Investigațiile imagistice fac parte din setul curent de instrumente utilizate azi de medicii buni pentru a diagnostica la timp, trata corect și monitoriza corespunzător tot mai multe patologii. Cu greu ne mai imaginăm medicina fără aceste proceduri, care devin, din fericire, tot mai accesibile, pe de o parte, și tot mai performante, pe de altă parte. Acest aspect este valabil și în România, cu precădere în cadrul operatorilor precum MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din țară, care numai anul trecut a realizat peste 428.000 de investigații imagistice.

Provocările accesibilității investigațiilor imagistice în România

În România, accesul la investigațiile imagistice poate fi o provocare pentru pacienți. Cozile mari și timpul de așteptare îndelungat sunt doar câteva dintre dificultățile întâmpinate. De multe ori, pacienții sunt nevoiți să aștepte luni întregi pentru o investigație esențială, iar acest lucru poate afecta grav procesul de diagnosticare și tratament. Din acest motiv, este crucial ca pacienții să aibă acces rapid la servicii imagistice de calitate, fără întârzieri, pentru a putea primi un diagnostic corect și un tratament adecvat în timp util.

Situația în Europa și România

În 2019, potrivit ultimelor informații furnizate de Eurostat, dintre statele membre ale UE cu date disponibile, Danemarca a înregistrat cea mai mare disponibilitate a scanerelor de tomografie computerizată (CT) în spitale în raport cu numărul de locuitori (cu 4,0 scanere CT la 100.000 de locuitori). România a avut cel mai mic număr de scanere CT la 100.000 de locuitori (0,9). Disponibilitatea unităților de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) în raport cu numărul de locuitori a fost cea mai ridicată în Finlanda (cu 2,9 unități IRM la 100.000 de locuitori), în timp ce cea mai scăzută disponibilitate a fost în Slovacia și România (ambele cu 0,4 unități RMN la 100.000 de locuitori). În ceea ce privește disponibilitatea tehnologiei medicale de imagistică, deopotrivă conform datelor furnizate de Eurostat, cel mai frecvent tip de tehnologie medicală (dintre țările pentru care sunt disponibile date) în UE în 2022 a fost reprezentat de scanerele CT.

În 2022, în UE existau aproximativ 12.500 de scanere CT, 10.000 de unități RMN și peste 7.100 de unități de mamografie. În 2022, cel mai mare număr de scanări RMN în raport cu dimensiunea populației a fost înregistrat în Austria, Germania și Franța, unde numărul de scanări la 100.000 de locuitori a fost cuprins între 14.300 și 16.400. La celălalt capăt al intervalului, cele mai scăzute valori au fost înregistrate pentru România și Bulgaria, fiecare cu mai puțin de 4.000 de scanări RMN la 100.000 de locuitori. În 2022, Danemarca, Franța și Belgia au înregistrat cel mai mare număr de scanări PET la 100.000 de locuitori. Media pentru Danemarca a fost de 1.600 de scanări la 100.000 de locuitori. Utilizarea scanărilor PET a fost deosebit de scăzută în Lituania, Finlanda, România și Letonia, unde au existat mai puțin de 100 de scanări PET la 100.000 de locuitori.

Infrastructura MedLife – performanță și accesibilitate pe tot teritoriul României

Rețeaua MedLife ține pasul cu ghidurile medicale și nevoile pacienților și își extinde constant oferta de servicii imagistice, fiind în curs de a implementa și tehnologie care folosește inteligență artificială. Astfel, MedLife are 220 de clinici proprii, iar 54 dintre ele, aflate în 24 de orașe, dispun și de aparatura necesară pentru imagistică. În total, anul trecut au fost realizate peste 428.000 de investigații imagistice, dintre care 158.000 – radiografii, 128.000 – CT, 118.000 – RMN și 23.000 – mamografii.

Din total, aproape jumătate au fost efectuate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, un aspect esențial pentru pacienți. Cele mai multe investigații în acest regim au fost CT de torace, abdomen și pelvis cu substanță de contrast. Nu mai puțin de 238.000 de pacienți unici au apelat la serviciile de imagistică MedLife în 2024. Cele mai frecvente investigații imagistice pe care le fac pacienții sunt la nivelul capului, coloanei, gâtului, respectiv articulațiilor. Ecografic, cele mai numeroase implică patologia abdominală și ginecologică (uterină sau ovariană), după cum sunt și foarte multe monitorizări periodice în patologia oncologică.

