Departamentul de Justiţie al SUA (DOJ) a cerut Curţii Supreme, vineri seară, să respingă solicitarea preşedintelui ales Donald Trump de a amâna implementarea unei legi care impune fie vânzarea aplicaţiei de social media TikTok până la 19 ianuarie fie interzicerea acesteia, transmite CNBC.

Legea, adoptată în aprilie, prevede ca ByteDance, compania chineză care deţine TikTok, să renunţe la activele din SUA ale platformei sau să se confrunte cu interdicţia.

Trump a depus săptămâna trecută un document juridic în care argumentează că ar trebui să aibă timp, după preluarea funcţiei pe 20 ianuarie, să urmărească ”o rezolvare politică” a situaţiei. Curtea Supremă urmează să audieze cazul pe 10 ianuarie.

DOJ a susţinut în dosar că cererea lui Trump poate fi aprobată doar dacă ByteDance demonstrează că are şanse mari de succes în instanţă, dar acest lucru nu a fost dovedit.

”Nimeni nu contestă că China încearcă să submineze interesele SUA prin colectarea de date sensibile despre americani şi desfăşurarea de operaţiuni de influenţă malignă şi clandestină,” a subliniat guvernul american. DOJ a adăugat că ”controlul Chinei asupra TikTok prin ByteDance reprezintă o ameninţare gravă la adresa securităţii naţionale.”

Avocatul lui Trump, D. John Sauer, a solicitat săptămâna trecută Curţii Supreme să amâne termenul de 19 ianuarie pentru vânzarea TikTok, astfel încât administraţia Trump să poată căuta o soluţie politică.

TikTok a cerut vineri Curţii Supreme să blocheze legea, argumentând că aceasta încalcă dreptul la libertatea de exprimare garantat de Primul Amendament al Constituţiei SUA. Compania a susţinut că alte aplicaţii chinezeşti, precum Shein sau Temu, nu au fost vizate, sugerând că TikTok a fost ţintită din cauza conţinutului său, nu a preocupărilor legate de date.

Dacă legea nu este blocată până pe 19 ianuarie, descărcările TikTok din App Store-ul Apple şi Google Play vor fi interzise, dar utilizatorii existenţi vor putea continua să folosească aplicaţia. Cu toate acestea, serviciile se vor degrada treptat până când aplicaţia va deveni inutilizabilă.

Administraţia Biden ar putea extinde termenul cu 90 de zile dacă se constată progrese substanţiale din partea ByteDance în procesul de vânzare.

Această poziţie a lui Trump reprezintă o schimbare semnificativă faţă de 2020, când a încercat să interzică TikTok în SUA şi să forţeze vânzarea aplicaţiei către companii americane din cauza legăturilor sale cu China.

 

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version