Este aproape de neimaginat în zilele noastre ca o mașină de poliție să circule pe străzi anunțând locuitorii unui oraș cu milioane de oameni să nu consume capsule cu paracetamol. Dar exact asta s-a întâmplat în Chicago în 1982 cu medicamentul Tylenol, după ce s-a descoperit că cineva a pus otravă în analgezicele vândute fără prescripție în America, provocând moartea mai multor persoane, relatează CNN.

Incidentele care au dus la aceste avertismente au îngrozit milioane de americani. Totul a început în dimineața zilei de 29 septembrie, 1982, atunci când Mary Kellerman, o fată de 12 ani din suburbiile orașului Chicago le-a spus părinților că se simte rău.

Fata a spus că ar vrea să rămână acasă. După ce a luat o singură capsulă de Tylenol, Mary s-a prăbușit în baie și a murit puțin mai târziu.

În aceeași zi în care Kellerman a luat medicamentul, într-o altă suburbie a celui mai mare oraș din statul Illinois, Adam Janus (27 de ani) a luat două capsule de Tylenol. A murit ceva mai târziu la spital.

Familia lui Adam era în stare de șoc. Când s-au întâlnit în acea zi, fratele lui Adam, Stanley, și soția lui, Theresa, au luat și ei Tylenol din aceeași sticlă. Amândoi s-au prăbuși la podea și au murit.

În următoarele trei zile, alte trei persoane din suburbiile orașului Chicago au murit subit după ce au luat Tylenol: Mary McFarland (31 de ani), Paula Prince (35 de ani) și Mary „Lynn” Reiner (27 de ani), care tocmai ce născuse pentru a patra oară.

În total, șapte persoane din suburbiile orașului Chicago și-au pierdut viața după ce au luat Tylenol.

Autoritățile au descoperit mai târziu că aceste capsule au fost desfăcute, iar praful de Tylenol care conține paracetamol a fost înlocuit cu cianură de potasiu.

Compania Johnson & Johnson a retras de pe piață 31 de milioane de sticle de Tylenol – prima dată în istoria Americii când un medicament era retras în masă de pe piață. Așa a început o anchetă de crimă care a produs mai multe întorsături de situație decât o poveste cu Sherlock Holmes.

Suspectul principal era James William Lewis, care a trimis o scrisoare de amenințare companiei Johnson & Johnson cerând 1 milion de dolari ca să oprească crimele cu Tylenol.

Dar, pe măsură ce investigația s-a extins, implicarea lui Lewis în acest caz a devenit tot mai incertă. El a fost condamnat până la urmă la 10 ani de închisoare pentru tentativă de șantaj. În timpul procesului, el s-a oferit să îi ajute pe oficiali să rezolve cazul crimelor cu Tylenol.

Printre ceilalți suspecți care au fost luați în considerare s-au numărat Roger Arnold, un muncitor din port, și Ted Kaczynski, poreclit Unabomber, care a ucis 3 persoane și a rănit alte 23, după ce a trimis mai multe bombe prin poștă.

Misterul crimelor cu Tylenol nu a fost rezolvat definitiv niciodată.

Pe când de oribile au fost crimele, incidentul a dus totuși la introducerea unor măsuri de siguranță care probabil că au salvat multe vieți.

Medicamentele vândute fără prescripție sunt acum împachetate în așa fel încât conținutul să nu poată fi modificat.

Editor : Raul Nețoiu

Share.
Exit mobile version