Premieril Marcel Ciolacu a afirmat, luni, la ceremonia dedicată Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, că antisemitismul, extremismul şi xenofobia se manifestă tot mai acut în Europa, leagănul drepturilor şi libertăţilor fundamentale, iar România nu este o excepţie. El a reafirmat angajamentul Guvernului pentru combaterea flagelului antisemit, precum şi pentru promovarea memoriei victimelor Holocaustului. ”Să ne asigurăm că societatea românească cunoaşte şi nu repetă greşelile istoriei”, a mai transmis premierul.
”Astăzi, comemorăm 80 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare şi exterminare de la Auschwitz-Birkenau, un loc încărcat de o istorie sfâşietoare şi care ascunde în spate chinuri şi suferinţe inimaginabile. Doresc să aduc un profund omagiu memoriei tuturor celor care au suferit şi şi-au pierdut viaţa în timpul Holocaustului, una dintre cele mai mari tragedii din istoria secolului al XX-lea şi chiar din istoria lumii. Totodată, sunt alături de cei care au supravieţuit şi au avut tăria de a transmite mai departe mărturiile ororilor prin care au trecut, astfel încât umanitatea să înveţe din durerea lor”, a transmis, luni, premierul, în cadrul ceremoniei.
Potrivit acestuia, ”nu avem voie să uităm că istoria a dat oameni, printre care conducătorii dictatoriali ai României, care au urmărit, în mod brutal şi sistemic, exterminarea populaţiei evreieşti”.
”Nu pot exista scuze pentru cei care au trimis cu cinism şi sânge rece pe concetăţenii lor la moarte, pe care i-au discriminat, umilit şi i-au exclus din societate. Nu trebuie să uităm niciodată nici modul în care ura şi antisemitismul au otrăvit sisteme şi au intoxicat societăţi, inclusiv în România. Această zi nu este doar un omagiu adus celor care au avut de suferit, ci şi un apel la conştiinţa noastră colectivă. Această zi este despre a ne asigura că niciodată nu vom permite ca asemenea atrocităţi să se repete”, a mai transmis premierul.
Marcel Ciolacu a adăugat că, ”în ultima perioadă, antisemitismul, extremismul şi xenofobia se manifestă tot mai acut în Europa, în spaţiul care, paradoxal, este leagănul drepturilor şi libertăţilor fundamentale”.
”Tocmai de aceea, doresc să reafirm, şi cu acest prilej, angajamentul ferm al Guvernului României pentru combaterea flagelului antisemit, precum şi pentru promovarea memoriei victimelor Holocaustului. Este datoria noastră, a autorităţilor, să ne asigurăm că societatea românească cunoaşte şi nu repetă greşelile istoriei, iar educaţia trebuie să aibă un rol central în acest sens. Este motivul pentru care mă bucur că tinerii din România au ocazia de a-şi cultiva spiritul civic prin studierea disciplinei «Istoria Evreilor. Holocaustul», fapt ce nu ar fi fost posibil fără domnul deputat Silviu Vexler, care s-a numărat printre iniţiatorii acestui demers”, a adăugat premierul.
Marcel ciolacu a salutat ”eliberarea primilor ostatici israelieni, printre care s-au aflat şi două femei cu cetăţenie română, respectiv cu origini româneşti, în urma semnării Acordului dintre Statul Israel şi Hamas, care oferă perspectiva unei păci durabile în regiune”.
”În încheiere, vă invit să aducem un omagiu tuturor victimelor urii, celor care au suferit şi care au murit în tragedia secolului trecut, Holocaustul. Lor şi celor care au supravieţuit acestor atrocităţi şi care, din păcate, sunt din ce în ce mai puţini, le datorăm angajamentul nostru că mărturiile lor vor trece testul timpului şi că ura nu ne va mai putea otrăvi raţiunea şi umanitatea”, a mai afirmat premierul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.