Liderii bisericilor creștine din Siria îi sfătuiesc pe enoriași să reducă sărbătorile de Crăciun anul acesta, în ciuda asigurărilor din partea islamiștilor care tocmai au preluat puterea că sunt liberi să-și practice religia, potrivit Reuters.

Constrângerile autoimpuse evidențiază una dintre principalele provocări pentru noii conducători islamiști ai Siriei: stabilirea încrederii reciproce între o multitudine de minorități, toate marcate de decenii de dictatură brutală și de 13 ani de război civil fără milă.

Conducătorul de facto Ahmed al-Sharaa le-a spus creștinilor și altor grupuri religioase că vor fi în siguranță într-o Sirie condusă de Hayat Tahrir al-Sham (HTS), un fost afiliat al Al-Qaeda.

Deși el însuși era fost lider al grupării islamiste musulmane sunnite, care îi consideră pe creștini infideli, Sharaa și-a schimbat rapid uniforma jihadistă cu un costum de afaceri. Și le-a spus oficialilor occidentali care îl vizitează că HTS nu va căuta nici să se răzbune pe fostul regim al lui Bashar al-Assad, extras în mare parte din secta alauită, nici să reprime orice altă minoritate religioasă.

Dar mulți creștini nu au fost încă convinși.

Pe 18 decembrie, oameni înarmați neidentificați au deschis focul asupra unei biserici ortodoxe grecești din orașul Hama, au intrat în complex și au încercat să distrugă o cruce și au spart pietre funerare într-un cimitir, a transmis biserica într-un comunicat. Reporterii Reuters au văzut mai multe SUV-uri circuland prin Bab Touma, un cartier predominant creștin din Damasc, punându-i pe locuitori într-o stare de tensiune, având în vedere că prin difuzoarele mașinii se auzeau cântece jihadiste.

Și pe rețelele sociale a circulat o fotografie care arată un vehicul blindat care se deplasează printr-un cartier creștin cu un mesaj scris pe geamul din față: „Vine ziua voastră, o, închinători ai crucii”. Episcopul creștin Andrew Bahhi de la Biserica Ortodoxă Siriacă Sf. Gheorghe a spus că incidentul a fost foarte îngrijorător.

Dar el a mai spus că, atunci când a fost raportat la HTS, aceștia au acționat rapid, forțând șoferul să îndepărteze semnul și să își prezinte scuze. Biserica Ortodoxă Greacă a mai spus că poliția a anunțat rapid vandalii din Hama au fost arestați.

„Comunitatea urmărește să vadă dacă grupurile aflate în prezent la putere sunt cu adevărat angajate să înființeze o societate civilă care să ofere șanse egale pentru toți”, a spus Bahhi.

Cicatrici de război adânci pentru creștinii Siriei

Deocamdată, Bahhi a spus că i-a sfătuit pe tineri să se asigure că femeile se îmbracă modest, să păstreze imagini cu Moș Crăciun sau Sfântul Nicolae în incinta bisericii și să evite distribuirea obișnuită a dulciurilor pe stradă.

Cu toate acestea, vederea multor bărbați înarmați cu barbă care patrulează pe străzile Damascului nu trezește încredere în rândul creștinilor afectați de trecutul recent al Siriei.

Minoritățile istorice etnice și religioase ale Siriei includ și kurzi musulmani și șiiți – care s-au temut în timpul războiului civil că orice viitoare guvernare islamistă sunnită le va pune în pericol modul de viață – precum și creștini ortodocși sirieni, greci și armeni și comunitatea druză.

Emilia Katarina și-a pierdut fiul și soțul cel mare în timpul războiului civil. Fiul ei, Firas Azar, făcea pregătiri pentru nunta sa când a dispărut după ce a fost reținut de forțele lui Assad la un punct de control în timp ce se îndrepta spre casă, pe 29 noiembrie 2012.

Doi ani mai târziu, grupul rebel Jaish al-Islam a bombardat clădirea de vis-a-vis de casa ei, aruncând schije în căminul său, care i-au ucis soțul și le-au rănit pe ea și pe fiica ei, Mary.

După atât de multă traumă, Katarina nu poate să nu aibă suspiciuni profunde față de noii conducători ai Siriei. De câte ori aud un sunet noaptea, sar. Frica este adânc înrădăcinată în noi”, a spus ea, stând lângă portretul soțului ei învelit în steagul sirian și ținând în brațe o fotografie a fiului ei. „Ideologia nu se schimbă într-o oră”, a adăugat fiica ei. „Ne este frică de această ideologie”.

La scurt timp după căderea lui Assad, un reprezentant al HTS sa întâlnit cu Bahhi și alți lideri creștini și le-a spus să nu se sperie. Dar cât de sincer și de serios este el? Nu știm, a spus Bahhi. Chiar dacă încrederea crește în HTS, creștinii se tem și de un mozaic al altor grupuri militante islamiste armate.

La biserica Sf. Gheorghe, în timp ce Bahhi ținea o predică despre păstrarea credinței în vremuri dificile, lacrimile curgeau pe obrajii Katarinei.

S-a ridicat de pe scaun pentru a aprinde o lumânare și a șoptit încet: „Poate că Dumnezeu îmi va răspunde rugăciunilor și îl va aduce înapoi pe fiul meu”.

Editor : Ș.R.

Share.
Exit mobile version