el?, a scris ministrul, pe Facebook. 

Citește și: Cum vrea Radu Miruță să dea afară angajații cu „contracte betonate” sau să le scadă veniturile. „Mergi pe traseul ăsta, e foarte sigur”

Editor : C.L.B.

Share.
Exit mobile version