Curtea Constituțională a României a publicat, miercuri, cererea lui George Simion de anulare a alegerilor prezidențiale, precizând că aceasta va fi dezbătută joi. Printre motivele invocate de șeful AUR se numără „dezinformarea electoratului” și „denigrarea” sa, dar și „intervențiile străine în desfăşurarea procesului electoral”. Simion face inclusiv o comparație între Nicușor Dan și Călin Georgescu.

Principalele motive prezentate de George Simion în cererea de anulare a alegerilor:

„Operațiune de dezinformare a electoratului și de denigrare a mea”

Simion acuză o campanie de dezinformare la adresa sa.

„În perioada cuprinsă între ziua votului din turul întâi şi data începerii campaniei electorale pentru turul al doilea, a început o operațiune de dezinformare a electoratului şi de denigrare a mea, care a continuat şi după data începerii campaniei electorale (9 mai 2025) şi care s-a desfăşurat inclusiv în data de 18 mai 2025, ziua alegerilor. În această perioadă, a fost desfăşurat un atac informațional extrem de grav, în cadrul căruia au fost invocate scenarii false, lipsite de dovezi şi utilizate în scopul instigării la ură a populaţiei împotriva mea, cu scopul de a insufla frică în electorat.

Aceste scenarii au făcut referire la o eventuală apropiere a partidului Alianța pentru Unirea Românilor (în continuare, Partidul sau AUR) şi a mea de Rusia, la faptul că aş avea presupuse viziuni pro-ruse, pro-legionare ori pro-fasciste, la faptul că eu şi AUR am dori scoaterea României din UE şi din NATO (aspecte combătute în mod repetat în toate declarațiile publice ale mele şi ale Partidului), la faptul că alegerea mea în calitate de Preşedinte al României este susținută de serviciile de informații româneşti, respectiv că eventuala mea alegere ar fi de natură să distrugă democrația din România.

Toate elementele de propagandă menționate mai sus au fost folosite în mod sistematic, repetat şi agresiv atât de echipa de campanie a lui Nicuşor-Daniel Dan şi de partidele care i-au susținut candidatura, cât şi de persoane fizice ori juridice care au realizat campanie directă sau indirectă pentru acest candidat.

De asemenea, această alegație a pericolului asupra democrației reprezentat de alegerea mea în calitate de Preşedinte al României a fost utilizată chiar de instituții ale Statului Român, în acest sens, cu titlu de exemplu, Universitatea din Bucureşti exprimând mesaje de natură să susțină denigrările amintite şi să îndemne la vot pentru candidatul Nicuşor Dan, chiar în ziua votului. Astfel, au fost utilizate şi falsificate, într-un mod iresponsabil, noțiuni şi elemente de natură istorică (e.g., Mineriada din iunie 1990) în scopul dezinformării şi denigrării mele şi a inducerii unei stări de frică generalizată în mentalul populației României.

Astfel, propagarea agresivă către populația României a unor teorii cvasi-conspiraționiste ce susțineau revenirea la putere a unor mişcări extremiste, distrugerea democrației din România ori ieşirea României din UE, reprezintă acuze de o gravitate extraordinară ce au fost inoculate alegătorilor si care au condus la inducerea lor în eroare cu privire la persoana mea, prin insuflarea unei stări de frică în rândul cetăţenilor”, se arată în cererea lui Simion.

„În ceea ce priveşte presupusa apropiere față de Rusia „simpatiile” pro-legionare sau profasciste, vă învederez că această afirmaţia a fost făcută în mod repetat încă din anul 2020, momentul la care AUR a intrat în Parlamentul României.

Nerespectarea legislației în vigoare privind materialele de propagandă electorală, au fost mobilizaţi formatori de opinie (influenceri) importanți în susținerea candidaturii lui Nicuşor-Daniel Dan”, mai susține liderul AUR.

Citește și: EXCLUSIV Ce șanse sunt ca CCR să anuleze iar alegerile, după contestația lui George Simion. Precizările fostului judecător Augustin Zegrean

„Intervenții străine în desfăşurarea procesului electoral din România”

George Simion susține că nu mai puțin de patru țări s-au implicat în alegerile prezidențiale din România. 

