România are nevoie de o economie liberă, nu de stăpâni politici, afirmă preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia, Dan Şucu, avertizând că ori de câte ori interesele economice ale ţării sunt ameninţate, clasa politică va fi trasă la răspundere „fără ezitare”.

„Prosperitatea României se datorează mediului de afaceri, companiilor şi milioanelor de români care lucrează în aceste societăţi. Politicienii s-au succedat cu repeziciune, dar mediul nostru privat s-a construit cu greu şi este statornic. Îmi este imposibil să-mi amintesc câţi premieri sau miniştri de finanţe am cunoscut. Un politician care să cheltuie arbitrar taxele pe care noi le plătim găsim uşor, dar un om de afaceri sau un antreprenor care să îşi asume responsabilitatea unei afaceri cu 50, 100, 1.000 de oameni, mult mai greu. Asta ne legitimează în faţa oricărui Guvern, a oricărui politician şi a oricărui preşedinte. Ne dă dreptul să solicităm ca anumite principii să fie respectate, ca orice decizie economică să fie agreată cu mediul de afaceri reprezentativ (…) Vom trage la răspundere clasa politică fără ezitare şi o vom face ori de câte ori interesele economice ale ţării sunt ameninţate (…) În România există, în continuare, oportunităţi mari şi pentru a fi cu toţii mai prosperi avem nevoie de decizii care se bazează pe date, nu pe dogme. Avem nevoie de o economie liberă, nu de stăpâni politici”, a declarat preşedintele Concordia, Dan Şucu, într-un comunicat transmis joi presei.

Potrivit acestuia, o treime din PIB-ul şi bunăstarea românilor sunt produse în miile de societăţi-membre Concordia, cu peste 450.000 de angajaţi, dar care ar trebui să se implice mai mult în viaţa comunităţilor.

„Oriunde întorci capul în România vei da peste o fabrică, un magazin, un birou, un şantier al unui membru Concordia. Existăm ca să apărăm interesele celor care produc valoare pentru societate (…) Dar odată cu această putere, vine şi responsabilitatea faţă de comunităţile în care ne desfăşurăm activitatea. Îmi este cu adevărat ruşine când întâlnesc oameni de afaceri care conduc companii cu sute de angajaţi, dar nu se implică în viaţa publică şi în comunităţi. Le reamintim răspicat: Ce aţi muncit până acum, trebuie apărat. Uneori mai vocal, în faţa celor pe care îi alegem, şi cel mai adesea, implicându-vă în organizaţii patronale”, a spus Şucu.

Pe fondul derulării turului doi al alegerilor prezidenţiale, Confederaţia Patronală Concordia le solicită celor doi candidaţi rămaşi în cursă să declare public, fără echivoc, că: nu vor schimba drumul european şi atlantic al României, nu vor susţine măriri de taxe şi se vor implica în eliminarea dezechilibrelor economice, vor respecta democraţia, libertatea, proprietatea privată şi domnia legii.

George Simion: „Susținem o economie de piață autentică”

În replică, George Simion afirmă, „ca viitor Președinte al României”, că „România nu se va abate de la parcursul său european și atlantic” și că „susținem o economie de piață autentică, transparentă și competitivă, în care regulile sunt clare pentru toți și în care inițiativa privată este încurajată, nu penalizată”.

„Ca viitor Președinte al României, țin să afirm limpede: România nu se va abate de la parcursul său european și atlantic. Apartenența noastră la Uniunea Europeană și parteneriatul strategic cu Statele Unite reprezintă repere ferme de stabilitate și securitate, pe care le vom întări, nu contesta.

În ultimele zile, am avut întâlniri directe cu reprezentanți ai mediului diplomatic și economic din Statele Unite, Italia, Franța, Germania, Polonia. Le-am transmis același mesaj: România rămâne un partener predictibil, angajat într-o construcție occidentală durabilă, cu respect pentru angajamentele asumate.

În ceea ce privește mediul economic, susținem o economie de piață autentică, transparentă și competitivă, în care regulile sunt clare pentru toți și în care inițiativa privată este încurajată, nu penalizată.

Suntem pentru stabilitate fiscală, pentru un mediu antreprenorial sănătos, pentru investiții solide – autohtone și străine – și pentru un cadru instituțional care să garanteze libertatea economică, statul de drept și democrația funcțională.

Respectul pentru lege, pentru proprietate și pentru libertatea de exprimare sunt pentru noi principii fundamentale. La fel și dialogul deschis cu toate organizațiile reprezentative ale societății – inclusiv cu cele din mediul de afaceri.

În acest spirit, vă adresez invitația sinceră de a avea o discuție directă în perioada următoare.

Îmi doresc să aprofundăm în cadrul unei întâlniri aceste teme, să discutăm în mod concret și constructiv despre direcțiile de reformă necesare și despre felul în care instituția prezidențială poate fi un garant real al stabilității și al unui climat economic favorabil dezvoltării.

Suntem deschiși oricărei forme de dialog onest și profesionist. Pentru că, în fond, aceasta este cheia unei democrații autentice”, arată mesajul transmis de George Simion.

Editor : A.C.

Share.
Exit mobile version