Statele Unite îl vor sprijini pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski dacă va decide să înceapă negocierile cu Moscova, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, potrivit Kyiv Independent.

„„Nu este o direcție spre care e adecvat ca noi sau orice altă țară să-l împingem. Îl vom sprijini în orice proces pentru a încerca să asigurăm o pace justă și durabilă, dar (n.r. în ce privește negocierile cu Moscova) aceasta este decizia sa finală, nu a noastră”, a declarat Miller.

El a subliniat, de asemenea, că, în conformitate cu Carta ONU, Ucraina are dreptul să-și mențină frontierele, integritatea teritorială și suveranitatea.

În plus, susține Miller, Statele Unite „nu au văzut niciun indiciu” că președintele rus Vladimir Putin intenționează să „renunțe la cererea sa de a cuceri teritoriul ucrainean”.

„Sunt sigur că există o negociere pe care Putin ar accepta-o, în care ar obține tot ceea ce dorește, iar Ucraina nu ar rămâne cu nimic din ceea ce i se cuvine în conformitate cu legea. Dar asta nu este o înțelegere de care președintele Zelenski a fost interesat și nici nu ar trebui să fie”, a adăugat el.

Pe 20 ianuarie, administrația lui Donald Trump va intra în funcție, iar aliații acestuia susțin că Ucraina pierde războiul și, prin urmare, împingerea pentru o înțelegere este corectă din punct de vedere moral.

Putin, deschis la discuții cu Trump

Financial Times (FT) a raportat la finalul lunii octombrie că Trump vrea să „înghețe războiul din Ucraina”, în cazul victoriei sale în alegerile prezidențiale din SUA.

Mai mult, Trump consideră că Joe Biden ar trebui să discute cu Vladimir Putin, așa cum au făcut președinții cu liderii sovietici în timpul Războiului Rece, dar și că aderarea la NATO nu este o opțiune pentru Ucraina pe termen scurt.

Putin l-a felicitat pe Trump pentru victoria sa în alegerile prezidențiale din SUA, adăugând că este gata „să coopereze” cu acesta.

El a mai spus că declarațiile de campanie ale lui Trump „merită atenție”, referindu-se la aspirația republicanului de a restabili relațiile cu Rusia și de a contribui la încheierea „crizei ucrainene”.

Trump a afirmat că va pune capăt războiului cu Rusia în „24 de ore”, fără a detalia modul în care intenționează să realizeze acest lucru.

Unele rapoarte și declarații din cercul restrâns al lui Trump indică faptul că acest lucru ar putea implica presiuni asupra Ucrainei pentru a ceda teritorii sau pentru a renunța la aspirațiile sale în cadrul NATO.

Citește și: Prima reacție a lui Zelenski după ce au fost dezvăluite detalii din planul de pace al lui Trump: „Pur și simplu nu înțeleg”

Editor : C.L.B.

Share.
Exit mobile version