Cine trebuia să fie în rolul lui Mihai Viteazul în locul lui Amza Pelea, în celebrul film cu acelaşi nume. Scandalul care s-a iscat

0
64

Mulți dintre românii care au urmărit faimosul film Mihai Viteazul nici nu știu că acesta a început cu un alt actor în rolul principal. Află în rândurile de mai jos cine trebuia să joace, de fapt, în locul lui Amza Pelea. Ce scandal a luat naștere pe baza influențelor politice.

Influențe politice în pelicula Mihai Viteazul

Este cel mai cunoscut film istoric produs vreodată de Studioul Cinematografic Bucureşti. Personajul principal, Mihai Viteazul, a fost jucat de actorul de renume Amza Pelea. Deși se bucură de multă popularitate, puțini români știu că producția a început cu un alt artist în rolul domnitorului.

Povestea filmului Mihai Viteazul a început în anul 1966, când titlul său a fost anunțat în planurile Studioului Cinematografic București. Liderii cinematografiei au decis ca acest proiect să fie realizat de către scenaristul Titus Popovici și regizorul Sergiu Nicolaescu.

Regizorul Sergiu Nicolaescu a susținut că pelicula trebuia realizată în coproducție cu Columbia Pictures, americanii punând la dispoziție un buget de 4 milioane de dolari în acest sens, dar și o distribuție care i-ar fi inclus pe Orson Welles, Laurence Harvey, Elisabeth Taylor, Richard Burton și Charlton Heston.

Planul s-a năruit însă în momentul în care au început să se facă presiuni politice. Nicolae Ceaușescu a hotărât la vremea respectivă că distribuția filmului trebuie să includă doar actori români. Suma finală a producției a fost de 33 milioane de lei, un record în industria cinematografică românească.

Cine trebuia să joace rolul domnitorului, de fapt

Probele actorilor au început în anul 1968, când una dintre dileme era identificarea unui actor care să joace foarte bine rolul domnitorului Mihai Viteazul. Mulți români nu știu, însă cel care l-a interpretat pe acesta în rol principal, la început, a fost chiar regizorul Sergiu Nicolaescu.

Regizorul Sergiu Nicolaescu trebuia să joace, în mod normal, rolul lui Mihai Viteazul în locul actorului Amza Pelea. Doar că, la ordinele soției lui Nicolae Ceaușescu, planurile s-au schimbat, după cum a dezvăluit cascadorul Paul Fister, unul dintre colaboratorii regizorului:

„Îmi amintesc că s-a filmat în ritm alert până în preajma Sărbătorilor, iar după ce s-au terminat cadrele de iarnă, l-au chemat pe Sergiu la «Înalta Poartă», ca să zic aşa. «Nu-ţi stă bine în rolul ăsta», i-a spus Ceauşeasca. Ei nu i-a plăcut.

Au urmat alte probe cu actori, s-a reluat tot procesul de căutare, până s-a ajuns la Amza. Sergiu a preluat personajul Selim şi chiar i-a ieşit un rol excelent. A suferit însă mult pentru că a fost debarcat din corabia pe care o cucerise precum un pirat!”.

Sergiu Nicolaescu a căzut mereu în picioare, astfel încât chiar dacă a pierdut rolul, nu s-a cârcotit și nici nu s-a dușmănit, după cum a mărturisit Fister. A refăcut filmările și a scos pe piață celebrul film Mihai Viteazul, câteva secvențe cu el în rolul principal putând fi identificate și în varianta finală.

BOMBĂ! Halep primit decizia tristă în cazul de dopaj! Românca a făcut anunțul!

Iubita lui Vlad Pascu, ucigașul drogat de la 2 Mai, fost lovită de o mașină! Rebecca Lăzărescu, diagnosticată cu tulburări psihice

Ingredientul care nu are ce căuta în borcanele cu murături. Le distruge tot gustul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.