Horoscopul lui Dom’ Profesor – 6 septembrie 2023. RAND: Școala de patru zile pe săptămână  

0
41

Prea multă presiune, prea multe pe umerii şi sufletul tău!  Dar, pragmatismul tău poate fi folos astăzi, viziunea ta realistă poate aduce succes. O zi obositoare, dar care trece repede.

6 septembrie

Pe 6 septembrie s-au născut Jane Addams, marchizul de Lafayette, Roger Waters,  Mihail Kogălniceanu, Nicolae Filimon, Valentin Tănase.

În calendarul creştin-ortodox, pe 6 septembrie, este Pomenirea minunii Sf. Arhanghel Mihai în Colose. Sf. Eudoxie şi Macarie. Post, doar este miercuri.

Folcloric, în „Kalendar” este „Ciuda lui Arhanghel”, sărbătoare populară ţinută mai ales de femei. Dacă femeia n-o ţine, bărbatul umblă înciudat tot anul. Nu se coase, nu se spală. Zi foarte periculoasă: „Nu te teme de Mine, dar teme-te de Ciuda Mea!” (Niculiţă-Voronca). Fiecare trebuie să se ferească de sfadă şi ceartă, pentru a nu fi mânios tot anul. (Pamfile, Sărbătorile la români, 1997, pagina 171).

Pentru un oraș de abia 13.000 de locuitori, Atena, Texas, nu se sfiește, însă, să se pună pe hartă. Se autointitulează capitala mondială a mazării cu ochi negri. Se susține că hamburgerul s-a născut într-o mică cafenea din piața tribunalului său. Și districtul său școlar se autoproclamă cu mândrie „Casa săptămânii de instruire de 4 zile”.

Acesta din urmă rezonează în America rurală. În ultimii ani, sute de districte școlare mici precum Atena au tăiat o zi pe săptămână din calendarele lor școlare. Profesorilor le place. Părinții tind să iubească și programul mai scurt. Cu toate acestea, parlamentarii din mai multe state au început să se întrebe dacă este într-adevăr în interesul elevilor.

Cercetătorii de la RAND au oferit una dintre cele mai cuprinzătoare analize asupra costurilor și beneficiilor unei săptămâni școlare de patru zile . Ei au revizuit scorurile testelor, au chestionat familiile și au călătorit prin trei state intervievând studenți, părinți, profesori și directori. Ei au descoperit că o săptămână școlară mai scurtă poate ajuta districtele mici precum Atena să concureze pentru profesori mai buni și să reducă unele costuri. Dar vine și cu mici întârzieri în performanța elevilor.

Forța motrice, pentru noi, a fost să găsim o modalitate de a ne face unici, astfel încât să putem oferi un anumit beneficiu profesorilor pe care ei ar putea să nu le aibă în altă parte”, a spus Janie Sims, superintendentul la Atena, care a fost prima care a susținut că Districtul K-12 din Texas va trece la o săptămână de patru zile. „Este frumos aici. Speranța noastră era că, dacă am putea atrage niște profesori de înaltă calitate, ei vor rămâne cu noi odată ce vor ajunge aici.”

„În acest moment”, a adăugat ea, „s-ar putea să avem o revoltă dacă am decide să ne îndepărtăm de ea. Toată lumea îi place programul școlar de patru zile.”

O săptămână de școală de patru zile este exact ceea ce sună a fi. De obicei, elevii își încep zilele de școală puțin mai devreme și termină cursurile puțin mai târziu, dar, în schimb, primesc un weekend de trei zile în fiecare săptămână. În zonele rurale, în special, copiii folosesc adesea acea zi liberă suplimentară pentru treburi, joacă, sau muncă sau timp în familie. Programul mai scurt permite, de asemenea, studenților sportivi din districtele îndepărtate să călătorească o zi la jocuri fără să piardă ora de la curs.

Ideea a luat amploare în ultimii ani. Districtele mici l-au folosit pentru a reduce costurile după Marea Recesiune. Chiar și mai mulți s-au orientat către acesta în era COVID plină de stres ca o modalitate de a atrage și reține profesorii. După o estimare, doar aproximativ 250 de școli funcționau pe un program de patru zile în 1999. Până în 2019, numărul era de peste 1.600.

Cu toate acestea, cercetările privind avantajele și dezavantajele unei săptămâni de școală de patru zile nu ținuseră pasul. Unele studii mici au arătat scăderi ale performanțelor elevilor. Alții au prezentat mici îmbunătățiri. Pentru a oferi îndrumări liderilor de stat și școli, Fundația Robert Wood Johnson a cerut RAND să investigheze ce înseamnă exact o săptămână de patru zile pentru elevi, profesori și școli.

