Grupuri din sectorul energetic al SUA solicită administraţiei preşedintelui Donald Trump să scutească transportatorii de gaz natural lichefiat (LNG) de la noua regulă care va obliga producătorii să exporte un procent tot mai mare din LNG-ul american folosind nave construite în SUA, parte a unei iniţiative mai ample de revitalizare a industriei navale americane, transmite Reuters.
SUA este cel mai mare exportator de LNG din lume, cu exporturi anuale în valoare de 34 de miliarde de dolari, iar administraţia Trump a susţinut constant acest sector în contextul promovării ”supremaţiei energetice americane”.
Totuşi, anunţul făcut de Reprezentantul SUA pentru Comerţ (USTR) pe 17 aprilie a şocat industria: începând cu aprilie 2028, 1% din exporturi vor trebui realizate pe nave construite în SUA, procent ce va creşte la 15% până în aprilie 2047.
Potrivit Institutului American al Petrolului (API), această măsură riscă să dezavantajeze industria americană faţă de concurenţii internaţionali, deoarece SUA nu dispune de suficiente nave conforme.
Într-o scrisoare adresată secretarului Energiei Chris Wright şi preşedintelui Consiliului Naţional pentru Supremaţie Energetică, Doug Burgum, API avertizează că lipsa infrastructurii navale va face imposibilă respectarea cerinţei.
”Această politică contracarează progresele semnificative realizate de administraţia Trump pentru reducerea incertitudinii şi sprijinirea exporturilor de LNG”, a declarat Mike Sommers, CEO al API. Organizaţia reprezintă giganţi precum Exxon Mobil, Chevron şi Cheniere Energy.
În plus, exportatorii care nu respectă cerinţele ar putea pierde licenţele, deşi regula se aplică la nivel de industrie şi nu ia în calcul că majoritatea companiilor nu deţin sau nu controlează navele necesare.
”Aceşti exportatori au un control minim asupra posibilităţii de a respecta cerinţele, dar suportă totuşi consecinţele nerespectării lor”, a adăugat Sommers.
Pe plan global, există 792 de nave LNG operaţionale, dintre care 703 provin din Coreea de Sud şi Japonia. China a construit 58, iar SUA doar cinci – toate din anii 1970 şi în prezent scoase din uz, potrivit consultanţei AXSMarine. În plus, SUA are doar două şantiere navale capabile să construiască astfel de nave, iar un singur transportator ar dura până la cinci ani pentru a fi finalizat.
API solicită administraţiei să excepteze şi exporturile de petrol şi produse rafinate de la aceste cerinţe, aşa cum au fost exceptate în cazul tarifelor vamale.
Reprezentanţii USTR nu au comentat imediat, însă reglementarea face parte dintr-o iniţiativă mai amplă de contracarare a influenţei comerciale şi militare în creştere a Chinei pe rutele maritime globale.
Operatorii de transport auto aşteaptă, de asemenea, posibile scutiri de la noile taxe portuare anunţate în aceeaşi zi de 17 aprilie, care afectează toate navele construite în străinătate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.