Președintele Vladimir Putin este din ce în ce mai îngrijorat de problemele din economia de război a Rusiei, chiar în timp ce Donald Trump face presiuni pentru încheierea conflictului din Ucraina, au declarat pentru Reuters cinci surse care cunosc situația. Economia Rusiei, susținută de exporturile de petrol, gaze și minereuri, a înregistrat o creștere robustă în ultimii doi ani, în ciuda multiplelor sancțiuni occidentale impuse după invazia Ucrainei în 2022, subliniază agenția britanică.

Situația a devenit tensionată în ultimele luni, în Rusia, din cauza lipsei de forță de muncă și din cauza ratelelor ridicate ale dobânzilor introduse pentru a combate inflația, care a crescut abrupt în contextul cheltuielilor militare record.

Două dintre sursele Reuters, familiare cu gândirea de la Kremlin, susțin că acest lucru a contribuit la opinia unei părți a elitei ruse că o soluționare negociată a războiului cu Kievul este de dorit.

Trump, care a revenit în funcție luni, a promis să rezolve rapid conflictul din Ucraina, cel mai mare din Europa de la al Doilea Război Mondial.

În această săptămână, el a declarat că foarte probabil va impune mai multe sancțiuni, precum și tarife, asupra Rusiei, dacă Putin nu negociază, adăugând că Rusia se va confrunta cu „mari probleme”  din punct de vedere economic. Un consilier superior de la Kremlin a declarat marți că Rusia nu a primit până acum nicio propunere specifică pentru discuții.

„Rusia, desigur, este interesată din punct de vedere economic de negocierea unui sfârșit diplomatic al conflictului”, a declarat într-un interviu Oleg Viugin, fost vicepreședinte al Băncii Centrale a Rusiei, citând riscul unor distorsiuni economice în creștere, pe măsură ce Moscova își crește puternic cheltuielile militare și de apărare.

Viugin nu a fost una dintre cele cinci surse ale Reuters, care au vorbit toate sub rezerva anonimatului din cauza sensibilității situației din Rusia, ține să sublinieze agenția.

Gradul de îngrijorare al lui Putin cu privire la economie, descris de surse, este documentat pentru prima dată în materialul publicat de Reuters.

Agenția britanică a scris anterior că Putin este pregătit să discute cu Trump despre opțiunile de încetare a focului. Liderul rus a condiționat o înțelegere de faptul că trebuie să fie acceptate câștigurile teritoriale ale Rusiei în Ucraina, iar Ucraina trebuie să renunțe la oferta sa de a adera la alianța militară NATO condusă de SUA.

Kremlinul nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii cu privire la punctul de vedere al lui Putin privind economia și discuțiile despre Ucraina.

Ce face Trump

Trump „se concentrează pe încheierea acestui război brutal”, prin implicarea mai multor părți interesate, a răspuns purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, Brian Hughes, la întrebările Reuters. În ultimele săptămâni, consilierii lui Trump au revenit asupra afirmației curajoase a lui Trump că războiul vechi de trei ani ar putea fi rezolvat în 24 de ore.

Cu doar câteva zile înainte de învestirea lui Trump, administrația președintelui american Joe Biden a impus cel mai amplu pachet de sancțiuni care a vizat până acum veniturile din petrol și gaze ale Rusiei, o măsură despre care consilierul pe probleme de securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, a declarat că îi va oferi lui Trump un avantaj în orice discuție prin aplicarea de presiuni economice asupra Rusiei.

Putin a declarat că Rusia poate lupta atât timp cât este necesar și că Moscova nu va ceda niciodată în fața unei alte puteri în ceea ce privește interesele naționale cheie.

Economia Rusiei, în valoare de 2,2 trilioane de dolari, a demonstrat până de curând o rezistență remarcabilă în timpul războiului, iar Putin a lăudat oficialii economici de top și mediul de afaceri pentru că au ocolit cele mai stricte sancțiuni occidentale impuse vreodată unei economii majore.

După contracția din 2022, PIB-ul Rusiei a crescut mai rapid decât cel al Uniunii Europene și al Statelor Unite în 2023 și 2024. Cu toate acestea, în acest an, banca centrală și Fondul Monetar Internațional prevăd o creștere de sub 1,5%, deși guvernul de la Moscova preconizează o perspectivă ușor mai optimistă.

Inflația s-a apropiat de două cifre, în ciuda faptului că banca centrală a majorat rata dobânzii de referință la 21% în octombrie.

„Există unele probleme aici, și anume inflația, o anumită supraîncălzire a economiei”, a declarat Putin în cadrul unei conferințe de presă anuale din 19 decembrie. „Guvernul și banca centrală au deja sarcina de a reduce ritmul”, a spus el.

„Obiective de război îndeplinite”

Anul trecut, Rusia a realizat cele mai semnificative câștiguri teritoriale de la începutul războiului și controlează acum aproape o cincime din Ucraina.