Cercetătorii au intervievat aproape 500 de studenți, părinți, profesori și directori din Idaho, New Mexico și Oklahoma. Ei au chestionat, de asemenea, peste 1.300 de părinți și 6.500 de elevi de gimnaziu și liceu. Poate că nu este surprinzător, 85% dintre elevii din școlile de patru zile au spus că le-a plăcut săptămâna mai scurtă „foarte mult”. Și 89 la sută dintre părinții de școală elementară din districtele cu patru zile au spus, de asemenea, că sunt în mare parte sau foarte mulțumiți de programul mai scurt.

De asemenea, profesorii au susținut în mare parte ideea, deși majoritatea a descris-o ca fiind puțin mai mult decât un avantaj. În focus în grupuri și interviuri, unii au spus că sunt dispuși să conducă distanțe lungi doar pentru a preda la o școală de patru zile. Alții au spus că se vor pensiona dacă districtul lor revine la un program de cinci zile.

Cercetătorii au descoperit că participarea elevilor s-ar putea să se fi îmbunătățit ușor la școlile de patru zile, dar diferența nu a fost semnificativă din punct de vedere statistic. Ei au descoperit că elevii mai tineri au raportat că dorm mai mult, dar nu elevii din liceu sau gimnaziu. Școlile au reușit să reducă unele costuri nefuncționând vineri (sau, mai rar, luni), dar economiile s-au ridicat la doar câteva puncte procentuale din bugetul anual.

O mulțime dintre beneficiile de care districtele cred că se vor bucura, nu le-am putut găsi cu adevărat în dovezile cantitative”, a spus Christopher Doss,  cercetător de politici la RAND și fost profesor de liceu, care a ajutat la conducerea studiului. „Elevii petrec cu siguranță mai mult timp cu familiile lor, cu siguranță au mai mult timp pentru hobby-uri și… joacă. Este doar unul dintre acele lucruri în care comunitățile trebuie să ia o decizie cu privire la compromisurile cu care se simt confortabil.”

Acest articol vine oarecum în continuarea eseului ”Necesitatea jocului” oferind o soluție. Una dintre multele soluții care așteaptă să fie folosite. Școla, peste tot și în orice epocă este în continuă schimbare. Este domeniul vieții umane cel mai fluid și cel mai sensibil. Se încearcă pregătirea corectă a copiilor pentru viață, pentru viitor. Pe timpul meu s-a trecut de la 10 la 11, apoi la 12 clase. Apoi s-a demixtat, ca apoi să se mixeze la loc. Au apărut clasele speciale la liceele teoretice cu renume. Nu mai vorbesc de programele de învățământ care se schimbau mereu.

Doar de aceea, mâine este, ca să mă țin de cuvânt, o altă zi!

HOROSCOP    6 septembrie 2023

BERBEC   Refuzați rutina și trăirea în această atmosferă a fost peste puterile tale în ultimele zile. Vești bune pentru tine, situația începe să se miște și vei putea sări în ea din mers, să evaluezi cu atenție distanța înainte de a începe și apoi să sari, așa cum fac pisicile! Ești peste tot deodată, așa că ești cel mai bine informat din echipă și șeful tău apreciază, oricum nu exagera, te-am putea acuza de indiscreție. Nu promite nimănui, nimic! O zi perfectă ca să faci planuri de viitor şi să iei deciziile necesare.

 TAUR  Reluați rapid cârma, sau ați putea avea surprize neplăcute, v-ați neglijat puțin responsabilitățile zilele astea și acum toate retururile vin în același timp. Pune puțină metodă și totul va reveni la normal. Ești uimit de îndrăzneala unuia dintre prietenii tăi și ceva te alertează. Nu vă înșelați cu privire la intențiile lui, pur și simplu încearcă să vă atragă atenția. Pe de altă parte, îți pui întrebări: ai fi găsit pe cineva mai priceput decât tine?

GEMENI   Ești atât de bun la vorbit încât ai putea convinge zidurile. Ai grijă totuși: prea multă comunicare omoară comunicarea și riști să rămâi singurul tău interlocutor, ar fi o mizerie. Ți-ai găsit sufletul pereche, îi spui oricui vrea să audă și e adevărat că dragostea ți se potrivește bine. Loialitate, eternitate, ai doar aceste cuvinte în gură, juri că e pentru totdeauna? De ce, nu !

