Concurs pe teme de sănătate și securitate în muncă, pentru elevi – Deșteptarea

Zilele trecute, s-a încheiat etapa județeană a unui concurs mai puțin obișnuit, organizat de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean. Este vorba despre competiția desfășurată sub genericul ”Știu și aplic-securitatea și sănătatea în muncă se deprind de pe băncile școlii”, care este inclusă în Calendarul Activităților Educative Naționale, derulat de Ministerul Educației și demarat în anul 2013. Prin intermediul concursului au fost promovate activități de informare pentru conștientizarea de către elevii de peste 15 ani a comportamentului preventiv în mediul de lucru, astfel încât să fie evitate accidentele de muncă. Referitor la conținutul concret al concursului, Dan Cristian Petrea, inspectorul șef al ITM Bacău, a precizat că a constat, în primul rând, din lecții practice deschise privind utilizarea echipamentului individual de protecție și acordarea primului ajutor, dar și din acțiuni în situații de urgență.

Totodată, elevii au fost informați cu privire la noțiunile legislative legate de încheierea contractelor de muncă, având în vedere că de la vârsta de 15 ani ei pot munci legal și că pe perioada vacanței de vară tot mai mulți dintre ei accesează joburi. Anul acesta, la etapa județeană, au participat 60 elevi de la 7 colegii tehnologice. Participanții au susținut probe teoretice și practice (identificarea riscurilor la un loc de muncă și alegerea și utilizarea echipamentului individual de lucru), pe 3 categorii. La categoria ”învățământul profesional”, locurile 1, 2 și 3 au fost câștigate de către elevi de la Colegiul Tehnologic ”Dumitru Mangeron”.

La ”licee-filiera tehnologică”, locurile 1 și 2 au fost adjudecate tot de către elevii de la Colegiul ”Dumitru Mangeron”, iar pe 3 s-au clasat cei de la Colegiul Economic ”Ion Ghica”. Ultima categorie, respectiv cea de ”învățământ teoretic”, i-a avut drept câștigători, pe locurile 1, 2 și 3, pe elevii de la Colegiul Național Catolic ”Sf. Iosif”. Ocupanții locului întâi de la toate cele trei categorii vor participa la etapa națională a concursului ”Știu și aplic-securitatea și sănătatea în muncă se deprind pe băncile școlii”, care se va desfășura în perioada 13-15.05.2022, la Iași. În cei 7 ani de când se derulează, această competiție a atras participarea la ea a peste 3.000 elevi din toată țara, care acum sunt lucrători.Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de “standardele comunității”

PUBLICITATE


Cele mai recente știri
Știri similare