Filmul „Ţăndări”, primul lungmetraj al publicitarului Bogdan Naumovici, beneficiază, în premieră, de compoziţii muzicale realizate special de Damian Drăghici. Filmul produs de Laura Georgescu Baron (Hi-Fi Production) va fi distribuit de Forum Film din 28 ianuarie, în toate cinematografele din România. Lulu de Hillerin semnează imaginea filmului, iar montajul a fost realizat de Nikolay Georgiev.
Acţiunea filmului are loc în Moviliţa, unde primarul implică toată suflarea din sat în organizarea unui meci de fotbal. Dacă echipa Moviliţele din Moviliţa va câştiga meciul împotriva echipei Ţăndările din Ţădăreşti (antrenată de fostul primar moviliţean), va primi şi bugetul satului pe un an.
Muzica special compusă de Damian Drăghici însoţeşte cele 102 minute ale filmului, pas cu pas, punctând toate întâmplările – de la planificarea meciului şi a unor sabotaje împotriva echipei adverse, la desfăşurarea acestuia, planurile pentru ridicarea unui parc de distracţii şi a unui eveniment în scop electoral.
„Bogdan Naumovici şi Laura Georgescu Baron mi-au prezentat ideea şi conceptul proiectului. Apoi, am văzut imediat un first cut. M-am regăsit în el, stilistic vorbind. Se pupă bine cu ce fac eu muzical în proiectul Damian & Brothers. Bogdan şi-a dorit, totuşi, un sunet mai pregnant de fanfară, aşa că am adus o echipa forţă, o fanfară întreagă cu lautari extrem de talentaţi şi am compus aproape 90 de teme muzicale. Şi acum se zguduie studioul de la ritm. Petru Bârladeanu m-a ajutat atât la producţie, cât şi ca inginer de sunet şi vreau să-i mulţumesc. Îmi place filmul „Ţăndări” pentru că arată realitatea brută. Arată viaţa reală, aşa cum este ea, nu cum ne-am dori noi sa fie. De multe ori, avem impresia că tot ce vedem în film se întâmplă doar acolo, nu şi în realitate. În acest caz, realitatea a dat viaţă filmului, nu invers. Bogdan vine cu geniul lui creativ şi face ca totul să curgă de la sine. Este un film mişto, bun, te prinde. Merge pentru toate vârstele şi cred că va fi un adevărat succes. Mă simt onorat că am putut participa şi că am pus umărul pentru a ajuta un prieten, pe Bogdan şi o prietenă, pe Laura. Sper să fiţi făcuţi Ţăndări de râs”, spune Damian Drăghici.
Damian Drăghici, cunoscut publicului român pentru activitatea sa impresionantă (20 de albume solo şi numeroase proiecte speciale cu care a călătorit în lumea întreagă şi a cântat alături de numeroase vedete internaţionale precum Joe Cocker, Omara Portuondo, James Brown, Cindi Lauper, Shaggy, Zucchero, Nigel Kennedy, Chris Botti, Arturo Sandoval, Michel Camilo, Stanley Clarke, Luciana Souza, Eddie Daniels, Dave Weckl, Russell Ferante, Bob Mintzer) şi colaborările cu numeroşi artişti români (Delia, Andra, Smiley, Loredana, Dan Bittman, Ştefan Bănică, Connect-R, Lora, Alina Eremia, Feli, Zdob şi Zdub, Grasu XXL, Cabron, DOC, Sore, Giulia, Jazzy Jo, Sorin Romanescu, Vlad Popescu, Blue Noise), este absolvent al Universităţii de Muzică din Atena Philipos Nakas (1993-1996) şi al Colegiului de Muzică Berklee din Boston, SUA (1997-1999), fiind primul român care a absolvit această şcoală.
Pentru regizorul Bogdan Naumovici, universul muzical creat de Damian Drăghici a fost cea mai potrivită alegere pentru film. „M-am gândit multă vreme cum să găsesc muzica potrivită pentru o comedie care se petrece în mediul rural, dar care să sune distinct, inconfundabil. Răspunsul Damian Drăghici a venit aproape în acelaşi timp şi în mintea mea şi în a Laurei Baron, producătorul filmului. L-am sunat, iar Damian a acceptat propunerea noastră pe loc şi cu graţie. Ne-am văzut de câteva ori, i-am arătat şi un prim montaj al filmului şi am ajuns împreună la ideea unei muzici mai apropiată de fanfară decât de taraf. Damian a compus nişte teme de care ne-am îndrăgostit pe loc, apoi a venit „prăjitura”, o sesiune de înregistrare la care am luat parte, cu nişte instrumentişti desăvârşiţi, unde tuba, trompetele, trombonul, saxofonul sau clarinetul s-au întâlnit cu chitara electrică cu distors, într-un stil extrem de propriu lui Damian, la graniţa dintre tradiţional şi modern atât de specifică lui şi „brothers-ilor” săi. Cred că muzica e unul dintre punctele forte ale filmului şi le mulţumesc din suflet lui Damian şi soţiei lui, Cristina, lui Petru Bârlădeanu, tuturor instrumentiştilor, dar şi lui Adrian Sandu-Yota, care a venit tocmai de la Londra, după ce a lucrat la cel mai recent „Mission Impossible”, să facă aranjamentul muzical pentru ‘Ţăndări’”.