RAC   Trebuie neapărat să folosești corect înțelesul evenimentelor din ultimul timp! Aspecte favorabile par că te avantajează, mai ales în planul mental, şi, prin urmare logică, pe plan social. Zodia guvernată de Lună are astăzi o zi bună pentru promovarea cu succes a intereselor personale. Noi idei par să se contureze. Totuşi, prietenii te ajută, familia te sprijină, totul pare bun şi avantajat de stele. Dacă nu vrei să ieşi în oraş, poţi folosi prilejul ca să petreci o seară foarte plăcută în familie, la o cină veselă şi sănătoasă, cu proiecte pentru toamnă.

LEU     Chiar și copiii tăi te găsesc adolescent și asta te cufundă în reflecții sumbre. Ai crezut că arăți atât de serios și deodată te îndoiești. Apreciază complimentul, în adâncul sufletului nu vrei cu adevărat să crești, nu-i așa? Toate afacerile sunt favorizate și astăzi puteți avea o propunere reală pentru un parteneriat pe termen lung. Veți avea toate șansele să vă demonstrați abilitățile de negociere într-o clipă.

FECIOARĂ     Ești perfect în largul tău atunci când abordezi un nou proiect, sau un nou mediu. Te afli imediat pe un teren familiar și îți găsești orientarea fără dificultate, schimbarea te motivează atunci când ceilalți consideră că aceasta provoacă anxietate. Adaptabilitatea ta este uimitoare. Simțul umorului te va proteja de capcane, poți avea suficient tact pentru a salva un proiect prost început și asta îți va permite să recuperezi o situație care ar fi putut fi delicată pentru echipa ta, așa că totul este în regulă.

BALANŢĂ   Ești plin de creativitate și inventivitate și, de asemenea, ai un mare simț al prieteniei pe care toată lumea îl apreciază. Asta nu te impiedica sa desparti relatiile private de cele de afaceri, fiecare lucru la locul lui, ti se potriveste. Nu amesteci plăcutul cu utilul, ceea ce este foarte bine. Astăzi eziți să faci o alegere și, deoarece preferați să controlați situația, acest lucru vă pune unele mici probleme. Nu ezita să-ți urmezi instinctele, având încredere în intuiția ta, poți avea o analiză bună a situației.

SCORPION   Vi se pot oferi responsabilități ca recunoaștere a anilor de serviciu bun și loial. Este adevărat că investiția ta merită răsplată și că acum ești gata să faci pasul. Fă-ți timp să te gândești bine la lucrurile importante și să-ți acoperi spatele. Poate că ai alte preocupări decât cei din jurul tău. Te simți singur și neînțeles. Încearcă să găsești interese și pasiuni comune, să-ți faci aliați și prieteni. Nu este greu, zâmbește!

SĂGETĂTOR   Evitați călătoriile inutile astăzi, ați putea fi întârziat de ambuteiaje și timpul domniei tale este limitat. Folosește mijloace tehnice prin reglementarea schimburilor prin mobil, sau Skype, vei fi astfel eliberat de ore prețioase. Te reîntâlnești cu vechii prieteni și plănuiești o seară împreună. Ești atât de entuziasmat încât te gândești la asta toată ziua. Reluați povestea de unde a rămas acum câțiva ani și simțiți că nu v-ați părăsit niciodată.

CAPRICORN   Dacă nu faci cu adevărat lucrurile care te pasionează, probabil că vei deveni iritabil. Echilibrul tău depinde de spațiul tău de exprimare: cu cât ai mai mult, cu atât te simți mai confortabil, gândește-te înainte de a alege o cale, sau alta. Dacă lucrezi în educație sau cu un public, poți avea acum ocazia să aplici o pedagogie originală, interlocutorii tăi vor fi pasionați de intervenția ta și vei reuși să-ți captezi publicul. Simți că aparții.

VĂRSĂTOR   Nu este cea mai bună zi pentru o întâlnire, ești influențat de o Lună schimbătoare, instabilă și nerăbdătoare. Cauți prieteni în schimb: aceștia vor fi mai flexibili și mai înțelegători în fața mofturilor, sau a capriciilor tale… Nu te simți frustrat pentru că nu poți face totul deodată sau nu poți fi peste tot deodată, abilitatea ta de a trece de la un lucru la altul este impresionantă, dar cel mai profund regret al tău este că nu ai darul omniprezentei, totuși…

PEŞTI    Prea multă presiune, prea multe pe umerii şi sufletul tău!  Dar, pragmatismul tău poate fi folos astăzi, viziunea ta realistă poate aduce succes. O zi obositoare, dar care trece repede. Profesional dar şi personal treburile par să meargă ceva mai bine. Personalitatea ta te împinge către o anumită artă de a trăi și îți place să-ți faci timp să mănânci bine, sau să dobândești lucruri frumoase. Ai o mare certitudine a gustului tău și, atunci când îți împărtășești pasiunile cu cei din jur, e o încântare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.