Tomiko Itooka era cea mai în vârstă persoană din lume când a murit luna trecută, la vârsta de 116 ani. O altă femeie de 116 ani, Inah Canabarro Lucas din Brazilia, deține acum titlul. Cele două au explicații foarte diferite pentru longevitatea lor, scrie Business Insider.
O combinație între genetică, stil de viață și noroc contribuie la longevitatea unei persoane, dar încă nu se știe clar de ce unii oameni trăiesc atât de mult.
Tomiko Itooka, din Japonia, a murit pe 29 decembrie la vârsta de 116 ani și 220 de zile. Ea a fost succedată de Inah Canabarro Lucas, o călugăriță care locuiește în Porto Alegre, Brazilia, care are 116 și 215 zile. Lucas este una dintre cele trei persoane în viață despre care se știe că s-au născut înainte de 1910.
Se întâmplă extrem de rar ca un om să trăiască până la 116 de ani. O analiză a datelor recensământului din SUA realizată de Centrul de Cercetare Pew a constatat că doar 0,03% din populația SUA avea peste 100 de ani.
Itooka spunea că bananele și o băutură japoneză au ajutat-o să trăiască până la 116 ani.
Itooka s-a căsătorit la 20 de ani și a fost director la fabrica soțului ei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit LongeviQuest, o organizație care verifică vârstele supercentenarienilor. Era foarte activă și îi plăceau drumețiile. A urcat de două ori pe Muntele Ontake, care are o înălțime de 3.066 de metri, și a făcut un pelerinaj de peste 950 de kilometri la 33 de temple din regiunea Kansai, la vârsta de 80 de ani.
LongeviQuest a relatat că Itooka bea în fiecare dimineață o băutură fermentată japoneză populară numită Calpis și că i-au plăcut bananele, două lucruri care au contribuit la longevitatea ei, după cum credea femeia.
Există unele dovezi că bacteriile de acid lactic, care se găsesc în Calpis, ar putea fi benefice pentru longevitate, potrivit unui studiu din 2024 publicat în jurnalul Aging and Disease. Dar cercetătorii spun că este nevoie de investigații suplimentare pentru a confirma acest lucru.
Alimentele fermentate sunt în general excelente pentru sănătatea intestinului, deoarece cresc diversitatea microbilor din sistemul digestiv, a spus epidemiologul și expertul în nutriție Tim Spector pentru Business Insider.
Drumețiile ar fi putut, de asemenea, să contribuie la longevitatea lui Itooka. Un articol din 2016 din American Journal of Lifestyle Medicine a spus că o astfel de activitate ar putea compensa efectele sedentarismului.
Pe de altă parte, Lucas și-a atribuit longevitatea lui Dumnezeu. Ea a fost profesoară și a devenit călugăriță catolică la vârsta de 26 de ani.
Ea crede că Dumnezeu este secretul longevității ei.
„El este secretul vieții. El este secretul tuturor lucrurilor”, a spus ea pentru LongeviQuest în februarie anul trecut.
Cercetătorii de la LongeviQuest au spus că religia este o trăsătură comună printre cei mai bătrâni oameni din America Latină. Cercetările sugerează că religia și credința că viața fiecăruia are un scop sunt legate de longevitate.
Un studiu din 2018 al cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Ohio pe 1.600 de necrologuri a constatat că persoanele ale căror necrologuri menționau activități religioase au trăit, în medie, cu 10 ani mai mult decât cei care nu aveau astfel de mențiuni în necrolog. Cercetătorii cred că acest lucru s-ar putea datora faptului că religia oferă oamenilor sprijin social și oportunități de voluntariat.
Editor : M.B.