Personajele comediei „Ţăndări”, diverse şi colorate, vor fi prezentate pe canalele Forum Film de Facebook – Instagram – YouTube – TikTok, precum şi pe paginile dedicate filmului – Facebook – Instagram şi TikTok, înainte de premiera filmului.
Ghiţă – Alin Florea – e noul primar din Moviliţa, după ce a fost viceprimar timp de trei mandate. E predispus la combinaţii, ranchiunos şi certăreţ, mereu înconjurat de clica lui, formată din Stelică, Enrique şi Mariela. Deşi a fost scutit la sport toată viaţa, pe motiv de platfus, se vede nevoit să joace acum fotbal, să contribuie la victoria Moviliţelor.
Mitică – Constantin Florescu – fost fotbalist, e primarul anterior din Moviliţa, actualul antrenor al echipei de fotbal din comuna vecină şi concurentă, Ţăndăreşti. Caută cu orice preţ răzbunare pentru că e convins că a fost furat în alegeri şi este cel care vine să provoace Moviliţa la meciul secolului, pe bugetele anuale ale celor două comune.
Stelică – Nicodim Ungureanu – e proprietarul chioşcului cu de toate din sat. Combinagiu, încrezut, e creierul întregii strategii de a câştiga meciul prin orice metode.
Enrique – Cristian Bota – e tipul de şmecheraş care s-a întors din Spania cu coada între picioare, dar se dă mare. Se crede şi fotbalist bun, deşi se pricepe mai mult să stea pe lângă primar.
Mariela – Carmen Tănase – este sora lui Mitică, angajată de el la primărie, care însă îşi vede acum propriul interes. Dacă planul lui Ghiţă de a aduce turişti în Moviliţa se materializează, Mariela are toate motivele să dea o mână de ajutor la victoria Moviliţei.
Mandache – Alex Conovaru – fost fotbalist, acum beţiv, renunţă la băutură când i se oferă şansa de a deveni antrenorul Moviliţelor din Moviliţa. Spirit cazon şi luptător, şiret dar relativ onest, Mandache va antrena din toate puterile, cum se pricepe el mai bine.
Preotul satului – Sergiu Costache – credincios principiului că trebuie să faci ce zice, nu ce face popa, preotul din Moviliţa încalcă o parte dintre cele zece porunci, ceea ce îl aduce în situaţia de a fi şantajat de Petculescu, în numele liberului arbitru. Pe scurt, dacă vrea să mai fie liber, va fi arbitru.
Petculescu – Dan Badea – poliţistul satului, fost fotbalist la copiii Stelei, este trimis de primarul Ghiţă să racoleze săteni pentru echipa de fotbal. Credincios uniformei de care nu se poate despărţi, Petculescu este şi om de bază în echipa Moviliţei.
Cristina – Adriana Mârnea – fiica lui Mitică, rămasă în Moviliţa după plecarea tatălui la Ţăndăreşti, este una dintre femeile singure din sat care visează să se mărite dar n-au ce alege din satul lor, aşa că pune ochii pe starul Ţăndărilor Ţăndăreşti, Fabian.
Nea Tiribombă – Gabriel Spahiu – este cel care negociază la sânge şi care le vinde moviliţenilor primele tiribombe din viitorul lor parc de distracţii. Atât „canapeaua” cât şi „montairusul cu buclă mare” sunt nişte vechituri de care vrea să scape, dar vorba aia, gunoiul unuia e comoara altuia.
Coporan – Cătălin Neamţu – prietenul din copilărie al lui Enrique şi fundaş de bază în echipa Moviliţei, este în cercul de iniţiaţi patronat de Stelică. Este inventatorul răgetului direcţional la măgari.
Clementina – Andreea Samson – poate că din grupul doamnelor din Moviliţa, Clementina nu are moravurile cele mai grele, însă, şi pentru ea vine o vreme a intratului în „onorabilitate”. Dacă nici acum nu se mărită, apoi când? Ce ocazie mai bună decât venirea unor fotbalişti din afara comunei?
Soţia lui Mandache – Maria Radu – deşi e măritată, aplecarea către alcool a soţului o face să contemple şi alte posibile drumuri în viitor. Dar aici, în sat, cu cine, soro?
Axinte – magicianul Robert Tudor – născut talent, murit speranţă, această perpetuă rezervă a Ţăndărilor Ţăndăreşti este determinat să devină titular. Chiar şi la adversari, dacă trebuie!
Nea Olaru – Puiu Lăscuş – Nea Olaru e omul cu autocarul, inventatorul căruţei de 12 metri, cu două capete, microfon şi scăunel de ghid.
Portarul – Alin Aronovici – ca orice plinuţ care are mingea lui, joacă obligatoriu, dar, tot obligatoriu, stă în poartă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.