Ucraina a declarat miercuri că este pe punctul de a semna un acord cu Statele Unite pe tema mineralelor, în mod iminent, după luni de negocieri uneori tensionate, dar o sursă familiarizată cu această chestiune a declarat că a apărut o piedică de ultim moment. Şi Financial Times a relatat că semnarea acordului-cadru privind utilizarea resurselor subsolului dintre Ucraina şi SUA este în pericol de a fi anulată în ultimul moment, deşi o delegaţie ucraineană era în drum spre Washington.
Prim-ministrul Ucrainei a anunţat că prim-viceprim-ministrul Iulia Svîrîdenko este în drum spre Statele Unite pentru a semna acordul, care este esenţial pentru eforturile Kievului de a repara legăturile cu Donald Trump şi Casa Albă, în timp ce preşedintele american încearcă să asigure o soluţie de pace în războiul Rusiei din Ucraina.
Două surse au declarat pentru Reuters că semnarea ar putea avea loc mai târziu miercuri. Dar o sursă a declarat că SUA face presiuni asupra Ucrainei să semneze două documente suplimentare, precum şi acordul principal privind minereurile, în timp ce Kievul simte că nu este încă pregătit pentru aceasta. „Cine ştie – poate că astăzi vor lua (aceste) două documente şi le vor finaliza şi pe acestea”, a declarat sursa.
Un proiect al acordului privind principalele minerale, consultat de Reuters, arată că Ucraina a obţinut eliminarea oricărei cerinţe de a rambursa SUA pentru asistenţa militară acordată în trecut, lucru la care Ucraina se opusese cu fermitate.
Oficialii ucraineni speră că semnarea acordului promovat de Trump va contribui la întărirea sprijinului american – mai slab pentru Kiev de când a venit Donald Trump la putere – în războiul care durează de peste trei ani.
CE PREVEDE PROIECTUL DE ACORD
Proiectul de acord oferă Statelor Unite acces preferenţial la noi acorduri privind resursele naturale ucrainene, dar nu oferă automat Washingtonului o parte din bogăţiile minerale ale Ucrainei sau din infrastructura sa de gaze, se arată în proiectul văzut de Reuters.
„Într-adevăr, este un acord strategic, este un acord internaţional cu adevărat egal, bun, privind investiţiile comune în dezvoltarea şi redresarea Ucrainei”, a declarat prim-ministrul Denîs Şmîhal.
Proiectul prevede crearea unui fond comun SUA-Ucraina pentru reconstrucţie, care va primi 50% din profiturile şi redevenţele care revin statului ucrainean din noile permise de exploatare a resurselor naturale din Ucraina.
Proiectul nu precizează cum vor fi cheltuite veniturile fondului comun, cine beneficiază de acestea sau cine controlează deciziile privind cheltuielile.
Şmîhal a declarat în cadrul unor comentarii televizate că, odată ce acordul principal va fi semnat, cele două părţi vor conveni asupra altor două documente tehnice suplimentare care vor sublinia aspecte precum modul în care sunt acumulate fondurile. El a spus că Ucraina va păstra controlul asupra tuturor resurselor sale în cadrul acordului, în timp ce fondul va investi în dezvoltarea Ucrainei pentru o perioadă de 10 ani.
„Ucraina va aduce o contribuţie doar din noile licenţe, din noile redevenţe pe resursele minerale. Aceasta va fi contribuţia noastră, din care 50% va fi dată acestui fond”, a spus el.
Statele Unite ar putea utiliza viitoarea asistenţă militară acordată Ucrainei drept contribuţie la fond, a mai declarat Şmîhal, fără ca acordul să reflecte vreun ajutor militar anterior acordat ţării.
Cele două părţi au semnat un memorandum, publicat la 18 aprilie, ca un prim pas spre încheierea unui acord privind dezvoltarea resurselor minerale în Ucraina. În memorandum, acestea au afirmat că urmăresc să finalizeze discuţiile până la 26 aprilie şi să semneze acordul cât mai curând posibil.
Trump şi oficiali din administraţia sa au ameninţat luna aceasta că vor renunţa la eforturile de a negocia un acord de pace dacă nu vor exista semne clare de progres în curând.
Ucraina s-a bazat pe ajutorul militar din partea SUA, de la apărare aeriană la rachete cu rază lungă de acţiune, pentru a respinge atacul Rusiei de la invazia la scară largă a Moscovei în februarie 2022.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în luna februarie a acestui an că ajutorul american reprezintă aproximativ 30% din armele şi echipamentele utilizate pentru apărarea ţării.
La 28 aprilie, Şmîhal a declarat că Kievul a obţinut ca ajutorul american acordat Kievului în trecut să nu fie luat în considerare ca parte a unui acord privind mineralele.
Aflat în vizită în SUA săptămâna trecută, Şmîhal s-a întâlnit cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, şi a anunţat „progrese bune” în privinţa acordului.
Şmîhal a mai spus că Kievul a definit clar liniile roşii privind conformitatea acordului cu obligaţiile europene ale Ucrainei şi cu legislaţia ucraineană.
DIFICULTĂŢI DE ULTIM MOMENT
Potrivit Financial Times, care citează trei surse, în timp ce avionul în care se afla prim-viceprim-ministrul Ucrainei, Iulia Svîrîdenko, se îndrepta spre SUA, reprezentanţi ai secretarului Trezoreriei SUA i-au spus acesteia că trebuie „să fie pregătită să semneze toate acordurile sau să se întoarcă acasă”.
Americanii doresc ca ucrainenii să semneze miercuri atât acordul-cadru, cât şi un acord detaliat privind fondul de investiţii, care ar completa acordul privind mineralele, au declarat doi oficiali ucraineni pentru FT.
O persoană familiarizată cu gândirea SUA a declarat miercuri că negocierile nu s-au încheiat deoarece Ucraina a încercat să revizuiască termenii conveniţi la sfârşitul săptămânii. Persoana respectivă a declarat că înalţii oficiali americani erau îngrijoraţi de faptul că acest lucru ar reduce transparenţa şi responsabilitatea, dar acordul ar putea fi totuşi semnat încă de miercuri, dacă Ucraina revine la termenii iniţiali.
„Statele Unite sunt hotărâte să încheie rapid acest acord vital şi să asigure o pace durabilă în Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al Trezoreriei SUA.
Ucrainenii au declarat că versiunea SUA este inexactă şi că nu pot semna ambele documente miercuri, deoarece acordul privind fondul trebuie să fie ratificat de parlamentul ţării înainte de a putea fi semnat.
Un oficial ucrainean implicat în discuţii şi-a exprimat frustrarea faţă de SUA, spunând că se teme că „ei nu vor fi mulţumiţi cu nimic”.
„Suntem pregătiţi să semnăm astăzi acordul-cadru”, a declarat oficialul, dar a adăugat că şansele erau puţin mai mari de „50-50”.
Deşi acordul-cadru nu oferă în mod explicit garanţii de securitate americane pentru Ucraina, oficialul a numit acordul drept „o expresie a unei alinieri strategice mai largi, pe termen lung şi o demonstraţie concretă a sprijinului Statelor Unite ale Americii pentru securitatea, prosperitatea, reconstrucţia şi integrarea Ucrainei în cadrele economice globale”.
„Credem că echipele au făcut o treabă bună, iar acordul este mult mai bun pentru ambele ţări”, a declarat unul dintre oficialii ucraineni familiarizaţi cu această chestiune.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.