Președintele Donald Trump a declarat că Hamas „nu a vrut să încheie un acord” și „vor să moară”, susținând că grupul dorește să păstreze ostaticii pentru a-și menține puterea de negociere. Hamas anunță că afirmațiile liderului de la Washington sunt „şocante”.
ACTUALIZARE 17.33 Hamas a calificat sâmbătă drept „şocante” afirmaţiile preşedintelui american Donald Trump conform cărora mişcarea islamistă palestiniană nu doreşte un acord de încetare a focului în Fâşia Gaza şi „vrea să moară”, relatează France Presse.
Emisarul preşedintelui american, Steve Witkoff, a pus sub semnul întrebării buna-credinţă a mişcării Hamas, după ce discuţiile purtate timp de două săptămâni, sub medierea Qatarului, SUA şi Egiptului, au eşuat.
Declaraţiile preşedintelui american şi ale emisarului său au „şocat întreaga lume”, a spus Taher al-Nounou, lider al Hamas, care a calificat afirmaţiile respective „cu atât mai surprinzătoare cu cât ele intervin după progrese în unele dosare aflate în negociere”.
Potrivit unui alt responsabil al Hamas, Izzat al-Risheq, Washingtonul „închide ochii la adevăratul obstacol în calea oricărui acord – guvernul Netanyahu, care obstrucţionează, tergiversează şi se sustrage de la angajamentele sale”.
Știrea inițială
Comentariile au fost făcute la o zi după ce Statele Unite s-au retras din negocierile de încetare a focului dintre Israel și Hamas și în contextul în care aliații americani exercită o presiune tot mai mare asupra Israelului pentru a înceta campania din Gaza, care provoacă foamete pe scară largă, scrie Politico.
„Păcat, Hamas nu a vrut cu adevărat să încheie un acord. Cred că vor să moară și este foarte, foarte rău”, a declarat Trump reporterilor în fața Casei Albe. El a adăugat: „S-a ajuns la un punct în care va trebui să ducem treaba la capăt”, o referire aparentă la continuarea ofensivei militare a Israelului împotriva grupului.
„Am ajuns la ultimii ostatici și, practic, din această cauză, ei nu au vrut să încheie un acord”, a spus Trump.
Trimisul special Steve Witkoff a declarat joi că SUA s-au retras din negocierile cu Hamas deoarece grupul terorist desemnat de SUA – care tocmai prezentase ultimul său răspuns la propunerea de încetare a focului – nu negocia „cu bună-credință”.
Pe măsură ce negocierile s-au deteriorat, presiunea asupra Israelului a crescut în această săptămână din partea unora dintre cei mai apropiați aliați ai Americii. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că Franța va deveni prima țară din G7 care va recunoaște statul palestinian. Iar premierul australian Anthony Albanese a declarat joi: „Situația din Gaza a depășit cele mai grave temeri ale lumii”.
La începutul acestei săptămâni, un oficial al Programului Alimentar Mondial al ONU a declarat că aproximativ un sfert din populația din Gaza se confruntă cu condiții similare foametei, iar aproape 100.000 de femei și copii suferă de malnutriție severă și acută. Luna trecută, un raport realizat în parteneriat cu ONU a constatat că 96% din populația din Gaza se confruntă cu un nivel critic de insecuritate alimentară acută și că există un „risc ridicat” de foamete în Fâșia Gaza.
Întrebat vineri despre anunțul lui Macron, Trump l-a numit pe președintele francez „un tip foarte de treabă”, dar a adăugat că „ceea ce spune el nu contează” și că „declarația lui nu are nicio greutate”.
Editor : Claudia Ariton | Sebastian Eduard