Dalai Lama, care duminică împlineşte 90 de ani, a declarat că speră să trăiască peste 130 de ani, în timp ce speculaţiile în legătură cu numirea succesorului său sunt în plină desfăşurare, relatează Reuters şi AFP.

Liderul spiritual al budismului tibetan a vorbit sâmbătă în cadrul unei ceremonii organizate de adepţii săi veniţi din întreaga lume cu ocazia aniversării sale.

Născut pe 6 iulie 1935 cu numele Tenzin Gyatso, Dalai Lama a declarat pentru Reuters în decembrie că ar putea trăi până la 110 ani.

„Sper să trăiesc încă 30-40 de ani, peste 130 de ani”, a declarat sâmbătă Dalai Lama în faţa a sute de credincioşi adunaţi în oraşul montan Dharamshala, din nordul Indiei, unde trăieşte de când a fugit din Tibet în 1959, în urma unei revolte eşuate împotriva regimului chinez.

„Ne-am pierdut ţara şi trăim în exil în India, dar am putut aduce multe beneficii fiinţelor. De aceea, trăind aici, în Dharamsala, intenţionez să slujesc fiinţele şi dharma cât mai mult posibil”, a spus el, referindu-se la învăţăturile lui Buddha.

Beijingul îl consideră pe Dalai Lama un separatist şi doreşte să aibă control asupra numirii succesorului său.

Dalai Lama a declarat anterior că se va reîncarna în „lumea liberă”, în afara Chinei. El le-a spus săptămâna aceasta discipolilor săi că singura autoritate abilitată să recunoască reîncarnarea sa este instituţia sa non-profit, Gaden Phodrang Trust.

În 1937, la vârsta de doi ani, Tenzin Gyatso a devenit cel de-al 14-lea Dalai Lama, identificat de tradiţia budistă drept reîncarnarea predecesorului său. De când a fugit din Tibet în 1959, la nouă ani după invazia Chinei comuniste, părintele spiritual al tibetanilor, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1989, îşi petrece cea mai mare parte a timpului în India, la McLeod Ganj.

China este „obsedată” de reîncarnarea celui pe care îl prezintă drept un „separatist” periculos. Xi Jinping nu a făcut niciun secret din intenţia sa de a-i numi moştenitorul.

„Responsabilitatea (de a numi un succesor) va reveni exclusiv membrilor Ganden Phodrang Trust, biroul Sanctităţii Sale Dalai Lama”, a declarat miercuri Tenzin Gyatso. „Nimeni altcineva nu are autoritatea de a se amesteca în această chestiune. Succesorul se va naşte inevitabil în lumea liberă”, a promis public Dalai Lama, afirmând că a primit numeroase cereri pentru a continua „ciclul reîncarnării”. „Dorinţa împărtăşită de toţi, inclusiv de poporul tibetan, este de a evita suferinţa şi de a experimenta fericirea”, a spus Dalai Lama.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version