„Au existat intervenții străine în desfăşurarea procesului electoral din România, care au avut, pe de o parte, scopul de a realiza acte de fraudă electorală şi de înlesnire a acestei fraude, iar, pe de altă parte, au fost de natură informațională şi au contribuit la propagarea dezinformării şi denigrării mele prin promovarea artificială a scenariilor false amintite mai sus.

În privința intervenției franceze, în timp ce reclama subminarea rezilienței şi supunerea la manipulare din partea ,interferenței internaționale străine”, Emmanuel Macron şi-a arătat, în mod indirect, susținerea față de Nicuşor-Daniel Dan, punctând că alegerile din 18 mai 2025 sunt extrem de importante pentru bunul parcurs european al României.

În privinţa intervenției poloneze, Donald Tusk a afirmat public faptul că ,„Atunci mie mi s-a părut imposibil, dar el a reuşit. Şi voi veți reuşi! Am primit apoi de la regretatul Duckadam mănuşile lui de portar. Mi-a spus atunci:,,apără Europa, apără România şi libertatea noastră, aşa cum şi eu am apărat poarta în Sevilla. Sunt convins că aceste mănuşi trebuie să le primească astăzi liderii noştri – Nicuşor Dan şi Rafał Trzaskowski. Trăiască România! Trăiască Polonia! Trăiască Europa Unită!

Referitor la intervenția moldovenească, preşedinta Republicii Moldova şi-a arătat public susținerea față de contracandidatul meu, Nicuşor-Daniel Dan, afirmând, cu privire la acesta, că „Succes, Nicuşor Dan! Îți admir decența, rezistența, respectul pentru adevăr. Nu e uşor în vremuri populiste!”, făcând o paralelă cu situația țării pe care o conduce, despre care a precizat că ,,Mai multe sondaje arătau că oponentul meu, un personaj controlat de Kremlin, va câştiga alegerile. Nimeni nu credea că vom reuşi să ridicăm un val pentru o Moldovă onestă şi liberă. Dar am reuşiť”, aluzia fiind că eu sunt un candidat pro-rus.

În privința intervenției spaniole, liderul opoziţiei spaniole şi preşedintele Partidului Popular din Spania (PP), Alberto Núñez Feijóo, a transmis un mesaj de susținere pentru Nicuşor-Daniel Dan, în care le-a comunicat românilor care trăiesc în Spania următoarele: „Tuturor românilor care trăiți în Spania, care vă iubiți ţara, vă dorim să aveți un viitor de succes. Și de aceea vă spun, nu aveți încredere în populism, nu aveți încredere în cei care au soluții pentru orice, fară să fi rezolvat vreodată ceva. Aveți încredere în Europa. Aveți încredere în partidele pro-europene”. Totodată, а afirmat că Nicuşor-Daniel Dan este „fără îndoială viitorul european al României” şi le-a transmis românilor din Spania că ,,De aici, din Spania, îi dorim cel mai bun viitor acestui popor, pe care îl iubim atât de mult. Pentru că vă cunoaştem, pentru că trăiți aici, pentru că lucrați cu noi şiformăm o țară extraordinară”.

Mai mult decât atât, inclusiv în presa din Statele Unite ale Americii se reclamă intervenții şi presiuni din partea unor state din UE referitor la procesul electoral din România, în sensul că,,voința poporului a fost călcată în picioare de o uniune de tehnocrați, presiuni ale serviciilor de informații străine şi decrete judiciare”, a scris Simion în solicitarea depusă la CCR. 

Simion acuză publicitate politică făcută în favoarea lui Nicușor Dan

Potrivit liderului AUR, contracandidatul său, Nicușor Dan, a beneficiat de publicitate politică „şi sub forma unor denigrări continue la adresa sa”. 

