Candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, se declară de acord cu decizia de a nu se supune votului Parlamentului suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis, întrucât ”nu ar servi decât unei maşini de propagandă deşănţată”. Iohannis, afirmă Antonescu, nu încalcă Constituţia, ci doar respectă decizia Curţii Constituţionale şi va pleca oricum de la Palatul Cotroceni în jurul datei de 18 mai.
Întrebat, duminică, la Antena 3, dacă ar trebui sau nu să se voteze în Parlament suspendarea lui Klaus Iohannis din funcţie, Crin Antonescu a afirmat: ”Nu sunt liderul vreunuia dintre partidele care compun coaliţia, nu sunt nici măcar parlamentar, deci, cu alte cuvinte, decizia e în afara puterii mele de a o influenţa. Pot, însă, să vă spun că sunt de acord cu ceea ce s-a întâmplat sau cu un vot împotrivă”.
Antonescu a explicat că are două motive pentru care se declară de acord.
”Primul, că omnul Klaus Iohannis, oricâte lucruri i s-ar putea reproşa şi i se reproşează, slavă Domnului, nu a încălcat, în această situaţie, Constituţia. E o decizie a Curţii Constituţionale pe care nu face decât să o aplice. În al doilea rând, pentru că, practic, asta nu ar servi decât în continuare unei maşini de propagandă deşănţată care ar face ca şi perioada asta, până la alegerile pregătite pentru luna mai, să fie parazitată de un scandal legat de mandatele lui Klaus Iohannis”, a mai declarat Crin Antonescu.
El afirmă că suspendarea lui Iohannis din funcţie ar aduce o instabilitate a României, pe plan extern.
”Bilanţul mandatelor lui Klaus Iohannis poate să facă şi e normal să facă subiectul dezbaterilor în campania electorală, dar nu are niciun rost pentru că se suprapun, pur şi simplu calendarele. Şi mai e ceva, pentru cine crede că are importanţă chestiunea asta. E vorba de o imagine de instabilitate care s-ar accentua în presa internaţională, în faţa partenerilor de tot felul, şi anume că România este zguduită de o succesiune de frisoane din punct de vedere politic. Cumva asta ne-ar mai lipsi. Şi la ce bun? În fond, domnul Klaus Iohannis, aplică, fără să încalce Constituţia, o decizie a Curţii şi va pleca oricum de acolo, în jurul datei de 18 mai”, a subliniat Antonescu.
Birourile Permanente Reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au respins, în şedinţa de sâmbătă seară, supunerea la vot, în plenul Parlamentului, a solicitării POT de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis.
”Ştiu că această suspendare ar trece şi că inclusiv parlamentarii lor ar vota pentru, altfel ar fi lăsat-o să ajungă la vot”, a afirmat liderul POT, Anamaria Gavrilă.
La rândul său, liderul AUR, George Simion, a susţinut că ”parlamentarii «puterii» iau procedurile parlamentare în derâdere: nu vor să pună la vot suspendarea lui Iohannis: 16 voturi contra. 8 pentru”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.