Președintele Donald Trump a declarat miercuri că intenționează să trimită o singură scrisoare prin care să comunice unui număr de peste 150 de țări cu ce tarife se vor confrunta, scrie Politico.
„Totul va fi la fel pentru toată lumea, pentru acel grup”, a declarat Trump reporterilor în timpul unei întâlniri cu prințul moștenitor al Bahrainului, Salman bin Hamad Al Khalifa, la Casa Albă. „Nu sunt țări mari și nu fac atât de multe afaceri. Nu ca cele cu care am convenit, cum ar fi China, Japonia.”
În prezent, toate țările plătesc un tarif de bază suplimentar de 10 % pe care Trump l-a stabilit în aprilie. Trump a indicat anterior că noua bază de referință ar putea fi de 15-20 %, dar miercuri nu a menționat o rată a tarifului.
Trump a trimis deja aproximativ două duzini de scrisori de informare a partenerilor comerciali individuali, precum Uniunea Europeană, Japonia și Coreea de Sud, cu privire la rata tarifară cu care se vor confrunta începând cu 1 august.
Acest lucru a declanșat o etapă finală intensă de negocieri în care țările vizate încearcă să convingă administrația Trump să le ofere un acord mai favorabil.
În același timp, continuă să existe scepticism cu privire la intrarea în vigoare a noilor rate tarifare la 1 august, din cauza efectului potențial pe care l-ar putea avea asupra economiei și, în cele din urmă, asupra ratingului de aprobare al lui Trump.
Țările care au reprezentat mai mult de 3% din deficitul comercial global al SUA în 2024 și care nu au primit încă o scrisoare includ Taiwan, Elveția și India.
Trump a trimis miercuri mesaje contradictorii cu privire la încheierea unui acord cu India, spunând mai întâi: „Avem un alt [acord] care urmează, poate cu India. Nu știu. Suntem în negocieri”. Cu toate acestea, câteva momente mai târziu, el a spus: „Suntem foarte aproape de o înțelegere cu India, în care ei se deschid”.
Trump a declarat că Statele Unite continuă să negocieze cu Japonia, un partener comercial important pe care l-a amenințat cu un tarif de 25 %, dar a indicat că nu crede că se va ajunge la o înțelegere.
Editor : Sebastian Eduard