Vineri dimineață, oficiali ai porturilor de pe Coasta de Vest au declarat pentru CNN că nu a plecat nicio navă cargo din China cu destinația cele două mari porturi californiene în ultimele 12 ore, o situație care nu s-a mai înregistrat de la pandemia de COVID-19.

Cu doar șase zile în urmă, 41 de nave erau programate să plece din China către Complexul San Pedro Bay, care include Portul Los Angeles și Portul Long Beach. Vineri, numărul era zero.

Războiul comercial lansat luna trecută de fostul președinte Donald Trump a impus tarife uriașe pe majoritatea importurilor chinezești. Asta a dus la mai puține nave pe mare și mai puțin marfă care ajunge în porturile americane. Pentru multe afaceri, comerțul cu China a devenit prea costisitor.

„Un motiv real de alarmă”

Oficialii sunt îngrijorați nu doar de lipsa navelor, ci și de viteza cu care s-a produs această scădere. „Este un motiv real de alarmă”, a spus Mario Cordero, directorul Portului Long Beach. „Acum vedem cifre chiar mai mari decât în pandemie în ceea ce privește anulările și reducerea sosirilor de nave.”

Cele mai aglomerate porturi din SUA înregistrează scăderi abrupte ale volumului de marfă. Portul Long Beach a raportat un declin de 35-40% față de volumul obișnuit. Portul Los Angeles a avut o scădere de 31% săptămâna aceasta, iar Portul New York-New Jersey se pregătește, de asemenea, pentru un recul. Miercuri, Portul Seattle nu avea nicio navă container în port, o altă situație care nu s-a mai întâmplat din pandemie.

„Pur și simplu nu mai este nimic de expediat”, a declarat comisarul portuar Ryan Calkins pentru CNN.

Reprezentanții comerciali ai SUA și Chinei s-au întâlnit în weekend, la Geneva, pentru primele negocieri directe menite să dezamorseze conflictul comercial. În prezent, majoritatea bunurilor expediate din China către SUA sunt taxate cu un tarif de 145%, iar exporturile americane în China suportă tarife de 125%.

Vineri, Donald Trump a sugerat reducerea tarifelor la 80%, dar a spus că termenii finali vor fi stabiliți de secretarul Trezoreriei, Scott Bessent. După prima rundă de discuții în Elveția, președintele SUA a spus că s-au făcut „mari progrese”.

Ce efecte simt consumatorii

Pentru consumatori, care se confruntă cu prețuri mai mari și lipsa unor produse, Cordero spune că un acord este urgent. „Dacă situația nu se schimbă rapid – mă refer la incertitudinea actuală – ne putem aștepta ca unele produse să dispară de pe rafturi. Consumatorii vor resimți aceste efecte în următoarele 30 de zile”, a avertizat el.

Peste 63% din marfa care ajunge în Portul Long Beach provine din China – cea mai mare pondere din toate porturile americane. Totuși, cifra este în scădere de la 72% în 2016, pe fondul tensiunilor comerciale care au determinat comercianții să caute alternative.

Chiar și așa, China rămâne o sursă majoră de importuri pentru SUA. Maersk, a doua cea mai mare companie de transport maritim din lume, a declarat pentru CNN că volumul de marfă dintre SUA și China a scăzut cu 30-40% față de nivelul normal.

„Dacă nu începem să vedem o detensionare a relațiilor cu China, dacă nu apar mai multe acorduri comerciale, efectele acestei crize riscă să devină mai profunde și mai dificile”, a declarat CEO-ul Maersk, Vincent Clerc.

Editor : M.I.

Share.
Exit mobile version