Distribuția infrastructurii de imagistică a MedLife la nivel național

MedLife a înregistrat în 2024 și câteva realizări remarcabile în domeniul medicinii de vârf, una dintre acestea fiind integrarea AI în aplicația sa pentru interpretarea rezultatelor de laborator. De asemenea, compania a devenit lider național în genetică și biologie moleculară, dar și al imagisticii de precizie cu cele 40 de RMN-uri, 30 de CT-uri și alte 80 de echipamente precum RX, mamografe sau osteodensitometre, distribuite la nivel național. De altfel, acestea vor fi incluse în curând în primul program de cercetare pe imagistică al unei companii private românești.

RMN-urile MedLife sunt distribuite strategic în mai multe orașe din România, acoperind un număr semnificativ de zone din țară. Printre locațiile MedLife în care se regăsesc unități RMN se numără capitalele regionale și orașe importante, precum București (cu 10 unități), Brașov, Iași, Piatra Neamț, Sibiu și Timișoara, fiecare având câte 2 sau 3 aparate. De asemenea, unități RMN sunt prezente și în orașe precum Arad, Bacău, Botoșani, Constanța, Craiova, Deva, Galați, Onesti, Oradea, Pitești, Ploiești, Roman, Suceava, Târgoviște și Târgu Mureș, fiecare cu câte o unitate. Aceste locații permit accesul facil al pacienților la servicii de imagistică de înaltă calitate, oferind un sprijin medical extins pe întreg teritoriul țării.

Echipamentele de CT (tomografie computerizată) sunt disponibile în 28 de locații MedLife din întreaga țară, fiind esențiale pentru diagnosticarea rapidă și precisă a diverselor afecțiuni. Bucureștiul este, de departe, cel mai bine echipat, cu 8 CT-uri disponibile. Orașe precum Brașov și Piatra Neamț dispun de mai multe aparate de CT, ceea ce le permite să ofere servicii de înaltă calitate unui număr mare de pacienți. Totodată, echipamente CT mai pot fi regăsite și în Bacău, Botoșani, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Onești, Oradea, Pitești, Ploiești, Roman, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Târgoviște sau Timișoara.

În ceea ce privește celelalte echipamente, MedLife oferă o gamă variată de aparate medicale, inclusiv RX (radiografie), mamografe, DEXA (osteodensitometrie) și angiografe. Cele mai multe unități dispun de echipamente RX, întâlnite în 47 de locații la nivel național, urmate de mamografe în 17 locații și DEXA în 13 locații. Aceste echipamente sunt esențiale pentru diagnosticarea și monitorizarea sănătății pacienților, iar distribuția lor în orașele mari și medii asigură accesibilitatea acestora pentru un număr cât mai mare de persoane. Totodată, în București se află și un angiograf, un echipament esențial pentru diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor cardiovasculare, completând astfel gama extinsă de servicii medicale disponibile în Capitală. Grupul MedLife numără și aproximativ 400 de ecografe distribuite la nivel național.

Cum alegem între CT și RMN: când este fiecare metodă adecvată pentru pacient

„CT ul este o metodă rapidă, pe când RMN-ul este o metodă de lungă durată, care poate dura de trei-patru ori mai mult decât o tomografie computerizată, investigația desfășurându-se într-un spațiu mai îngust, mai degrabă similar cu un tunel, comparativ cu un „cerc”, la computerul tomograf.”, atrage atenția Dr. Viorel Roșu, medic primar radiologie-imagistică medicală în cadrul MedLife. „Chiar dacă, aparent, poate fi mai greu de suportat sau mai zgomotoasă, investigația RMN este o metodă excepțională din punct de vedere al calității, cantității și credibilității informației medicale.” Totodată, medicul atrage atenția asupra alegerii recomandării de către medicul trimițător/ clinician, între cele două tipuri de investigații, în acord cu tipul de organ analizat: „Examinarea de creier, spre exemplu, se poate face atât prin tomografie computerizată, cât și prin rezonanță magnetică, dar aceasta din urmă este varianta mai bună. Pe de altă parte, plămânul nu ar putea fi examinat niciodată prin rezonanță magnetică, pentru că, în aer, câmpul magnetic și undele radio nu pot colecta, așadar transmite informații medicale.”

Într-un context european în care România se află încă la coada clasamentelor privind accesul la tehnologie imagistică, eforturile companiilor private precum MedLife devin esențiale. Prin investiții constante în echipamente de ultimă generație, extinderea infrastructurii la nivel național și integrarea noilor tehnologii, inclusiv a inteligenței artificiale, MedLife contribuie activ la reducerea vulnerabilităților sistemului medical românesc. Accesul rapid și corect la investigațiile imagistice poate face diferența între un diagnostic tardiv și o intervenție la timp. Iar atunci când medicina de precizie se întâlnește cu performanța și disponibilitatea, pacienții devin adevărații beneficiari.

Editor : A.D.V.

Share.
Exit mobile version