Putin consideră că principalele obiective de război au fost deja îndeplinite, inclusiv controlul terenului care leagă Rusia continentală de Crimeea și slăbirea armatei ucrainene, a declarat una dintre sursele familiare cu gândirea de la Kremlin.

Președintele rus recunoaște, de asemenea, presiunea pe care războiul o exercită asupra economiei, a declarat sursa, citând „probleme foarte mari”, cum ar fi impactul ratei ridicate a dobânzii asupra întreprinderilor și industriei non-militare.

Rusia a majorat cheltuielile pentru apărare la un nivel post-sovietic maxim de 6,3% din PIB în acest an, reprezentând o treime din cheltuielile bugetare. Cheltuielile au fost inflaționiste. Împreună cu lipsa forței de muncă din timpul războiului, acestea au dus la creșterea salariilor.

În plus, guvernul a căutat venituri fiscale mai mari pentru a reduce deficitul.

Viugin, fostul viceguvernator, a declarat că ratele ridicate susținute ar pune presiune pe bilanțurile întreprinderilor și ale băncilor.

Producătorul rus de cărbune și oțel Mechel , deținut de omul de afaceri Igor Zyuzin și familia sa, a declarat marți că și-a restructurat datoria, sub presiunea prețurilor scăzute la cărbune și a ratelor ridicate ale dobânzilor.

Îngrijorarea lui Putin

Frustrarea lui Putin a fost evidentă la o întâlnire de la Kremlin cu liderii de afaceri în seara zilei de 16 decembrie, unde acesta i-a certat pe oficialii economici de top, potrivit a două dintre surse, care au cunoștință de discuțiile despre economie de la Kremlin și din guvern.

Una dintre surse, care a fost informată după întâlnire, a aflat că Putin a fost vizibil nemulțumit după ce a auzit că investițiile private au fost reduse din cauza costului creditelor.

Kremlinul a dat publicității comentariile introductive ale lui Putin în care acesta laudă mediul de afaceri, dar nu a identificat niciunul dintre participanții din mediul de afaceri la reuniunea cu ușile închise. Reuters a confirmat cu o sursă că guvernatoarea Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, nu a fost prezentă.

Miercuri, Putin a declarat în comentariile televizate adresate miniștrilor că a discutat recent cu liderii de afaceri despre riscurile unei scăderi a activității de creditare pentru creșterea pe termen lung, într-o referire aparentă la reuniunea din decembrie.

Unii dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Rusia, inclusiv directorul general al Rosneft, Igor Sechin, directorul general al Rostec, Serghei Chemezov, magnatul aluminiului Oleg Deripaska și Alexei Mordashov, cel mai mare acționar al producătorului de oțel Severstal, au criticat public ratele ridicate ale dobânzii.

Nabiullina s-a confruntat cu presiuni pentru a nu majora în continuare ratele din partea a doi dintre cei mai puternici bancheri din Rusia – fostul său șef, directorul general al Sberbank, German Gref, și directorul general al VTB, Andrei Kostin – care s-au temut că Rusia se îndreaptă spre stagflație, a declarat o sursă la curent cu discuțiile despre economie. Stagflația este definită drept situația economică în care rata inflației este mare, creșterea economică este nulă, iar rata șomajului este crescută.

În comentariile sale din 19 decembrie, Putin a făcut apel la o „decizie echilibrată privind ratele”. A doua zi, la ultima sa reuniune de politică monetară a anului, banca centrală a menținut rata la 21%, în ciuda așteptărilor pieței că va crește cu 200 de puncte de bază.

Într-un discurs susținut după decizie, Nabiullina a negat că ar fi cedat presiunilor. Ea a declarat că criticile la adresa politicii băncii centrale au crescut atunci când ratele au fost ridicate.

Rolul jucat de Nabiullina

Elvira Nabiullina, un fost consilier economic al lui Putin, care a fost și ministru al economiei, este una dintre cele mai puternice femei din Rusia: este guvernatoarea băncii centrale din iunie 2013 și trei dintre surse au declarat că Putin are încredere în ea.

La doar câteva săptămâni după trimiterea trupelor în Ucraina în 2022, Putin i-a propus Elvirei Nabiullina un al treilea mandat de șef al băncii centrale. Mandatul ei se încheie în 2027.

Susținătorii ei spun că criticii nu văd cauza principală a inflației – cheltuielile mari pentru război – și spun că, fără ea, stabilitatea economică ar fi fost amenințată.

Unii parlamentari au cerut înlocuirea ei, un rezultat puțin probabil, potrivit celor două surse.

„Într-o astfel de situație, nimeni nu va schimba guvernatorul băncii centrale”, a declarat una dintre surse, care este familiarizată cu discuțiile despre economie. „Autoritatea lui Nabiullina este incontestabilă, președintele are încredere în ea”.

Editor : B.E.

Share.
Exit mobile version