Monedele fluctuează constant, dar scăderea recentă a dolarului american a fost dramatică. BBC analizează ce s-a întâmplat cu moneda SUA de când Donald Trump a fost ales și impactul acestei scăderi asupra economiei globale, consumatorilor și exporturilor.

Dolarul mergea în sus în toamna anului 2024, înainte de alegerile prezidențiale, datorită unei creșteri economice relativ puternice a Statelor Unite și a continuat să se aprecieze după victoria lui Trump din noiembrie, pe baza speranțelor că el va extinde această tendință.

Discuțiile despre politica sa comercială au avut, de asemenea, un impact, deoarece mulți investitori credeau că taxele vamale promise de Trump vor duce la creșterea inflației, forțând Banca Centrală a SUA să crească ratele dobânzilor sau cel puțin să nu le reducă așa cum se aștepta. Perspectiva unor rate mai mari în SUA face dolarul mai atractiv, deoarece investitorii vor câștiga mai mulți bani pe banii lor în dolari comparativ cu alte valute.

Dar calculul s-a schimbat în ultimele luni, pe măsură ce au apărut detaliile despre taxele vamale, urmate frecvent de pauze sau, în cazul Chinei, de prelungiri, lăsând multă incertitudine cu privire la impactul acestora. Acum se așteaptă pe scară largă ca creșterea economică din SUA să se tempereze.

Acest lucru a avut un impact indirect asupra dolarului, care a înregistrat scăderi semnificative. Atacurile lui Trump la adresa șefului Federal Reserve, Jerome Powell, pentru că nu a redus ratele dobânzilor, par, de asemenea, să fi pus presiune asupra dolarului.

Un grafic liniar arată indicele dolarului, care măsoară valoarea dolarului american față de un coș de valute majore, între 1 aprilie 2020 și 22 aprilie 2025. La 1 aprilie 2020, era la 99,7. A ajuns la un minim de 89,4 pe 5 ianuarie 2021, înainte de a ajunge la un maxim de 114,1 pe 27 septembrie 2022. La 22 aprilie 2025, a scăzut la 98,4, cel mai scăzut nivel de la martie 2022, cu excepția datei de 21 aprilie 2025, când era 98,3.

Valoarea tuturor monedelor fluctuează, influențată de factori precum așteptările privind inflația și politicile băncilor centrale. Însă indicele dolarului, care măsoară puterea acestuia față de un set de monede, a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani. Acțiunile și dolarul american au scăzut pe măsură ce Trump l-a atacat șeful rezervei Federale, Jerome Powell.

De ce sunt importante scăderile bruște ale dolarului

Dolarul este, de obicei, considerat o investiție sigură în vremuri tulburi. Astfel, scăderile bruște ale monedei, precum și vânzarea recentă a obligațiunilor guvernamentale americane, de asemenea considerate un activ sigur al SUA, sunt neobișnuite.

Scăderea dolarului după anunțul lui Trump privind taxele vamale „a fost destul de șocantă”, spune Jane Foley, șefa strategiei de schimb valutar (FX) la Rabobank.

„Pentru câțiva ani, piața a susținut povestea creșterii economice din SUA, piața de acțiuni din SUA a depășit alte piețe de acțiuni, iar brusc economiștii au început să creadă că taxele vor împinge SUA într-o recesiune”, spune ea, indicând vânzarea masivă de acțiuni, obligațiuni și dolari americani. Aceasta a stârnit speculații despre posibilitatea ca scăderea să semnaleze o schimbare mai amplă de la SUA, dar și de la dolar.

Ce înseamnă un dolar mai slab?

Prima dată când americanii obișnuiți ar putea observa un dolar mai slab este atunci când merg în străinătate, deoarece banii lor nu vor mai avea putere de cumpărare. În timp ce turiștii străini din SUA vor constata că vor putea cumpăra mai mult cu monedele lor. Dar mișcările dolarului au și un impact masiv pe plan internațional, mult mai mare decât fluctuațiile altor valute.

Acest lucru se datorează faptului că dolarul este moneda principală de rezervă a lumii, fiind deținută de băncile centrale din întreaga lume în cantități mari, ca parte a rezervelor lor de schimb valutar. Băncile centrale folosesc dolari în tranzacțiile internaționale, pentru a plăti datoriile internaționale sau pentru a susține cursurile de schimb interne.

Dolarul este, de asemenea, moneda principală folosită în comerțul internațional, aproximativ jumătate din facturile comerțului mondial fiind efectuate în dolari, spune Jane Foley.

O scădere a dolarului înseamnă că exporturile de bunuri din SUA devin mai ieftine. Dar bunurile importate pot deveni mai scumpe din cauza monedei mai slabe, precum și a oricărui impact direct din taxele vamale. Multe dintre mărfurile care se tranzacționează internațional, cum ar fi petrolul și gazul, sunt, de asemenea, prețuite în dolari. Un dolar mai slab face ca petrolul brut să fie mai ieftin pentru țările care dețin alte monede.

Ce se întâmplă dacă dolarul continuă să scadă?

În SUA, un dolar puternic a fost văzut ca un simbol al puterii politice americane. Chiar și ideea că acesta ar putea pierde statutul de monedă de rezervă a lumii este de neimaginat. Foley spune că, deși alte monede ar putea deveni mai importante, dolarul nu va pierde statutul de numărul unu prea curând, deși un oficial al Federal Reserve a sugerat anul trecut că SUA nu mai pot lua acest lucru ca pe un fapt sigur. Aceasta consideră că dolarul va câștiga din nou teren în următoarele săptămâni, dar nu se va întoarce la nivelurile de dinainte.

Acest lucru se datorează faptului că, în cazul mișcărilor semnificative ale pieței, există întotdeauna posibilitatea de a obține profituri. De exemplu, dacă investitorii decid să vândă euro în timp ce acesta se tranzacționează puternic, acest lucru ar putea duce la scăderea euro și la creșterea dolarului.

Piața va urmări săptămâna aceasta pentru a vedea dacă Trump va continua atacurile asupra șefului Rezervei Federale. El l-a numit pe Powell „un mare ratat” și a cerut public „concedierea” acestuia, dar apoi a revenit.

Dacă ar exista presiune asupra lui Powell pentru a-și părăsi funcția, piețele vor începe să se întrebe despre credibilitatea Băncii Centrale, un aspect văzut ca esențial.

„Independența băncilor centrale este considerată crucială pentru a asigura stabilitatea pe termen lung a prețurilor, protejând factorii de decizie de presiunile politice pe termen scurt”, spune Susannah Streeter de la Hargreaves Lansdown.

Editor : M.I.

Share.
Exit mobile version