Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii a anunţat, joi, că în ultimele săptămâni au fost făcute mai multe vizite în penitenciare deoarece aproape jumătate din petiţiile adresate Camerei Deputaţilor vizează acest sistem, informează news.ro.
„Am luat în considerare faptul că persoanele private de libertate au semnalat dificultăţi semnificative privind refuzul transferurilor către unităţi mai apropiate de domiciliu; condiţiile igienico-sanitare precare; accesul limitat la servicii medicale şi psihologice; aplicarea arbitrară a prevederilor privind permisiunile, inclusiv în cazurile care vizează menţinerea legăturilor familiale; abuzuri din partea unor cadre din instituţiile penitenciare”, a afirmat Laura Ghesarim, președinta comisiei pentru cercetarea abuzurilor din Camera Deputaților.
În urma controalelor, reprezentanţii Comisiei au constatat că Penitenciarul Mărgineni era supraaglomerat, grad de ocupare de 139%, iar din cele 417 posturi prevăzute, doar 315 sunt ocupate. De asemenea, au fost constatate lipsuri grave în zona operativă, medicală şi de consiliere psihologică. Totodată, la acel penitenciar se construieşte un nou pavilion finanţat cu fonduri norvegiene.
Nereguli au fost descoperite şi la Penitenciarul de Femei Ploieşti – Târgşorul Nou. Aici Comisia a remarcat condiţii precare, igienă deficitară, lipsa accesului la consultaţii medicale, în special ginecologice. Personalul este tânăr, bine intenţionat, dar insuficient.
La acest penitenciar a fost confirmat şi un refuz arbitrar al unei permisiuni de ieşire pentru o mamă care îndeplinea toate condiţiile legale.
„Numărul extrem de scăzut de permisiuni acordate ridică semne de întrebare asupra aplicării unitare a legii. Vom solicita Ministerului Justiţiei o analiză detaliată şi modificări legislative, acolo unde reglementările administrative contravin Legii nr. 254/2013, privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal”, a explicat Laura Gherasim.
Condiții sub „limita standardului” la penitenciarul Rahova
La penitenciarul Bucureşti-Rahova, deputații au spus că deținuții trăiesc în condiţii sunt la limita standardului: supraaglomerare, deficienţe de igienă, alimentaţie deficitară şi lipsă a personalului medical.
Comisia din cadrul Camerei Deputaţilor a găsit însă şi „lucruri pozitive”. Astfel, la Spitalul Penitenciar Bucureşti-Rahova, deşi vizita a fost neprogramată, „condiţiile întâlnite au fost surprinzător de bune”.
„Personal empatic, profesionist, saloane curate, alimente etichetate corespunzător. Este necesară modernizarea echipamentelor şi suplimentarea personalului”, conform comisiei parlamentare.
De asemenea, Comisia a constatat existenţa unor pensionări anticipate în rândul personalului operativ, în special între 35 şi 40 de ani, urmate frecvent de angajări ulterioare în alte structuri ale statului.
„Totodată, tinerii aflaţi la început de carieră sunt integraţi direct în sistem, fiind nevoiţi să se formeze la faţa locului, în condiţii de presiune ridicată. Comisia subliniază necesitatea păstrării în activitate a personalului calificat, cu experienţă, şi consideră că trebuie regândite mecanismele prin care este permisă reangajarea în structuri ale statului, după pensionare”, a mai declarat Laura Gherasim.
De asemenea, mai recomandă acces garantat la consultaţii ginecologice pentru femeile care ispăşesc condamnări şi reevaluarea situaţiei mamelor cu copii născuţi în detenţie, inclusiv posibilitatea executării pedepsei în unităţi speciale sau la domiciliu.
Editor : M.L.