„Toate acestea au condus la afectarea caracterului liber exprimat al votului cetățenilor, prin negarea dreptului lor de a fi informați corect înainte de a lua o decizie cu privire la candidați și la procesul electoral din toate sursele, respectiv prin neasigurarea unei protecții împotriva influenței nejustificate asupra comportamentului de vot, prin acte şi fapte nelegale și disproporționate, publicitatea politică făcută în favoarea candidatului Nicuşor-Daniel Dan s-a manifestat şi sub forma unor denigrări continue la adresa mea, menite să instige la ură şi să insufle frică în rândul electoratului.

Publicitatea politică s-a transformat într-un vector de dezinformare, dat fiind faptul că, de multe ori, acesta nu şi-a dezvăluit caracterul politic, și că provine de la sponsori din afara Uniunii sau face obiectul unor tehnici de vizare a unui public-țintă sau de distribuire a materialului publicitar”, mai susține Simion. 

„Promovare masivă pe TikTok”. Cazul Călin Georgescu

Președintele AUR a invocat inclusiv acuzațiile aduse lui Călin Georgescu în cazul anulării alegerilor de anul trecut. 

„Promovarea masivă a presupus o campanie pe TikTok, prin intermediul mai multor conturi coordonate ce au publicat activ conținut electoral, atât cu ajutorul algoritmilor de recomandare, cât şi prin promovare plătită.

Rețeaua de conturi asociată direct campaniei lui Călin Georgescu a fost formată inițial din 25.000 conturi la nivelul platformei TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înaintea datei scrutinului electoral. Campania de promovare a avut o organizare deosebit de bună, numărul urmăritorilor crescând semnificativ.

Se poate observa că, în cazul contracandidatului meu, situația a fost şi mai gravă decât cea din anul precedent, întrucât acesta a avut în permanență o activitate de promovare intensă la nivelul rețelelor de sociale, punctul culminant fiind atins în ziua votului, sancţiunile şi măsurile luate de BEC fiind ignorate cu desăvârşire”, a mai scris Simion. 

„Procesul electoral a fost viciat şi prin imixtiuni ale instituțiilor din domeniul securității naționale”

Simion mai acuză că „procesul electoral a fost viciat şi prin imixtiuni ale instituțiilor din domeniul securității naționale care, fiind implicate în mod direct în procesul electoral, au profitat de poziţia-cheie pe care o dețineau şi au manipulat în mod abuziv opțiunile alegătorilor”.

„Astfel, ca metodă de fraudare a alegerilor, acest lucru a fost posibil pentru Serviciul de Telecomunicații Speciale (în continuare, STS), prin intermediul sistemului informatic utilizat în procesul electoral, responsabil de centralizarea rezultatelor din secțiile de votare.

Acest sistem gestionat de STS preia electronic datele introduse la nivelul fiecărei secții, iar apoi acestea sunt prelucrate şi introduse în baze de date centralizate.

Cu toate acestea, prin manipularea internă a sistemului, urmare a unui acces neautorizat (sau autorizat, dar folosit ilegal), cifrele introduse inițial pot fi alterate în favoarea unui candidat, înainte de afişarea rezultatelor finale oficiale.

Mai mult decât atât, având în vedere lipsa totală de transparență a instituției şi o conducere practic politică a acesteia, sistemul informatic poate fi plin de vulnerabilități, iar auditarea acestuia – imposibilă, în contextul în care la codul sursă al aplicației nu este permis un acces liber în vederea verificării şi asigurării integrității şi securității sale”, a mai susținut Simion. 

Cu toate acestea, reprezentanţii Sistemului de Telecomunicaţii Speciale (STS) au respins, miercuri, orice acuzaţii cu privire la potenţiale nereguli în procesul de votare. Citește detalii AICI

George Simion a anunța marți seară că va contesta rezultatul alegerilor prezidențiale la Curtea Constituțională.

De asemenea, AUR nu va participa la consultările de la Cotroceni cu președintele ales Nicușor Dan în vedere formării unui nou Executiv și nici la procedurile parlamentare de învestire, la audierea miniștrilor în comisii și validarea în plenul reuni al Parlamentului, mai preciza acesta.

Cererea de anulare a alegerilor poate fi consultată integral AICI.

Editor : Liviu Cojan

Share.
Exit mobile version