Echipa lui Donald Trump este pe cale să aducă finanțele digitale în mainstream. În timp ce administrația Biden a încercat din greu să prevină infiltrarea industriei cripto în Wall Street, Trump și-a lansat propria monedă digitală meme – $TRUMP, s-a înconjurat de oameni care au investit masiv în criptomonede și a semnat un ordin executiv prin care a anunțat că activele digitale vor juca un „rol crucial în inovare și dezvoltarea economică a Statelor Unite”. Pariul lui Trump pe cripto, însă, s-ar putea termina într-un dezastru cu consecințe grave pentru America, potrivit The Economist.

Înainte de revenirea la Casa Albă a lui Trump, care cu trei zile înainte de învestire anunța pe X lansarea propriei sale criptomonede meme cu mesajul: „Luați $TRUMP acum”, erau în vigoare reguli stricte care interziceau băncilor să păstreze active digitale în numele clienților și să creeze propriile lor produse cripto precum monedele stabile („stablecoin”), o clasă de criptomonede a căror valoare este legată de cea a dolarului sau a altor active.

Autoritățile de reglementare din domeniul financiar au blocat zeci de astfel de proiecte în trecut; acum, băncile și industria cripto întâmpină foarte puține obstacole.

Este de așteptat să apară noi forme de asumare a riscurilor foarte profitabile, dar și conflicte aprinse între noii jucători digitali de pe piață, care se bucură de tot sprijinul Casei Albe, și veteranii industriei bancare din America.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Procesul de „criptoficare” a lumii financiare a început deja. Susținătorii cripto speră că noua administrație va pune capăt obiceiului de închidere sau tăiere a accesului la contul bancar al unei persoane pe care banca o consideră un risc financiar sau legal.

Cei din industria cripto au fost afectați de această practică din cauza temerilor legate de folosirea monedelor digitale în activitățile de spălare de bani și alte tipuri de fraudă.

Schimbările aduse de noua administrație vor încuraja băncile să se concentreze tot mai mult pe activele digitale, iar unele instituții vor cumpăra probabil firme cripto.

Dar s-ar putea ca achizițiile să se facă și în sensul opus – unele companii cripto ar putea încerca să cumpere instituții cu licențe bancare, ceea ce le va permite să aibă conturi de depozit și să ofere împrumuturi.

Domeniul de activități al industriei cripto și cel al industriei financiare tradiționale se vor suprapune parțial. Orice viitoare administrație din partea Partidului Democrat va întâmpina mari dificultăți în încercarea de a mai schimba cursul națiunii cu privire la deschiderea față de tranzacțiile în criptomonede.

Băncile se plâng că sunt supuse unor rigori mult mai stricte decât firmele de tehnologie financiară, în timp ce companiile cripto sunt nemulțumite că creditorii principali le blochează accesul la infrastructura ce facilitează transferul de fonduri în tranzacțiile financiare clasice.

Mulți se bucură că există obstacole atât de mari în calea agendei pro-cripto a noii administrații prezidențiale. Michael Barr, vicepreședintele pentru supraveghere al Rezervei Federale americane, a avertizat despre pericolul „criptoficării” finanțelor.

Motivele lor de îngrijorare sunt fondate: Sam Bankman-Fried, fondatorul FTX, una dintre cele mai mari platforme de schimb de criptomonede din lume, a fost condamnat anul trecut la 25 de ani de închisoare pentru fraudă. Changpeng Zhao, fondatorul unei platforme rivale, a stat patru luni după gratii pentru spălare de bani. De genul acesta de personaje se tem autorităților de reglementare, dacă li se va permite să pătrundă în sistemul financiar tradițional.

Mai mult, dacă conturile bancare vor deveni vulnerabile la fluctuațiile de pe piața cripto, instituțiile vor fi mai expuse în fața retragerilor masive de fonduri în urma panicii bancare. Așa s-a întâmplat cu Silvergate și Signature, două bănci care ofereau servicii cripto și care s-au prăbușit în 2023. Colapsul lor a fost alimentat de prăbușirea prețurilor criptomonedelor începută în 2021 și de consecințele prăbușirii FTX.

Pentru investitori, răspândirea activelor digitale oferă noi și ample oportunități de a face profit. Pentru consumatorul american, ar putea chiar să furnizeze inovații valoroase. Dar administrația Trump este nerăbdătoare să afle cât de mult sunt dispuși americanii să riște, iar dacă fuziunea dintre Wall Street și registrele blockchain este gestionată prost, costurile ar putea fi extreme.

Editor : Raul Nețoiu

Share.
Exit mobile version