Livrările de arme ale Coreei de Nord către Rusia pentru a fi utilizate în războiul acesteia împotriva Ucrainei se ridică la 5,5 miliarde de dolari, se arată într-un studiu publicat luni de Fundaţia Friedrich-Naumann, potrivit dpa, preluat de Agerpres.

În raportul său intitulat „Partenerul lui Putin”, fundaţia germană considerată apropiată Partidului Liber Democrat (FDP, liberal), condus de ministrul de finanţe Christian Lindner, apreciază că valoarea exporturilor Coreei de Nord ar putea creşte cu sute de milioane de dolari ca urmare a unei potenţiale desfăşurări de trupe nord-coreene în Ucraina.

Pentru acest studiu, Olena Guseinova de la Universitatea Hankuk de Studii Internaţionale din Seul a evaluat rapoarte ale serviciilor de informaţii, documente scurse în spaţiul public, precum şi preţurile muniţiilor din tranzacţii anterioare cu arme ale Coreei de Nord.

Pe baza tuturor acestor documente, experta citată a estimat între 1,7 miliarde şi 5,5 miliarde de dolari volumul livrărilor de arme nord-coreene către Rusia începând din februarie 2022, când Moscova şi-a început invazia în Ucraina.

Coreea de Nord nu publică date privind exporturile sale de arme, ceea ce face practic imposibilă o estimare mai precisă, notează dpa.

Potrivit serviciului de informaţii al Coreei de Sud, ale cărui date se bazează parţial pe imaginile din satelit ce monitorizează transporturile între Coreea de Nord şi Rusia, Phenianul sprijină în principal armata rusă cu obuze de artilerie şi rachete cu rază scurtă de acţiune.

„Războiul din Ucraina a înrăutăţit situaţia de securitate în Asia de Est. Rusia şi Coreea de Nord lucrează la destabilizarea ordinii internaţionale”, afirmă Frederic Spohr, şeful filialei din Coreea de Sud a Fundaţiei Friedrich Naumann.

Banca Centrală a Coreei de Sud estimează volumul total al Produsului Intern Brut (PIB) al Coreei de Nord pe anul trecut la 23,7 miliarde de dolari, astfel încât suma de 5,5 miliarde de dolari rezultată din exporturile de arme către Rusia ar reprezenta aproape 25% din PIB-ul Coreei de Nord, conform studiului menţionat.

Editor : A.C.

Share.
Exit mobile version