Din laborator: cercetătorii francezi fac noi descoperiri despre mâncatul pe fond emoțional

Echipa coordonată de către Giuseppe Gangarossa, Lector Universitar în Fiziologie și Neurologie în cadrul Universității din Paris, a descoperit un nou mecanism care controlează aportul alimentar aflat în afara creierului.

În urma cercetărilor, am concluzionat că intestinul și creierul sunt legate prin nervul vag, unul dintre cei mai extinși nervi periferici, care percepe schimbările produse în viscere și le transmite creierului.”

Cercetătorii au observat că atunci când șoarecii mâncau compulsiv, exista o creștere semnificativă în moleculele denumite endocanabinoizi în stomac și în intestin. Se știe că sistemul endocanabinoid joacă un rol în reglarea unei game de funcții și procese, printre care somnul, starea de spirit, pofta de mâncare.

Când am blocat receptorul canabinoid de tip 1 (CB1) ai acestor endocanabinoizi, tendința șoarecilor de a mânca în exces a dispărut complet,” a menționat Gangarossa.

Rolul esențial al receptorului CB1 din creier este să controleze eliberarea de neurotransmițători, precum serotonina, dopamina, și glutamatul.

Știm că dacă blocăm acest receptor din creier, vom avea parte de consecințe negative cum ar fi psihoza și depresia.”

A mai menționat că prin controlul nervului vag li se va permite cercetătorilor să investigheze și afecțiuni care nu sunt asociate doar cu mâncatul, ci și cu dependența și alte tulburări compulsive. Nervul vag este cel care controlează funcțiile organelor interne, precum digestia, ritmul cardiac și respirator.

Potrivit lui Gangarossa, chiar dacă rezultate obținute pe șoareci sunt îmbucurătoare, mai multe studii trebuie făcute înainte de a încerca aceeași tehnică și pe oameni.

 

 

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a RFI.

Cele mai recente știri
Știri similare